Πανελλήνιες 2023
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS
Παρατηρήσεις της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας κατά τις Πανελλαδικές-Πανελλήνιες εξετάσεις Γενικών Λυκείων στις 2 Ιουνίου 2023

Σχολιασμό έκανε η Ελληνική Εταιρεία Φιλολόγων σχετικά με τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που έπεσαν στο πλαίσιο τον Πανελλήνιων-Πανελλαδικών εξετάσεων 2023, στα Γενικά Λύκεια.

Ο σχολιασμός

«Πολύ καλή η επιλογή του θέματος για την ισότητα των δύο φύλων, τον σεβασμό των γυναικών και την καταδίκη της βίας εναντίον τους. Διαφωτιστικά τα σχετικά αποσπάσματα από τα τρία έργα που δόθηκαν για σχολιασμό.

Σαφείς οι ερωτήσεις κατανόησης στα θέματα Α1 και Β1. Τα θέματα Β2 και Β3 απαιτούσαν καλή γνώση νεοελληνικής γραμματικής, κατανόησης της δομής των κειμένων και ιδιαιτέρως της σύνδεσης και αλληλουχίας των νοημάτων.

Εύστοχη η επιλογή του θέματος Δ1, που ενισχύει την εκ μέρους των νέων δημιουργική κριτική για το κοινωνικά κρίσιμο ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Γενικά: τα θέματα ήταν με σαφήνεια διατυπωμένα, επίκαιρα και στο σύνολό τους βατά. Τα κείμενα ήταν κατανοητά και προσέφεραν διαφορετικές οπτικές στηρίζοντας τον πλουραλισμό. Ιδιαίτερα εύστοχη η επιλογή του λογοτεχνικού κειμένου που προβάλλει την πίεση που ασκεί η πατριαρχία και τα στερεότυπα ακόμη και στο ίδιο το ανδρικό φύλο. Κάποιες διαφωνίες εκφράσθηκαν σχετικά με την επιλογή του δεύτερου κειμένου και την απόδοση των όρων φεμινισμός / νεοφεμινισμός. Βέβαια οι ιδέες των κειμένων που δίδονται αποτελούν αφετηρία σκέψης και όχι θέσφατα. Το θέμα της έκθεσης ήταν κατάλληλο για το επίπεδο των Πανελληνίων και οι μαθητές ήταν λόγω της επικαιρότητας σε θέση να αναπτύξουν κατάλληλη επιχειρηματολογία.»

Διαβάστε εδώ: Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 -  Όλα τα θέματα κι οι απαντήσεις τους

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 22-9

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

νηπιαγωγειο.
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας
Εκπαιδευτικοί από την Κομοτηνή έως το Καστελόριζο συλλέγουν και στέλνουν στους συναδέλφους τους ό,τι χρειάζονται για να μπορέσει το κουδούνι να...
Η επόμενη μέρα: Νηπιαγωγοί «υιοθετούν» τα πληγωμένα σχολεία της Θεσσαλίας