Σχολεία: Εκτίναξη κρουσμάτων, «κόφτης» self test και συγχρωτισμοί
Εκατοντάδες τμήματα σχολείων έκλεισαν λόγω κορονοϊού. Χθες μόνο έκλεισαν περίπου 200 την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση περιορίζει τα self tests στα σχολεία. Και καταγγελίες περί συγχρωτισμού μαθητών σε προαύλιο για την προσευχή!

Εκτίναξη κρουσμάτων Covid στα σχολεία προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αντί να δώσει έμφαση σε μέτρα περιορισμού της νόσου επέλεξε να κάνει οικονομία, βάζοντας "κόφτη" στα self tests. Παράλληλα ξεκίνησαν καταγγελίες για συγχρωτισμούς μαθητών στα προαύλια.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 3ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου όπου εμφανίστηκαν δεκάδες κρούσματα του κορονοϊού. Σύμφωνα με το ekriti, δεν είναι η πρώτη σχολική μονάδα στην Κρήτη την οποία υποχρεώνει ο κορονοϊός να επιστρέψει στην τηλεκπαίδευση μέσω Webex.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου, χθες σε σχολεία της Ημαθίας έφτασε επείγον mail που ζητούσε την τήρηση αυστηρών μέτρων καθώς υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου. 

Καταγγελία: Προσευχή για 400  μαθητές σε ένα μικρό προαύλιο...

Δε λείπουν όμως και περιπτώσεις καταγγελιών για καταστρατήγηση των μέτρων, όπως αυτή που αποκαλύπτει σήμερα το alfavita.gr. Σύμφωνα με καταγγελία γονέα (τα στοιχεία του στη διάθεσή μας) "στο Διαδημοτικό Μουσικό Σχολείο Αλίμου η πρωΪνή προσευχή αντίθετα από ότι προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ πραγματοποιείται στο προαύλιο κανονικά. 400 περίπου μαθητές σε ένα πολύ μικρό προαύλιο. Εμείς το ανακαλύψαμε τώρα 14/5. Ρωτώντας διαπιστώσαμε ότι συμβαίνει από τις αρχές της χρονιάς. Το κάνουν ενδεχομένως γιατί έτσι θέλουν ή γιατί η προσευχή σώζει . Υπάρχουν αποδείξεις φωτογραφίες και βίντεο.Υποβάλλαμε καταγγελία στην ΕΑΔ και μας συνέστησαν να τηλεφωνήσουμε στην αστυνομία. Δεν πιστεύουμε ότι θα έρθει . Τη δευτεροβάθμια Δ Αθήνας ως συνήθως δεν την αφορά", αναφέρει η καταγγελία που συνοδεύεται από φωτογραφίες. Ακολουθεί μια ενδεικτική φωτογραφία από τον προαυλισμό δεκάδων μαθητών στο σχολείο αυτό.

2.png

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με την απόφαση για τη Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 3780/08.09.2020) "δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολικών μονάδων πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των σχολικών αιθουσών. Σε περίπτωση που λόγω έκτακτων αναγκών κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση μαθητών στο προαύλιο και σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη συνωστισμού εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 2", το οποίο προβλέπει υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Το alfavita.gr καθώς δεν κατέστη δυνατό να διασταυρώσει την πληροφορία χθες το απόγευμα, τη δημοσιεύει με επιφύλαξη και φυσικά θα δημοσιεύει οποιαδήποτε απάντηση δοθεί από τους υπευθύνους του σχολείου ή της διεύθυνσης.

Σχεδόν 200 Τμήματα έκλεισαν μόνο χτες

Χθες το απόγευμα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας που καταγράφει τα σχολεία που κλείνουν, τα περιστατικά που οδήγησαν σε κλειστά σχολεία ή Τμήματα είχαν ανέλθει σε σχεδόν 700 (698 στις 6:30 το απόγευμα της Τρίτης 18 Μαίου για την ακρίβεια), ενώ το πρωί της ίδιας μέρας είχαν καταγραφεί 506. Πάντως, παρά την προφανή εκτίναξη κρουσμάτων με σχεδόν 200 τμήματα να κλείνουν σε μια μέρα, τα κλειστά σχολεία κατά το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθούν να αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου: Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 0,4877%, Τμήματα (μερική αναστολή): 0,5308%.

Το πρωί της Τετάρτης (σήμερα), στις 7:15, τα «λουκέτα» σε σχολεία και τμήματα έφτασαν τα 704.

Ανησυχούν για τον "κόφτη" οι επιστήμονες

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση αντί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα έστω συμπληρωματικά μέτρα όπως τα self tests, αποφάσισε να βάλει "κόφτη" προφανώς για οικονομικούς λόγους και αντίθετα με τη γνώμη της επιτροπής, που ήταν να εξακολουθήσουν να γίνονται δύο ανά εβδομάδα.  Την ανησυχία της  για το κόψιμο του ενός από τα δύο self test στα οποία υποβάλλονταν εβδομαδιαίως οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, εξέφρασε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο Open TV, τόνισε παράλληλα ότι αποτελεί ρίσκο η συγκεκριμένη κίνηση. Για το ένα self test την εβδομάδα που θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6  ότι δεν θα πρέπει να τα μειώσουμε γιατί «δυο απανωτά τεστ σε διάστημα 2-4 ημερών είναι καλύτερα από ένα τεστ και θα είμαστε πιο σίγουροι».

Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αποκάλυψε ότι η απόφαση της επιτροπής ήταν για δύο self tests την εβδομάδα στα σχολεία, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα γίνεται ένα.

Aβεβαιότητα σε ΙΕΚ, κολέγια, ΣΔΕ, πρακτικές

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλθηκε στο alfavita.grμαθητές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας  θα προσέρχονται στα σχολεία χωρίς self test αφού αδυνατούν να τα παραλάβουν δωρεάν, ενώ το ίδιο αφορά και στα (Ι.Ε.Κ.), του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. και τη διενέργεια της πρακτικής άσκησης στα Ι.Ε.Κ. και τα Κολέγια!

Στο σχετικό ΦΕΚ αναγράφεται ότι ναι μεν ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην εκπαιδευτική ή εργαστηριακή δομή ή τον φορέα διενέργειας της πρακτικής άσκησης, αλλά "κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας για την εβδομάδα από 17 έως 23 Μαΐου 2021, ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργηθεί εντός του χρονικού διαστήματος από 17 έως 23 Μαΐου 2021", που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να περάσει ακόμα και όλη η εβδομάδα χωρίς έλεγχο...

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα