Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις για τις Ιατρικές - Νομικές Σχολές
Πανελλήνιες 2021: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών για τις βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές και Νομικές Σχολές - Σε ποια πεδία αναμένεται γενική άνοδος

Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά των επιδόσεων των περίπου 100.000 υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις συνολικά 92.090 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 75.435 προέρχονται από τα ΓΕΛ και 16.655 από τα ΕΠΑΛ .

Ταυτόχρονα τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε και η εξέταση των ειδικών μαθημάτων. Αυτό που αναμένουν τώρα οι υποψήφιοι είναι την ανακοίνωση των βαθμών των ειδικών μαθημάτων και αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Να σημειωθεί πως ανακοίνωση για τους βαθμούς των ειδικών μαθημάτων έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Παιδείας για την Παρασκευή, 16 Ιουλίου. Αμέσως μετά, και αφού ανακοινωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ανά Τμήμα , οι υποψήφιοι θα κληθούν να προχωρήσουν στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου που φέτος θα τους δίνει την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα και από Δημόσια ΙΕΚ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των βάσεων εισαγωγής φανερώνουν μεγάλη άνοδος σε τρία από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Για το λόγο αυτό ευθύνονται οι επιδόσεις των μαθητών σε συνδυασμό με την εφαρμογής της ΕΒΕ.

Οι βάσεις μάλιστα θα εκτοξευθούν στα χαμηλόβαθμα Τμήματα, αφού η ΕΒΕ δεν θα αφήσει κανένα Τμήμα κάτω από τα 8.000 μόρια. Να θυμίσουμε ότι πέρσι η χαμηλότερη βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 625 μόρια.

Αυτό βέβαια δεν επηρεάζει τους «καλούς» μαθητές με υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις που θα διεκδικήσουν κάποια από τις «περιζήτητες» Σχολές. Τι θα ισχύσει λοιπόν στις Σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλές βάσεις; Πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις στις Ιατρικές, Νομικές και υψηλόβαθμες Σχολές;

Σταθερή η Νομική

Οι Νομικές Σχολές εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο ή πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών. Στο πεδίο αυτό, και βάσει των φετινών βαθμολογικών στοιχείων, αναμένεται μία μικρή πτώση στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών της τάξης των 50 – 150 μορίων.

Από την πτώση αυτή πρέπει να εξαιρεθεί η Νομική Αθήνας. Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα στο 1ο επιστημονικό πεδίο ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

Η Νομική Αθήνας εκτός του ότι είναι μία από τις πιο περιζήτητες Σχολές φέτος αναμένεται να «δυσκολέψει» ακόμα παραπάνω τους «καλούς» μαθητές που επιθυμούν μία θέση σε αυτή, κυρίως λόγω της μείωσης των εισακτέων στο συγκεκριμένο τμήμα. Μάλιστα, οι μαθητές με υψηλές βαθμολογίες θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι δεν αποκλείεται η εισαγωγή τους στην Νομική να κριθεί κυριολεκτικά «στον πόντο» αφού η σχολή προσφέρει μόλις 400 θέσεις, 35 δηλαδή λιγότερες σε σχέση με το 2020.

Ισχυρή άνοδος στις Ιατρικές Σχολές

Οι Ιατρικές Σχολές εντάσσονται στο τρίτο επιστημονικό πεδίο ή πεδίο των επιστημών υγείας και ζωής, στο οποίο και φέτος συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των άριστων γραπτών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του Πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η άνοδος των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων σε Χημεία ήταν καλύτερες συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο παρά τις χειρότερες βαθμολογίες σε Βιολογία και Φυσική, καταγράφηκε αύξηση των υποψηφίων που έγραψε πάνω από 18 και στα τρία μαθήματα. Επομένως, οι Ιατρικές παραμένουν στο «ρετιρέ» των βάσεων.

πανελλήνιες εξετάσεις

Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στα 300 – 700 μόρια και φαίνεται ότι οι υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεων τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών).

Γενική άνοδος στις «καλές» Σχολές

Εκτός των Νομικών και Ιατρικών Σχολών, άνοδο των βάσεων αναμένεται  να δούμε και στις Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς και στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Μάλιστα, στο 4ο επιστημονικό πεδίο μάλιστα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των αριστούχων, λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά αλλά και στη Γλώσσα. Το γεγονός αυτός θα σπρώξει τις βάσεις ανοδικά (από 100-250 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται και άνοδος των βάσεων στα «άπειρα» χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Τέλος, άνοδο θα έχουμε άνοδο των βάσεων στα Πολυτεχνικά Τμήματα της Αθήνας (ΕΜΠ) και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, άνοδος των βάσεων εισαγωγής κατά 150 - 300 μόρια αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Η ένταση της ανόδου εντοπίζεται περισσότερο στις Πολυτεχνικές Σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Παράλληλα, άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Φυλακισμένος
Σαλαμίνα: Προφυλακίστηκε ο παλαιοημερολογίτης παπάς που κατηγορείται για ασέλγεια ανηλίκου
Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο παλαιοημερολογίτης ιερέας που κατηγορείται για ασέλγεια εις βάρος 12χρονου
Σαλαμίνα: Προφυλακίστηκε ο παλαιοημερολογίτης παπάς που κατηγορείται για ασέλγεια ανηλίκου
πανεπιστήμιο αιγαίου
ΑΕΙ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Αυτό είναι το κορυφαίο πανεπιστημιακό σεμινάριο πάνω στη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό στην Ελλάδα που μοριοδοτεί
ΑΕΙ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού