golearn-engl_970-250
Το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήθελε να θέσει την ΕΒΕ στο 1,05 από το 0,8 που τελικά επιλέχτηκε

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών των εν Ελλάδι Πανεπιστημίων. Βάσει του σχετικού νόμου, αυτές καθορίζονται ουσιαστικά από τον μέσο όρο των επιδόσεων στα τέσσερα μαθήματα του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου όλων των συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πολλαπλασιαζόμενο επί έναν συντελεστή μεταξύ 0,80 και 1,20, τον οποίο εισηγούνται τα Τμήματα και αποφασίζει η Σύγκλητος του κάθε Πανεπιστημίου.

Το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις παραμέτρους που συνεπάγεται η θεσμοθέτηση της ΕΒΕ, αλλά κυρίως την επιστημονική άποψή του σχετικά με το απαιτούμενο γνωσιακό επίπεδο των εισαγομένων φοιτητών στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του, έτσι ώστε να μπορέσει να επιτελέσει ουσιαστικά το έργο του και να διασφαλίσει την επιτυχή αποφοίτηση των φοιτητών του, ύστερα από έντονη μελέτη και προβληματισμό, και με πλήρη συνείδηση της σημασίας του ζητήματος, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τον συντελεστή ΕΒΕ 1,05.

Ωστόσο, ο συντελεστής ΕΒΕ που τελικώς ορίστηκε για το Τμήμα Μαθηματικών είναι 0,80.

Ο συντελεστής αυτός επελέγη, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, από το υπουργείο Παιδείας κατόπιν της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία υπερψήφισε, με ψήφους 18 υπέρ και 17 κατά, την πρόταση του κ. Πρύτανη, να μην ανακοινωθούν στο υπουργείο Παιδείας οι συντελεστές ΕΒΕ των Τμημάτων που εισηγήθηκαν στη Σύγκλητο συντελεστή μεγαλύτερο ή ίσο του 1,00.  

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:

  1. H επιλογή του συντελεστή ΕΒΕ στο 0,80 δεν είναι επιλογή του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  2. H επιλογή του συντελεστή ΕΒΕ στο 0,80 δεν τεκμαίρεται από κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο και δεν συμβαδίζει με τον τρόπο που το Τμήμα Μαθηματικών προσεγγίζει ζητήματα ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, ο οποίος οδήγησε στην πιστοποίηση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του από την ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) με άριστη επίδοση, τοποθετώντας το μεταξύ των κορυφαίων ομοειδών τμημάτων της ημεδαπής.

Σε συνέχεια δύο ήδη σχετικών ψηφισμάτων με κύριο αποδέκτη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δηλώνει ρητά - ιδιαίτερα προς τους μελλοντικούς φοιτητές του - ότι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα να προσπαθεί για την παροχή του υψηλότερου δυνατού επιπέδου σπουδών στη βάση των δυνατοτήτων του, θεωρώντας ότι αυτή είναι η υποχρέωσή του έναντι της ελληνικής μαθηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών του και, μέσω αυτών, της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2022: Ποια Τμήματα αποψιλώνονται από θέσεις εισακτέων-Οι μεγάλοι χαμένοι

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΟΕ: Εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη ίδρυσή της
Στην εκδήλωση θα παραβρίσκονται και θα τιμηθούν ιστορικά μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και πρώην αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου, μέλη της πανεπιστημιακής...
ΔΟΕ: Εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη ίδρυσή της
Ικαρία: Κινητοποίση εκπαιδευτικών αύριο κατά των εξετάσεων PISA
Ενόψει των εξετάσεων PISA που πραγματοποιούνται αύριο πιλοτικά σε 300 δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας, εκπαιδευτικοί από την Ικαρία προχωρούν σε...
Ικαρία: Κινητοποίση εκπαιδευτικών αύριο κατά των εξετάσεων PISA