Thumbnail
Ευεργετική για το γερμανικό πλεόνασμα η κρίση

Νέα αύξηση στο δημοσιονομικό πλεόνασμά της καταγράφει η Γερμανία την ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, ακολουθώντας την πολιτική που υπαγορεύει το Βερολίνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, το γερμανικό πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 0,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

 
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έναν μήνα πριν από τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το τρίμηνο το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης (0,5%) και των επενδύσεων (0,9%), καθώς και των δημόσιων δαπανών (0,6%) έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη.
 
Επίσης συνέβαλε σημαντικά η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων (2,6%), που είχε επιβραδυνθεί κυρίως λόγω του παρατεταμένου γερμανικού χειμώνα. Οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 1,9%. Το γερμανικό ΑΕΠ είχε παραμείνει σχεδόν απόλυτα στάσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2013, αφού είχε συρρικνωθεί κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
 
"Η γερμανική οικονομία αποκτά ορμή, έπειτα από μια αδύναμη έναρξη του έτους" τονίζει στην ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας, καθώς και η χαμηλή ανεργία συνέβαλαν να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και η χώρα να καταγράψει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 0,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, προστίθεται.
 
Η εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο. Ενδεικτικό είναι ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέβαλε μόλις κατά 0,2% στην ανάπτυξή της.
 
Η ΑΥΓΗ, 24/8/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Πολύ σημαντική ανακοίνωση της Πειραιώς για όλους τους χρήστες- Τι πρέπει να κάνετε

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΤΑΥΡΟΥ
Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου: Αύριο μεγάλη μουσική εκδήλωση για τον λαϊκό ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο
«…κύλαγε το τσέρκι στην οδό Φυλής», «Ο παλιός φωνόγραφος», «Ξημερώνει Κυριακή», «Σάββατο κι απόβραδο και ασετιλίνη στην Αριστοτέλους που γερνάς».
Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου: Αύριο μεγάλη μουσική εκδήλωση για τον λαϊκό ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο
diapolitismiki_ekpaideush
«Όχι στο "στένεμα" του Διαπολιτισμικού!» - Οι εκπαιδευτικοί Θεσσαλονίκης ενάντια στην υποβάθμιση του σχολείου
Η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για τη μεταφορά του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου και Λυκείου σε...
«Όχι στο "στένεμα" του Διαπολιτισμικού!» - Οι εκπαιδευτικοί ενάντια στην υποβάθμιση του σχολείου