Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα των 5 τελευταίων ετών στο ΑΟΘ
Alexandros Michailidis / SOOC
Πανελλήνιες 2022: Τα πάνω-κάτω φέρνουν οι συντελεστές βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα - Η «καραμπόλα» με τον περιορισμένο αριθμό τμημάτων στις δηλώσεις Μηχανογραφικού

Ριζικές οι αλλαγές φέτος για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη μάχη σε ένα αγνώριστο πεδίο.

Από την υποβολή διπλού μηχανογραφικού δύο φάσεων, και μάλιστα με περιορισμό δηλωθέντων τμημάτων και την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά μέχρι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τους νέους συντελεστές βαρύτητας που θα ορίζουν τα ίδια τα τμήματα, ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια αλλάζει εντελώς.

Την αδικία σε βάρος των περσινών αποφοίτων Λυκείου που θα επιχειρήσουν να δώσουν ξανά, φέτος, Πανελλήνιες εξετάσεις και οι οποίοι αντί για το μάθημα της Κοινωνιολογίας που διδάχθηκαν στο σχολείο θα κληθούν φέτος να εξεταστούν σε ένα εντελώς άγνωστο μάθημα, αυτό των Λατινικών, έχουμε γράψει πολλές φορές. Φυσικά το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή, με σχετικές ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές.

Οι δύο βασικές αλλαγές

Ωστόσο, δύο είναι οι αλλαγές που επηρεάζουν περισσότερο τη διαδικασία: η ΕΒΕ και οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Θυμίζουμε ότι, η εφαρμογή, πέρυσι, του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνοδεύτηκε από απίστευτα σκηνικά, με αριστούχους που συγκέντρωσαν βαθμολογία που ξεπερνούσε ακόμη και τα 19.000 μόρια να μένουν εκτός των σχολών επιλογής τους. Το alfavita.gr εκείνες τις μέρες είχε λάβει δεκάδες καταγγελίες για το παράλογο της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου.

Έτσι, λοιπόν, το ΥΠΑΙΘ κάλεσε τα πανεπιστημιακά τμήματα να επαναπροσδιορίσουν τις ΕΒΕ που είχαν θέσει, με την δαμόκλειο σπάθη των συγχωνεύσεων ή και καταργήσεων να κρέμεται από πάνω τους. Αρκετά, λοιπόν, είναι τα τμήματα εκείνα που αναμένεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις ΕΒΕ.

Η δεύτερη αλλαγή που φέρνει τα πάνω-κάτω στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η επανεισαγωγή των συντελεστών βαρύτητας, με τη διαφορά ότι μέχρι πέρσι, το υπουργείο Παιδείας όριζε συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, οι βαθμοί στα οποία πολλαπλασιάζονταν με 1,3 και 0,7, ενώ στα άλλα δύο μαθήματα δεν υπήρχαν συντελεστές. Βάσει αυτών υπολογιζόταν ο μέσος όρος του υποψηφίου στην εισαγωγή του σε όλες τις σχολές του επιστημονικού πεδίου της επιλογής του.

Φέτος, όμως, τα ΑΕΙ καλούνται μέχρι τέλος Μαΐου να ορίσουν τα ίδια τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα βάσει του γνωστικού τους αντικειμένου, κάτι το οποίο αλλάζει τη λογική του υπολογισμού των μορίων. Ενώ, λοιπόν, μέχρι πέρσι οι υποψήφιοι με έναν μέσο όρο διεκδικούσαν την εισαγωγή τους σε όλες τις σχολές και τα τμήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου, από φέτος ο μέσος όρος θα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα που θα διεκδικούν.

Παραδείγματα

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα συντελεστών βαρύτητας, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο:

● η Νομική Αθηνών, όρισε η βαθμολογία σε κάθε μάθημα (Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά) να μετράει κατά 25%, ενώ η Νομική του ΑΠΘ όρισε 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και 20% σε Ιστορία και Λατινικά

● το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ, όρισε 25% για τα Μαθηματικά, ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Θράκης όρισε τον συντελεστή του μαθήματος στο 28%

● στο ΕΜΠ, παρόλο που οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των εννέα τμημάτων/σχολών του εξεταζόμενοι στα ίδια μαθήματα, το κάθε τμήμα επέλεξε διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας

Δυσεπίλυτος γρίφος

Η εισαγωγή των διαφοροποιημένων συντελεστών βαρύτητας ακόμη και σε ομοειδείς σχολές, έρχεται να θέσει έναν δυσεπίλυτο γρίφο στους φετινούς υποψηφίους, οι οποίοι πέραν του υπολογισμού μορίων για κάθε τμήμα ξεχωριστά θα έχουν επιπλέον και τον περιορισμένο αριθμό επιλογών κατά τη διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού α΄φάσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

sxoleio
Λήμνος: Όχι στην υποβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας
Η υποβάθμιση του σχολείου αυτού γίνεται προκειμένου να εφαρμοστεί σταδιακά, με κάθε τρόπο και δικαιολογία η αντιπαιδαγωγική πολιτική της ηγεσίας του...
Λήμνος: Όχι στην υποβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας
perama_kinitopoiisi_ergatiko_distixima
Πέραμα: 2η ημέρα κινητοποιήσεων εργαζομένων - «Η ασφάλεια μας σε δεύτερη μοίρα»
Δεύτερη μέρα δυναμικών κινητοποιήσεων για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα - «Η ασφάλεια μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα», λένε οι εργαζόμενοι
Πέραμα: 2η ημέρα κινητοποιήσεων εργαζομένων - «Η ασφάλεια μας σε δεύτερη μοίρα»