Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
arxitektoniki
«Η μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, λόγω της ΕΒΕ, δεν είναι απεγκλωβισμός, είναι απλά κοινωνικός αποκλεισμός», σημειώνει η Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτικών - Αρχιτεκτόνων - Τοπογράφων Μηχανικών

«Στέρησαν τη δυνατότητα από 100 παιδιά να σπουδάσουν αυτό που ήθελαν, προσπαθώντας να δείξουν ότι είναι μια «απαιτητική σχολή», εκμεταλλευόμενοι την παράλογη νομοθεσία των ΕΒΕ που επέβαλε το υπουργείο» τονίζει η Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτικών - Αρχιτεκτόνων - Τοπογράφων Μηχανικών σε δελτίο τύπου. 

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν πως η Αρχιτεκτονική Ξάνθης είχε θέσει υψηλή βάση εισαγωγής καθώς «αγνοούσε» πως τα ειδικά μαθήματα καταργήθηκαν στα Γενικά Λύκεια από το υπουργείο και πως οι μαθητές ή θα έπρεπε να προετοιμαστούν στον ιδιωτικό τομέα ή να παρακολουθήσουν την ενισχυτική που ξεκίνησε μόλις 2 μήνες πριν την έναρξη των εξετάσεων.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

ΘΕΜΑ : H Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) οδηγεί σε κοινωνικό αποκλεισμό

Για πρώτη φορά στην ιστορία λειτουργίας των αρχιτεκτονικών σχολών της Ελλάδας παρουσιάζεται το φαινόμενο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη όπου κανείς υποψήφιος από τους μαθητές ΓΕΛ δεν κατάφερε να εισαχθεί. Η εν λόγω Σχολή έχει 10 εισακτέους, από διάφορες κατηγορίες υποψηφίων σε σύνολο 108 θέσεων. Άρα φέτος η Αρχιτεκτονική Σχολή Ξάνθης θα λειτουργήσει στο πρώτο έτος με μόνο 10 φοιτητές που εισήχθησαν από τα ΕΠΑΛ και από το σύστημα 10% των περσινών υποψηφίων, ενώ έμειναν κενές 98 θέσεις.

Η περιβόητη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και η Σύγκλητος του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου αποφάσισε, ότι θα πρέπει, να βάλει συντελεστή 1,1 όχι μόνο στα Γενικά μαθήματα αλλά και στα δύο ειδικά μαθήματα (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο).

Αποτέλεσμα: Κανείς υποψήφιος από τα Γενικά Λύκεια της Χώρας δεν κατάφερε να εισαχθεί φέτος στη σχολή. Με δέκα πρωτοετείς φοιτητές θα πορευτεί η σχολή αυτή, αφήνοντας ικανότατα παιδιά απ’έξω., που ίσως δεν κατάφεραν να πιάσουν την υψηλότατη ΕΒΕ στα σχέδια. Στέρησαν τη δυνατότητα από 100 παιδιά να σπουδάσουν αυτό που ήθελαν, προσπαθώντας να δείξουν ότι είναι μια «απαιτητική σχολή», εκμεταλλευόμενοι την παράλογη νομοθεσία των ΕΒΕ που επέβαλε το υπουργείο.

Για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει για να περάσει κάποιος σε σχολές που απαιτούν ειδικά μαθήματα και ειδικά στις αρχιτεκτονικές, ο υποψήφιος θα πρέπει να πληροί τρεις ΕΒΕ.

Η Αρχιτεκτονική της Ξάνθης έβαλε υψηλό συντελεστή ΕΒΕ, (μάλλον για λόγους μεγαλοιδεατισμού) με αποτέλεσμα:
1) η ΕΒΕ στο γραμμικό να είναι 17,08

2) η ΕΒΕ στο ελεύθερο 15,43

3) η ΕΒΕ της σχολής 14,45

Άρα ακόμα και αν κάποιος έχει γράψει σε όλα 20 και έχει γραμμικό 17 δεν περνάει. Να σημειωθεί ότι πάντα υπήρχε η βάση του 10 για τα ειδικά μαθήματα. Άλλο όμως το 10 και άλλο το 17!

Πιθανόν στην αρχιτεκτονική της Ξάνθης δεν γνώριζαν, ότι τα ειδικά μαθήματα καταργήθηκαν ως διδασκόμενα μαθήματα στα Γενικά Λύκεια της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές θα έπρεπε να προετοιμαστούν στον ιδιωτικό τομέα (φροντιστήρια) ή να παρακολουθήσουν την “ενισχυτική” που ξεκίνησε διαδικτυακά 2 μήνες ριν τις εξετάσεις! 
Όσοι διδάσκουμε τα σχέδια, γραμμικό και ελεύθερο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αφενός τα σχέδια δεν διδάσκονται "εξ αποστάσεως" και αφετέρου ότι δύο ώρες την εβδομάδα δεν αρκούν για προετοιμασία μαθητών για πανελλαδικές εξετάσεις σε 6ωρο εξεταζόμενο μάθημα.

Φυσικά όλοι οι μαθητές που ενδιαφέρονταν πήραν το μήνυμα πως πρέπει να πάνε σε φροντιστήρια, να πληρώσουν για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μαθημάτων αυτών.

Η μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, λόγω της ΕΒΕ, δεν είναι απεγκλωβισμός, είναι απλά κοινωνικός αποκλεισμός.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΕΚΑ - ΟΑΕΔ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Πότε πληρώνουν 1.000.000 πολίτες

ΑΣΕΠ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι Προκηρύξεις για 4.416 νέες προσλήψεις - Που κάνετε αίτηση

Πανελλήνιες 2022: Αυτός είναι ο νέος τρόπος εξέτασης

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: «Πελάτης» ο 35χρονος που δολοφονήθηκε στη Νίκαια
«Πελάτης» του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων και ο 35χρονος που δολοφονήθηκε σε βενζινάδικο στη Νίκαια - Εμπλοκή δεκάδων αστυνομικών
Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: «Πελάτης» ο 35χρονος που δολοφονήθηκε στη Νίκαια
Η παραλλαγή Όμικρον «διέσχισε» τον Ατλαντικό - Πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ - Άτομο «πλήρως εμβολιασμένο που εκδήλωσε ήπια συμπτώματα, παρουσιάζοντας βελτίωση»
Η παραλλαγή Όμικρον «διέσχισε» τον Ατλαντικό - Πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ