Πανελλήνιες 2021 & Σπουδές Ψυχολογίας: Αναλυτικός Οδηγός
Πανελλήνιες 2021: Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις βάσεις εισαγωγής στο 1ο επιστημονικό πεδίο και τις Σχολές Ψυχολογίας

Ολοκληρώθηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους 92.090 υποψηφίους που συμμετείχαν φέτος από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει τις βαθμολογίες και τα στατιστικά των υποψηφίων και μένει τώρα να ανακοινωθούν την Παρασκευή 16 Ιουλίου και οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ειδικών μαθημάτων το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα. Μετά την ανακοίνωση και της ΕΒΕ, «ανοίγει ο δρόμος» για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψηφίους. Να σημειωθεί ότι φέτος οι υποψήφιοι για πρώτη φορά μπορούν να συμπληρώσουν και ένα δεύτερο - παράλληλο μηχανογραφικό που θα δίνει την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα και από τα Δημόσια ΙΕΚ.

Δυστυχώς, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής είναι δυσοίωνες, αφού δείχνουν, πως πάνω από 25.000 υποψήφιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός από τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Οι εκτιμήσεις προκύπτουν από τις επιδόσεις των υποψηφίων και τον υπολογισμό, κατά προσέγγιση, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Σίγουρα θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα μετά την ακριβή ανακοίνωση της ΕΒΕ σε όλα τα Τμήματα.

Παρόλα αυτά, όπως έχει ειπωθεί ξανά, η ΕΒΕ δεν φαίνεται να επηρεάζει τόσο τις «περιζήτητες» Σχολές που ούτως ή άλλως διαμορφώνουν κάθε χρόνο πολύ υψηλότερες βάσεις. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να δώσει μία ώθηση και σε αυτές τις Σχολές να δούμε κατακόρυφη αύξηση των βάσεων από πέρυσι.

Σταθερά με μικρή πτώση τα Τμήματα Ψυχολογίας

Οι Σχολές Νομικής μαζί με τις Σχολές Ψυχολογίας θα είναι αυτές που θα αλληλοσυμπληρώσουν και φέτος τις πρώτες θέσεις με τις πιο υψηλόβαθμες Σχολές στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Η Νομική Αθηνών αναμένεται να έχει την πρώτη θέση και από εκεί κάτω οι υπόλοιπες δέκα πρώτες θέσεις θα μοιραστούν ανάμεσα στις δύο Σχολές που εδρεύουν σε διάφορες πόλεις.

Συγκεκριμένα προβλέπεται σταθερότητα και μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 150 μορίων φανερώνουν τα φετινά βαθμολογικά στοιχεία αλλά και ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων του πεδίου σε σχέση με πέρσι. Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι). 

Επίσης οφείλουμε να πάρουμε υπόψη τυχόν διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων επηρεασμένες από την πρόσφατη ανακοίνωση διορισμού 11.700 εκπαιδευτικών (διαφοροποιήσεις που δεν θα επιτρέψουν πτώση σε φιλολογίες και παιδαγωγικά Τμήματα).

Εκτιμήσεις για τις Σχολές Ψυχολογίας

Σας παρουσιάζουμε τις εκτιμήσεις για τις βάσεις στις Σχολές Ψυχολογίας καθώς και την αντίστοιχη περσινή βάση του κάθε Τμήματος:

ΣΧΟΛΗΙΔΡΥΜΑΕΚΤΙΜΗΣΗΒΑΣΗ 2020
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ)17.600 – 17.85017.875
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΠΘ)17.500 - 17.70018.400
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ17.300 - 17.50017.550
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ)16.800 - 17.00017.075
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΦΛΩΡΙΝΑ)16.400 - 16.65016.675

Άνω κάτω οι βάσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Γενικά η κίνηση των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο θα έχει φέτος «ποικιλία» στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι βάσεις. Και μικρή πτώση και σταθερότητα και άνοδο των βάσεων εισαγωγής.

Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου (αναφερόμαστε στις σχολές που πέρσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 12 – 15.500 μόρια). Αντίθετα αναμένεται μικρή άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (αυτές που πέρυσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 10.000 και 12.000 μόρια) κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.8 με αποτέλεσμα 27 τμήματα που πέρυσι είχαν βάση κάτω από την φετινή ΕΒΕ να καταγράψουν τεχνητή άνοδο.

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Οφθαλμαπάτη με δέντρο
Οφθαλμαπάτη: Έχετε κοφτερή ματιά; Μπορείτε να βρείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε 8 δευτερόλεπτα;
Οφθαλμαπάτη: Πού κρύβεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Οφθαλμαπάτη: Έχετε κοφτερή ματιά; Μπορείτε να βρείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε 8 δευτερόλεπτα;