panelladikes
Επιδόσεις σε περίπου 100 αθλήματα όπως το τραμπολίνο, το μπιλιάρδο, το σου μπακ ντο-μου ντου κουάν, το τσιδαόμπα, το τσιρλίντινγκ, το μπιτς βόλεϊ, το γκολφ, αποφέρουν μπόνους στις Πανελλαδικές - Πόσοι μαθητές παίρνουν κάθε χρόνο μόρια στις εξετάσεις ως αθλητές.

Γίνε κι εσύ πρωταθλητής για να πάρεις μόρια ή για να εισαχθείς στα ΑΕΙ χωρίς Πανελλήνιες εξετάσεις! Αγωνιστική αλιεία, αλεξιπτωτισμός, αϊκίντο, μπιλιάρδο, σου μπακ ντο-μου ντου κουάν, τσιδαόμπα, τσιρλίντινγκ, μπιτς βόλεϊ, γκολφ, μουάι τάι, είναι ορισμένα από τα πρωταθλήματα τα οποία οργανώνονται ανά έτος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Μια καλή επίδοση σε αγώνες προσφέρει επιπλέον μόρια στους μαθητές λυκείου για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Όπως σημειώνει ο Απόστολος Λακασάς σε εκτενές του άρθρο στην Καθημερινή εάν ο υποψήφιος πετύχει υψηλή διεθνή διάκριση εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.

Ο πίνακας περιλαμβάνει 100 αθλήματα – μεταξύ αυτών, προφανώς, και τα ευρέως διαδεδομένα, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, στίβος κ.ά. Aλλα 51 είναι τα αντίστοιχα αθλήματα για μαθητές με ειδικές ανάγκες. Συνολικά 63 αθλητικές ομοσπονδίες είναι αναγνωρισμένες από το ελληνικό κράτος και οργανώνουν πρωταθλήματα σε κατηγορίες παίδων, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσαν, μιλώντας στην «Κ», ότι υπάρχουν γονείς που επιλέγουν για τα παιδιά τους αθλήματα χωρίς μεγάλο ανταγωνισμό και σχετικώς άγνωστα στην Ελλάδα, ώστε να είναι εύκολο να διακριθούν, με απώτερο στόχο τη μοριοδότηση για τα ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι περισσότερες διαμαρτυρίες γονέων για αδικία του παιδιού, όταν το παιδί δεν πληροί τις προϋποθέσεις για μοριοδότηση, γίνονται για αθλήματα ομαδικά.

Ενδεικτικά, πρόσφατα στέλεχος του υπουργείου δέχθηκε τηλεφώνημα από μητέρα, η οποία διαμαρτυρήθηκε διότι το παιδί της δεν θα μοριοδοτηθεί για τις Πανελλαδικές, παρότι με την ομάδα του είχε πάρει χάλκινο μετάλλιο σε διεθνή διοργάνωση. Ο λόγος της απόφασης της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας είναι πως στη διοργάνωση είχαν συμμετάσχει μόνο τέσσερις ομάδες.

Αλλά το ζήτημα της μοριοδότησης των διακριθέντων αθλητών – υποψηφίων προκαλεί αντιδράσεις και από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, κάθε χρόνο υποβάλλονται στο υπουργείο Παιδείας ουκ ολίγες διαμαρτυρίες για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των αθλητών από γονείς, τα παιδιά των οποίων έμειναν εκτός της σχολής επιλογής τους παρότι έγραψαν πολύ καλά. «Επίσης, αρκετοί γονείς προσφεύγουν στα δικαστήρια με το ίδιο αίτημα. Βέβαια, υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που θεωρεί συνταγματική τη στόχευση του νομοθέτη υπέρ της ενίσχυσης του αθλητισμού μέσω της πριμοδότησης για τα ΑΕΙ των διακριθέντων αθλητών», παρατηρεί στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος. Η διάκριση του μαθητή σε αγώνες που οργανώνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πιστοποιείται από την ίδια, και το έγγραφο στέλνεται στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας για τη μοριοδότηση του μαθητή για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Παράλληλα, μοριοδοτούνται όσοι μαθητές έχουν διακριθεί σε πρωταθλήματα που οργανώνει για τους μαθητές το υπουργείο Παιδείας. Ενδεικτικά, φέτος οργάνωσε συνολικά 20 σχολικά πρωταθλήματα. Χαρακτηριστικά, τις προηγούμενες ημέρες οργανώθηκαν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και τάε κβον ντο, ενώ για πρώτη φορά οργανώθηκε πρωτάθλημα πόλο αγοριών. Το 2023 στους αγώνες που οργανώθηκαν μόνο από το υπουργείο Παιδείας μετείχαν 62.388 μαθητές. Βασικός όρος για να γίνει ένα πρωτάθλημα είναι να συμμετάσχουν σχολεία από 16 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προϋπόθεση αυτή μπαίνει για να μη γίνεται καταστρατήγηση του στόχου της πρόβλεψης περί μοριοδότησης για τα ΑΕΙ των διακριθέντων αθλητών. Αντίστοιχα, για να μοριοδοτηθεί μια ομάδα που έχει διακριθεί σε διεθνή αθλητική διοργάνωση (π.χ. ένα χάλκινο μετάλλιο), σε αυτή πρέπει να έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον έξι ομάδες.

Ποια είναι τα προνόμια των διακριθέντων;

Ο νόμος ορίζει:

• Χωρίς ποσοτικό περιορισμό και καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων της σχολής εισάγονται σε όποια σχολή θέλουν οι αθλητές που έχουν πάρει έως και 6η θέση σε θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και στα παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών, νέων και εφήβων – κορασίδων. Το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση του μεταλλίου σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων και εφήβων – κορασίδων.

• Οι υποψήφιοι που έχουν καταλάβει 7η ή 8η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων και εφήβων – κορασίδων και 4η έως 8η θέση σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών εξασφαλίζουν ελευθέρας σε τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Το ίδιο προνόμιο δίνει το μετάλλιο σε χαμηλότερης εμβέλειας διεθνείς αγώνες (παγκόσμιο παίδων – κορασίδων, παγκόσμιοι σχολικοί, ολυμπιακοί αγώνες νεότητας).

• Οι υψηλές διακρίσεις (έως και 8η θέση) σε άλλους αγώνες διεθνούς επιπέδου μοριοδοτούνται με προσαύξηση του συνόλου των μορίων τους από 22% έως 40% (ανάλογα με τη διοργάνωση και τη θέση) για όλα τα ΑΕΙ.

• Τέλος, μοριοδοτούνται οι διακριθέντες σε πανελλήνιους αγώνες, αλλά διεκδικώντας αριθμό θέσεων ίσο με το 3% του αριθμού των εισακτέων, καθ’ υπέρβαση αυτού, σε όλα τα ΑΕΙ πλην των ΤΕΦΑΑ, για τα οποία το ποσοστό ανεβαίνει στο 20%.

Πόσοι ωφελήθηκαν

Το 2023, 928 υποψήφιοι έκαναν αίτηση εισαγωγής σε ΑΕΙ ως διακριθέντες αθλητές και πέρασαν οι 867. Ετησίως υπολογίζεται ότι το 20% των εισαχθέντων είναι χωρίς εξετάσεις λόγω μιας υψηλής διάκρισης και το 80% με μοριοδότηση.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας θεωρούν το σύστημα «τίμιο, αφού οι διακριθέντες αθλητές δεν κλέβουν θέσεις από τους υποψηφίους της γενικής σειράς. Επίσης, από το υπουργείο Παιδείας έχουν τεθεί οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε η συμμετοχή στα πρωταθλήματα να είναι μεγάλη και άρα να έχουν αξία οι διακρίσεις». 

Ενα… μυστικό (για τους μη παροικούντες), όπως επισήμανε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας: «Για να “πιστωθεί” ο μαθητής μία διάκριση, πρέπει να έχει πάρει μέρος τουλάχιστον στους μισούς και έναν αγώνες του πρωταθλήματος. Ετσι είναι σύνηθες οι προπονητές να κάνουν αλλαγές το τελευταίο δεκάλεπτο, ώστε τελικά όλοι να εξασφαλίζουν τον όρο του 50 συν 1».

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Ασύμμετρη "βουτιά" στις βάσεις εισαγωγής 2024 (Ποιες σχολές πέφτουν)

Βαθμοί, Βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, εκτιμήσεις με ένα κλικ στο κινητό σου εδώ

"Ξεφουσκώνουν" οι Βάσεις εισαγωγής! Ποιες σχολές αναμένεται να πέσουν πάνω από 400 μόρια

Τι σημαίνει η φράση «οι καιροί ου μενετοί»;

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γλυπτά του Παρθενώνα
Με ένα έγγραφο ενός καϊμακάμη και χωρίς άδεια ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα!
Σε συνεντεύξεις της σε ελληνικά Μ.Μ.Ε. η κυρία Μποζ τόνισε ότι τόσο η δική της ομάδα, όσο και άλλες από Τούρκους αρχαιολόγους έψαξαν τα οθωμανικά...
Με ένα έγγραφο ενός καϊμακάμη και χωρίς άδεια ο Έλγιν λεηλάτησε τον Παρθενώνα!