Πανελλαδικές εξετάσεις
INTIME NEWS/ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2024: Τι αναφέρει για τη δυσκολία των θεμάτων της Φυσικής ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης

Τα θέματα που έπεσαν στη Φυσική στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2024 σχολίασε και ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης, τονίζοντας ότι ήταν πιο απαιτητικά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά και από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν  ότι «η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν θα είναι αρκετή, ακόμα και για τους καλά προετοιμασμένους και ψύχραιμους μαθητές, ώστε να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα».

Σύλλογος Φυσικών Κρήτης: Ο  Σχολιασμός θεμάτων Φυσικής Προσανατολισμού 2024

Τα σημερινά θέματα Φυσικής κρίνονται πιο απαιτητικά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά και από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών. Εξετάζουν ένα μεγάλο εύρος της ύλης, χωρίς ωστόσο να έχουν την κατάλληλη διαβάθμιση. Θεωρούμε ότι η χρονική διάρκεια των 3 ωρών δεν θα είναι αρκετή, ακόμα και για τους καλά προετοιμασμένους και ψύχραιμους μαθητές, ώστε να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα.

Το θέμα Α εξετάζει θεωρία. Το Α1 δυστυχώς ξεφεύγει από τη λογική των θεμάτων αυτής της ομάδας, καθώς έχει χαρακτηριστικά άσκησης ,τα Α2 και Α3 ίσως δυσκολέψουν ορισμένους υποψήφιους και το Α4 πιθανόν να τους οδηγήσει σε σύγχυση που οφείλεται κυρίως στις πιθανές απαντήσεις που έχουν δοθεί ως επιλογές.

Το θέμα Β συνολικά κρίνεται ως μέτριας δυσκολίας με μεγάλες εκφωνήσεις όμως. Τα ερωτήματα Β1 και Β2 ελέγχονται ως προς την επιστημονική τους βάση και το Β3 ουσιαστικά αποτελεί μία ασυνήθιστη μορφή ερωτήματος για την κατηγορία των Β θεμάτων παρόλα αυτά ήταν ένα θέμα με σαφή διατύπωση.

Το θέμα Γ εξετάζει το κεφάλαιο των Κυμάτων, μέσα από μια εκτενή εκφώνηση που έδινε τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο όπου απαιτούσε από τους μαθητές να σκεφτούν συνδυαστικά ώστε να εξαγάγουν δευτερογενή δεδομένα από τα παρεχόμενα δεδομένα. Αυτό σαφώς ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας για τους μέτρια προετοιμασμένους μαθητές. Ειδικότερα στο ερώτημα Γ2 ζητείται απόδειξη που είναι εκτός λογικής του θέματος Γ.

Το θέμα Δ εξετάζει το κεφάλαιο των Ταλαντώσεων και του Ηλεκτρομαγνητισμού. Κρίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό ως προς τη διαχείριση του χρόνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εκφώνηση πιάνει 2 σελίδες. Έχει βέβαια την απαιτούμενη διαβάθμιση ως αυτόνομο θέμα. Να επισημάνουμε

τέλος ότι τα Δ4 και Δ5 απαιτούν πολύ καλές γνώσεις ηλεκτρικών κυκλωμάτων που διδάσκονται στη Φυσική Γενικής Β´ Λυκείου.

. Με εκτίμηση

Για τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης

Ο Πρόεδρος                            Ο Γραμματέας

Θέμης Τριβυζαδάκης                Δημήτρης Κοντουδάκης

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Πανελλήνιες Εξετάσεις - Στρατιωτικές Σχολές: Το «Βατερλώ» στις βάσεις εισαγωγής και η απογείωση των παραιτήσεων

Τα θέματα και οι λύσεις των Πανελληνίων εξετάσεων

Πανελλαδικές 2025: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος 350 ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

natasa
«Έφυγε» από τη ζωή η εκπαιδευτικός Νατάσα Αγγελοπούλου
«Είκοσι και πλέον χρόνια συμπόρευσης μετρήσαμε με τη Ναταλία, με συμφωνίες και διαφωνίες, αγώνες και αγωνίες, ατελείωτες συνάξεις, χαρές και λύπες,...
«Έφυγε» από τη ζωή η εκπαιδευτικός Νατάσα Αγγελοπούλου
pinokio
Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες (Σχετικά με τη δημοσκόπηση που θέλει το 64% των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να ...καταργηθεί η μονιμότητά τους)
Μήπως τελικά οι δημοσκοπήσεις έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν την "κοινή γνώμη" και όχι να καταμετρήσουν τις απόψεις της;
Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες (Σχετικά με τη δημοσκόπηση που θέλει το 64% των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να ...καταργηθεί η μονιμότητά τους)