Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Σχολές Θεολογίας
Που υπάρχουν Τμήματα Θεολογικής Σχολής στην Ελλάδα; Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις για τα Τμήματα Θεολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ ξεκινάνε επίσημα οι πανελλήνιες εξετάσεις και το άγχος για όλους τους υποψηφίους κορυφώνεται.

Φέτος, οι υποψήφιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης και μία σειρά από αλλαγές που φέρνει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι η μεγάλη αλλαγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που αναμένεται να φέρει αύξηση στις βάσεις εισαγωγής και να αφήσει εκτός το 30% των υποψηφίων.

Εκτός βέβαια από την ελάχιστη βάση εισαγωγής επιστρέφουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. 

Επιπλέον, οι υποψήφιο για πρώτη φορά φέτος, θα κληθούν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις να συμπληρώσουν εάν το επιθυμούν ένα «διπλό μηχανογραφικό» που θα τους επιτρέπει την εισαγωγή τους και στα ΙΕΚ. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Σπουδές στη Θεολογία

Οι υποψήφιοι που θέλουν να περάσουν σε κάποιο Τμήμα της Θεολογικής Σχολής θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτά τα Τμήματα βρίσκονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, μόνο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτουν συναφή Τμήματα με την επιστήμη της θεολογίας. Και στα δύο αυτά Πανεπιστήμια λειτουργεί Τμήμα Θεολογίας.

Στην Αθήνα οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν επίσης το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ενώ στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο ακόμα Τμήματα, το Τμήμα Θεολογίας - Μουσουλμανικών Σπουδών και το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Ως φοιτητές οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν πως τα Τμήματα Θεολογίας προσφέρουν ένα Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών τα οποία δίνουν στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να ερευνούν την εξέλιξη και τις μορφές της συνάντησης ανάμεσα στον ανθρώπινο λόγο και τα γενεσιουργά γεγονότα του Χριστιανισμού.

Η συνάντηση αυτή προσεγγίζεται κατ’ αρχάς μέσα από τη γένεση, την ιστορική πορεία και τη διδασκαλία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και συσχετίζεται με τα νεώτερα φιλοσοφικά ρεύματα, τις επιστήμες και τις τέχνες, με τις άλλες μορφές του Χριστιανισμού και με τις άλλες θρησκείες και με άλλες εκφάνσεις του θρησκευτικού φαινομένου, καθώς και με τον σύγχρονο διεπιστημονικό διάλογο.

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Θεολογίας μπορούν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Θεολογίας, Εκκλησίας και κοινωνίας είτε υπηρετώντας το εκκλησιαστικό έργο ως κληρικοί είτε ως εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, καθώς και στη μελέτη και ανάδειξη του πολιτισμού, που διαμορφώθηκε με τη συμβολή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

Βάσεις 2020

Οι βάσεις εισαγωγής όπως διαμορφώθηκαν στις Σχολές Θεολογίας το 2020:

  • Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 7.750
  • Τμήμα Θεολογίας (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 7.400
  • Τμήμα Θεολογίας (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 7.375
  • Τμήμα Θεολογίας - Μουσουλμανικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 7.225
  • Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 6.950

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις 60.000 αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων από την ΕΛΣΤΑΤ - Αιτήσεις έως 27/9

Καζάνι που βράζει η Εκπαίδευση: 91,2% για απεργία - αποχή στην Αξιολόγηση

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 27/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Αξιολόγηση: Πίσω από τις λέξεις...
«(Αυτό)αξιολόγηση»: Πίσω απ’ την αθώα λέξη κρύβεται το χυδαίο, θατσερικής έμπνευσης, πρότζεκτ της κατηγοριοποίησης, της συρρίκνωσης, της εξαφάνισης...
Αξιολόγηση: Πίσω από τις λέξεις...
sabina nisa daskala londino
Λονδίνο: Σύλληψη άνδρα για τη δολοφονία νεαρής δασκάλας
Η υπόθεση της νεαρής δασκάλας έφερε ξανά στο προσκήνιο τη βία κατά των γυναικών, έξι μήνες μετά την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας...
Λονδίνο: Σύλληψη άνδρα για τη δολοφονία νεαρής δασκάλας
Επαναληπτικές Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Προτεινόμενες απαντήσεις στα Στοιχεία Μηχανών
Αναλυτικά οι προτεινόμενες απαντήσεις στα θέματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ στο μάθημα «Στοιχεία Μηχανών»
Επαναληπτικές Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Προτεινόμενες απαντήσεις στα Στοιχεία Μηχανών
Γυναικοκτονία-Ρόδος: «Συγγνώμη» από την οικογένεια του 40χρονου - Τι αναφέρει για τις δηλώσεις του θείου
«Συγγνώμη» ζητά η οικογένεια του γυναικοκτόνου από την οικογένεια της εκπαιδευτικού - «Κενές περιεχομένου, ημιτελείς και αφιλτράριστες» οι...
Γυναικοκτονία-Ρόδος: «Συγγνώμη» από την οικογένεια του 40χρονου - Τι αναφέρει για τις δηλώσεις του θείου