Πανελλαδικές εξετάσεις
INTIME NEWS/ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2024: Τι αναφέρει για τη δυσκολία των θεμάτων της Φυσικής ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης

Τα θέματα που έπεσαν στη Φυσική στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 σχολίασε και ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης, τονίζοντας ότι ήταν πιο απαιτητικά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά και από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν  ότι «η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν θα είναι αρκετή, ακόμα και για τους καλά προετοιμασμένους και ψύχραιμους μαθητές, ώστε να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα».

Σύλλογος Φυσικών Κρήτης: Ο  Σχολιασμός θεμάτων Φυσικής Προσανατολισμού 2024

Τα σημερινά θέματα Φυσικής κρίνονται πιο απαιτητικά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά και από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών. Εξετάζουν ένα μεγάλο εύρος της ύλης, χωρίς ωστόσο να έχουν την κατάλληλη διαβάθμιση. Θεωρούμε ότι η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν θα είναι αρκετή, ακόμα και για τους καλά προετοιμασμένους και ψύχραιμους μαθητές, ώστε να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα.

Το θέμα Α εξετάζει θεωρία. Το Α1 δυστυχώς ξεφεύγει από τη λογική των θεμάτων αυτής της ομάδας, καθώς έχει χαρακτηριστικά άσκησης ,τα Α2 και Α3 ίσως δυσκολέψουν ορισμένους υποψήφιους και το Α4 πιθανόν να τους οδηγήσει σε σύγχυση που οφείλεται κυρίως στις πιθανές απαντήσεις που έχουν δοθεί ως επιλογές.

Το θέμα Β συνολικά κρίνεται ως μέτριας δυσκολίας με μεγάλες εκφωνήσεις όμως. Τα ερωτήματα Β1 και Β2 ελέγχονται ως προς την επιστημονική τους βάση και το Β3 ουσιαστικά αποτελεί μία ασυνήθιστη μορφή ερωτήματος για την κατηγορία των Β θεμάτων παρόλα αυτά ήταν ένα θέμα με σαφή διατύπωση.

Το θέμα Γ εξετάζει το κεφάλαιο των Κυμάτων, μέσα από μια εκτενή εκφώνηση που έδινε τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο όπου απαιτούσε από τους μαθητές να σκεφτούν συνδυαστικά ώστε να εξαγάγουν δευτερογενή δεδομένα από τα παρεχόμενα δεδομένα. Αυτό σαφώς ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας για τους μέτρια προετοιμασμένους μαθητές. Ειδικότερα στο ερώτημα Γ2 ζητείται απόδειξη που είναι εκτός λογικής του θέματος Γ.

Το θέμα Δ εξετάζει το κεφάλαιο των Ταλαντώσεων και του Ηλεκτρομαγνητισμού. Κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τη διαχείριση του χρόνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εκφώνηση πιάνει 2 σελίδες. Έχει βέβαια την απαιτούμενη διαβάθμιση ως αυτόνομο θέμα. Να επισημάνουμε

τέλος ότι τα Δ4 και Δ5 απαιτούν πολύ καλές γνώσεις ηλεκτρικών κυκλωμάτων που διδάσκονται στη Φυσική Γενικής Β´ Λυκείου.

. Με εκτίμηση

Για τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης

Ο Πρόεδρος                            Ο Γραμματέας

Θέμης Τριβυζαδάκης                Δημήτρης Κοντουδάκης

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό 2024: Αφιέρωμα στα τμήματα Πληροφορικής των δημόσιων ΑΕΙ

Σχολές έως 15.000 μόρια με επαγγελματικές ευκαιρίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_molivia.jpg
Σχολεία: Συγχωνεύσεις τμημάτων που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες!
«Αυτή είναι η “αναβάθμιση” της εκπαίδευσης που νομοθετούν , με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας»
Σχολεία: Συγχωνεύσεις τμημάτων που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες!