Πανελλήνιες 2021: Το δίλημμα της Γ' Λυκείου με απουσίες και καραντίνα
Οι γονείς έχουν αντιληφθεί ήδη το πρόβλημα που δημιούργησε (και) η παράταση του σχολικού έτους, καθώς αν προκύψει κρούσμα από τις αρχές Ιουνίου και μετά, ο μαθητής που θα μπει σε καραντίνα πιθανότατα θα χάσει τις εξετάσεις

Μάθημα σε...άδεια θρανία αναμένεται να κάνουν από τις επόμενες μέρες και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους πολλοί εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στη Γ' Λυκείου.

Οι τελειόφοιτοι μαθητές όσο πλησιάζουμε προς τις εισαγωγικές εξετάσεις φοβούνται περισσότερο τον κορονοϊό, καθώς μπορεί να γίνει αιτία να χάσουν τις Πανελλήνιες, ειδικά όταν τις τελευταίες μέρες έχουμε εκτίναξη κρουσμάτων στα σχολεία και -για πρώτη φορά χθες- τα Τμήματα και σχολεία που έκλεισαν λόγω Covid ξεπέρασαν τα 1.000...

Ειδικά τη χρονιά αυτή, το παλαιό "έθιμο" των τελειόφοιτων που κρατούν απουσίες προκειμένου να προετοιμαστούν εκτός σχολείου για τις Πανελλήνιες που ακολουθούν (εφέτος ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και την επόμενη για τα ΕΠΑΛ) βρίσκεται μετέωρο ανάμεσα σε δύο αντίρροπες "δυνάμεις":

Από τη μια, η λογική λέει ότι τις επόμενες μέρες θα ενταθεί (και) λόγω του κορονοϊού. Από την άλλη ωστόσο, το θέμα των απουσιών που μπήκαν σε αρκετούς κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, ενδέχεται να κρατήσει αρκετούς μαθητές στα σχολικά θρανία παρά την πραγματική τους θέληση, που είναι να μπουν σε ένα είδος "προληπτικής καραντίνας", προκειμένου να μην κολλήσουν τελευταία στιγμή την ασθένεια και εξαιτίας αυτής χάσουν τις εξετάσεις και παραπεμφθούν για τον Σεπτέμβριο. Κι αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που οι μαθητές είναι ιδιαίτερα πολλαπλά επιβαρυμένοι ψυχολογικά, λόγω του εγκλεισμού που προηγήθηκε και των κλειστών σχολείων, αλλά και λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αναμένεται να αφήσει χιλιάδες εξ αυτών εκτός ΑΕΙ...

Οι γονείς έχουν αντιληφθεί ήδη το πρόβλημα που δημιούργησε (και) η παράταση του σχολικού έτους, καθώς αν προκύψει κρούσμα από τις αρχές Ιουνίου και μετά, ο μαθητής που θα μπει σε καραντίνα πιθανότατα θα χάσει τις εξετάσεις. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων (ΑΣΓΜΕ)

Ανησυχούν οι γονείς

"Το γεγονός ότι το σχολικό έτος για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχει παραταθεί μέχρι τις 11 Ιουνίου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς και τα παιδιά για το τι θα γίνει σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα σε κάποιο μαθητή ή εκπαιδευτικό μετά τις 30 Μαΐου, οπότε, με βάση τα πρωτόκολλα, θα πρέπει να κλείσει ολόκληρο το τμήμα και οι μαθητές, εφόσον μπουν σε καραντίνα για 15 μέρες, θα πρέπει να εξεταστούν το Σεπτέμβριο.

Το πρόβλημα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν βρεθούν θετικά κρούσματα σε παραπάνω μαθητές ή σε εκπαιδευτικούς και χρειαστεί να κλείσει ολόκληρο το σχολείο. 

Θεωρούμε ότι αν τα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου ολοκληρωθούν στις 30 Μαΐου τότε, ακόμα κι αν υπάρξει θετικό κρούσμα έστω και την τελευταία μέρα το χρονικό περιθώριο που ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα για 15 μέρες καραντίνας είναι αρκετό ώστε να μην αποκλειστεί κανένας μαθητής από τις εξετάσεις του Ιουνίου", αναφέρουν οι γονείς.

Κίνδυνος και στα Φροντιστήρια;

Το πρόβλημα όμως περιπλέκεται ακόμα περισσότερο εφέτος, καθώς παραδοσιακά το τελευταίο διάστημα του σχολικού χρόνου, οι περισσότεροι μαθητές της Γ' Λυκείου μπορεί να μην πολυπατούσαν στο σχολείο, όμως πήγαιναν στα φροντιστήρια να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες. Εφέτος όμως, ακόμα και αυτό μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες πολλών εκπαιδευτικών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών που έχουν ανοίξει και λειτουργούν εδώ και δεκαπέντε ημέρες, δεν τους δίνεται η δυνατότητα προμήθειας των τεστ αυτοαξιολόγησης (self-tests) που απαιτούνται και ως εκ τούτου, ούτε η δυνατότητα να δηλώσουν το αποτέλεσμα που προκύπτει, από τη διενέργειά τους, στην ειδική πλατφόρμα. Για το θέμα αυτό μάλιστα κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή η τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου ζητώντας απάντηση εάν έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας η δυνατότητα λήψης, με τον ΑΜΚΑ, των τεστ αυτοαξιολόγησης από το σύνολο των εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε φροντιστήρια Μ.Ε. καθώς και σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Σύμφωνα εξάλλου με τον γραμματέα της ΟΙΕΛΕ (η οποία επίσης είχε θέσει το θέμα των self test στα φροντιστήρια) κ.Γιώργο Χριστόπουλο, "υπάρχει σοβαρό θέμα ακόμη με πολλούς συναδέλφους σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών που δεν έχουν πρόσβαση στα self tests. Τεράστιο είναι και το θέμα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για τον ίδιο λόγο"

Οφείλουμε να σημειώσουμε πάντως ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Φροντιστών (ΟΕΦΕ) τα φροντιστήρια λειτουργούν παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε συνθήκες διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας

Τo πρόβλημα με τις απουσίες

Όλη αυτή η κατάσταση πάντως, δημιουργεί προβληματισμούς σε πολλούς μαθητές της Γ' Λυκείου και στις οικογένειές τους. Με αποτέλεσμα η αγωνία χιλιάδων μαθητών να χτυπά κόκκινο με σοβαρές συνέπειες για τη λειτουργία των σχολείων, αλλά και την υγεία των μαθητών, γιατί πολλοί από αυτούς πηγαίνουν σχολείο ακόμα και άρρωστοι από το άγχος ότι κινδυνεύουν να μείνουν οι απουσίες. Στο κόκκινο και η αγωνία των γονέων και κηδεμόνων, ενώ οι εκπαιδευτικοί είναι με δεμένα τα χέρια και δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Από την άλλη η καταχώριση απουσιών στη διάρκεια της τηλε- παίδευσης μπορεί να ανοίξει και μέτωπο αντιπαραθέσεων και ενδεχομένως πολλοί γονείς να προσφύγουν στα δικαστήρια, αφού είναι αδύνατη η διαπίστωση απουσίας και ακόμα περισσότερο παρουσίας των μαθητών μέσω τηλε-παίδευσης.  Η ΟΛΜΕ εξάλλου έχει κάνει πρόταση για «μη προσμέτρηση των απουσιών στους μαθητές που αδυνατούν να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση». 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

istoria kai anthropologia
ΠΑΜΑΚ: Εγκρίθηκε η αγορά 4 νέων κτιριακών εγκαταστάσεων - Οι προδιαγραφές
Δείτε αναλυτικά τις περιοχές και τις προδιαγραφές των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα αγοράσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
ΠΑΜΑΚ: Εγκρίθηκε η αγορά 4 νέων κτιριακών εγκαταστάσεων - Οι προδιαγραφές
keraies_kinitis_0.jpg
Αγιος Δημήτριος: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο για τη μη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία
Δήμαρχος: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατέψουμε την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των δημοτών μας»
Αγιος Δημήτριος: Ασφαλιστικά μέτρα από τον Δήμο για τη μη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας δίπλα σε σχολεία
Φοιτητής, μεταπτυχιακό
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...
Και νέο πρόστιμο €22.840 υπογράφηκε σήμερα για να καταβληθεί σε 21 αποφοίτους - Συνολικά οι χρηματικές ικανοποιήσεις σε αποφοίτους πρώην ΤΕΙ έχουν...
Επαγγελματικά δικαιώματα πρώην ΤΕΙ: Πέφτουν «βροχή» τα πρόστιμα, το κράτος εξακολουθεί να αδρανεί...