Πανελλήνιες 2021: Πόσο αυξομειώνονται οι εισακτέοι ανά Σχολή
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
Οι στρεβλώσεις του εξεταστικού συστήματος - Τμήματα με ελάχιστους εισακτέους - Ποιο τμήμα δεν θα δει ούτε έναν πρωτοετή φοιτητή/τρια

Στρεβλώσεις του εξεταστικού συστήματος ακολουθούν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής 2023 για τα ΑΕΙ, καθώς καταγράφονται σχολές με μεγάλη άνοδο και άλλες με ραγδαία πτώση. Σαν να μην έφτανε αυτό, καταγράφονται 30 τμήματα ΑΕΙ με λιγότερο από 10 εισακτέους. 

Αναλυτικότερα, καταγράφηκε γενική τάση ανόδου στις βάσεις των ΑΕΙ, αλλά και πτώσεις, σε 296 τμήματα υπήρξε άνοδος, σε 6 σταθερότητα και σε 146 πτώση, σε 10 τμήματα υπάρχουν λιγότεροι των 5 εισακτέοι και σε 20 λιγότερους των 10. 

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη άνοδος για τις δημοφιλείς Νομικές Σχολές, από 175 μόρια έως 490 μόρια, ενώ στις Ιατρικές σχολές άνοδος από 125 έως 250 μόρια.

Τις στρεβλώσεις ενός ακόμη εξεταστικού συστήματος που δεν μελετήθηκε όσο έπρεπε αποκαλύπτουν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ  οι οποίες  ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. 

Έτσι, όπως επισημαίνει η Μάρνυ  Παπαματθαίου στο tovima.gr, έως πριν από 3 χρόνια είχαμε εισακτέους στα πανεπιστήμια με βαθμό 1 και 2, ενώ σήμερα έχουμε πανεπιστημιακά τμήματα με …0 πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, από τα Γενικά Λύκεια (και δέκα από τα Επαγγελματικά Λύκεια).

Με.. κιάλια οι εισακτέοι

Το νέο τμήμα του πανεπιστημίου Πατρών Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο δεν θα δει φέτος ούτε έναν πρωτοετή φοιτητή/τρια απο τα ΓΕΛ, ενώ συνολικά 10 πανεπιστημιακά τμήματα έχουν φέτος λιγότερους των 5 εισακτέους και 20 τμήματα λιγότερους των 10 εισακτέων.

Η περίφημη Νοσηλευτική Σχολή του Διδυμότειχου που κάθε χρόνο πρωτοστατεί στο ιδιότυπο «ράλι» των πανεπιστημιακών προγραμμάτων με τους λιγότερους εισακτέους, φέτος έχει μόνο 1 πρωτοετή φοιτητή, όπως και το τμήμα Πολ. Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνολικά 153 τμήματα των ΑΕΙ θα δεχτούν φέτος λιγότερους εισακτέους από όσους ζήτησαν.

Επίσης και φέτος παρατηρείται φέτος το φαινόμενο τμήματα σε κεντρικά ΑΕΙ να έχουν μεγάλη άνοδο βάσεων, αλλά ταυτόχρονα δεκάδες …κενές θέσεις.

Χαρακτηριστικά, το Μαθηματικό τμήμα της Αθήνας είχε άνοδο βάσεων 585 μόρια (βάση φέτος 14.725 μόρια) και μετράει 85 κενές θέσεις. Στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τις 144 προσφερόμενες θέσεις καλύφθηκαν οι …87.

Στο Μαθηματικό τμήμα Ιωαννίνων έχουμε 210 άτομα φέτος λιγότερα από πέρυσι (από τις 242 θέσεις που διέθεσε, καλύφθηκαν οι 32). Μάλιστα από τα Μαθηματικά τμήματα της χώρας, μόνο εκείνο της Πάτρας κάλυψε όλες τις θέσεις του.

Συνολικά 10.745 θέσεις των ΑΕΙ που διεκδικήθηκαν από τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων έμειναν κενές και 22.500 άτομα φέτος δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα (50.765 ήταν φέτος οι επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια από του περίπου73.000 διαγωνιζόμενους)

Άνοδοι και πτώσεις στις βάσεις

Τα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ δείχνουν φέτος άνοδο των βάσεων εισαγωγής τους, αλλά αρκετά έχουν σημειώσει και πτώση. Συγκεκριμένα, 296 σχολές έχουν άνοδο, 6 σχολές έμειναν σταθερές και 146 σχολές βρέθηκαν με πτώση. Η άνοδος ήταν ως 1800 μόρια και το επιστημονικό πεδίο με τα περισσότερα τμήματα να ανεβαίνουν ήταν το 4ο των επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικης. Η μεγαλύτερη πτώση (αν εξαιρεθούν τα στρατιωτικά τμήματα) καταγράφθηκε στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο (-1415).

Ανά πεδίο:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών σπουδών οι περιζήτητες Σχολές ανέβηκαν (οι Νομικές από 250-490 μόρια), ενώ αντίθετα πολλές μεσαίες και χαμηλόβαθμες έπεσαν και εμφάνισαν πολλές κενές θέσεις (π.χ. Φιλολογίας, Κοινωνιολογίας, Πολ. Επιστημών κλπ)

Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών τα περιζήτητα Πολυτεχνεία είχαν άνοδο, αλλά και εμφανίστηκαν και πτώσεις σε κλασσικά κραταιά τμήματα (πχ τα Μαθηματικά)

Στο 3ο πεδίο των επιστημών Υγείας είχαμε άνοδο των Ιατρικών σχολών από 125 εως 250 μόρια, αλλά και πτώσεις ως 600 μόρια στις Νοσηλευτικές σχολές (με μοναδική που ανέβηκε αυτή του Ηρακλείου).

Στο 4ο πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής τα περισσότερα τμήματα είχαν άνοδο (το Ναυτιλιακών σπουδών του πανεπιστημίου Πειραιώς είχα άνοδο ως 840 μόρια). Μεταξύ των κραταιών πανεπιστημίων του χώρου, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσε άνοδο των βάσεων σε όλα τα τμήματα του.

Οι σχολές με την υψηλότερη βαθμολογία

  • η Αρχιτεκτονική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με 19.950 μόρια,
  • η Ιατρική Αθηνών με 19.000 μόρια, και
  • η Ψυχολογία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) της Θεσσαλονίκης με 18.905 μόρια

Οι σχολές με την χαμηλότερη βαθμολογία

  • τα Τμήματα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) με 7.180 μόρια,
  • το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών στην Κοζάνη (7.540 μόρια) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και
  • το Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης στα Γρεβενά (7.560 μόρια), επίσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδήσεις, θέματα και λύσεις για Πανελλήνιες 2024 - Βάσεις εισαγωγής

Μηχανογραφικό 2024: Αφιέρωμα στα τμήματα Πληροφορικής των δημόσιων ΑΕΙ

Σχολές έως 15.000 μόρια με επαγγελματικές ευκαιρίες

Μηχανογραφικό: Διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων και επιλογές που εκπλήσσουν

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syntaksiouxos-diakopes.jpg
Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ–πρώην ΟΑΕΕ που έχουν υποχρέωση καταβολής αντίστοιχης εισφοράς, ύψους 1 ευρώ, για τη...
Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Έως αύριο η υποβολή αιτήσεων