Thumbnail
Προθεσμία έως την Κυριακή έχει η κυβέρνηση για να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα περίπου 7 - 8 δισ. ευρώ πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με όσα διαμήνυσε η τρόικα στην κυβέρνηση.
Προθεσμία έως την Κυριακή έχει η κυβέρνηση για να κλείσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, από τα οποία μάλιστα περίπου 7 - 8 δισ. ευρώ πρέπει να προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, σύμφωνα με όσα διαμήνυσε η τρόικα στην κυβέρνηση.
Τα δεδομένα αυτά ανέλυσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στους εκπροσώπους των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με τους οποίους συναντήθηκε αργά το βράδυ, μετά τη νέα συνάντηση που είχε το απόγευμα με την τρόικα. Για την ενίσχυση του προϋπολογισμού των μέτρων που αφορούν μισθούς και συντάξεις ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια από τα 65 σήμερα. Ετσι, η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου δείχνει να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε στον κ. Στουρνάρα, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup την περασμένη Παρασκευή, ότι το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ πρέπει να κλείσει σε 10 ημέρες, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να αποφασιστούν τα μέτρα στήριξης της Ελλάδας στο επόμενο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ κατέστησαν χθες σαφές στον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου ότι το πακέτο πρέπει να αποτελείται κατά τουλάχιστον 7 - 8 δισ. ευρώ από μέτρα σχετικά με περικοπές μισθών και συντάξεων. Ετσι, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και όλοι οι συνταξιούχοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν υψηλό λογαριασμό.

«Ανοικτή» παραμένει η «τρύπα» των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο των μέτρων 11,9 δισ. ευρώ, παρά και τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

 «Aγκάθια» παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την 'Άμυνα.

ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΔΙΣ. Σημειώνεται ότι στο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ που είχε διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο διέρρευσε προ ημερών, προβλέπεται εξοικονόμηση σχεδόν 6 δισ. ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Επομένως, για να γίνει αποδεκτό από την τρόικα πρέπει να βρεθούν άλλα 1 - 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 θα δώσει εξοικονόμηση περίπου 1 - 1,5 δισ. ευρώ.
Τέλος, μέχρι στιγμής από την τρόικα έχει δοθεί πράσινο φως μόνο για τα 7,8 από τα 11,8 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 4 δισ. ευρώ σε αμφισβήτηση.
 
Ρεπορτάζ: alfavita.gr 18/9/2012
 
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φακές
Το μυστικό για φακές που «δένουν» τέλεια - Η τεχνική για να γίνουν οι φακές βελούδινες και σωστά πηχτές, χωρίς να «πιάσουν» στην κατσαρόλα
Η απόλυτη συμβουλή για την τέλεια πηχτή σούπα με φακές!
Το μυστικό για φακές που «δένουν» τέλεια - Η τεχνική για να γίνουν οι φακές βελούδινες και σωστά πηχτές, χωρίς να «πιάσουν» στην κατσαρόλα
Κόσμος περιμένει σε ουρά τράπεζας για ανάληψη από ΑΤΜ
Συντάξεις μετά το 2027: Ποιοι βλέπουν αλλαγές στα όρια ηλικίας και τι εξετάζεταισ
Το προσδόκιμο ζωής, οι δημογραφικοί δείκτες και τα σενάρια για σταδιακή αναπροσαρμογή των ηλικιών εξόδου
Συντάξεις μετά το 2027: Ποιοι βλέπουν αλλαγές στα όρια ηλικίας και τι εξετάζεταισ
Αγρότες στο Σύνταγμα
Σύνταγμα: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο - Θα διανυκτερεύσουν οι αγρότες (Εικόνες, βίντεο)
Σε ολονυκτία οι αγρότες στο Σύνταγμα – Παρατεταγμένα τα 44 τρακτέρ, πότε αποχωρούν
Σύνταγμα: Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο - Θα διανυκτερεύσουν οι αγρότες (Εικόνες, βίντεο)