Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις για τις Σχολές Θεολογίας
Που υπάρχουν Τμήματα Θεολογικής Σχολής στην Ελλάδα; Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις για τα Τμήματα Θεολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ ξεκινάνε επίσημα οι πανελλήνιες εξετάσεις και το άγχος για όλους τους υποψηφίους κορυφώνεται.

Φέτος, οι υποψήφιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης και μία σειρά από αλλαγές που φέρνει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι η μεγάλη αλλαγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που αναμένεται να φέρει αύξηση στις βάσεις εισαγωγής και να αφήσει εκτός το 30% των υποψηφίων.

Εκτός βέβαια από την ελάχιστη βάση εισαγωγής επιστρέφουν στις πανελλαδικές εξετάσεις και οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. 

Επιπλέον, οι υποψήφιο για πρώτη φορά φέτος, θα κληθούν μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις να συμπληρώσουν εάν το επιθυμούν ένα «διπλό μηχανογραφικό» που θα τους επιτρέπει την εισαγωγή τους και στα ΙΕΚ. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.

Σπουδές στη Θεολογία

Οι υποψήφιοι που θέλουν να περάσουν σε κάποιο Τμήμα της Θεολογικής Σχολής θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτά τα Τμήματα βρίσκονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, μόνο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτουν συναφή Τμήματα με την επιστήμη της θεολογίας. Και στα δύο αυτά Πανεπιστήμια λειτουργεί Τμήμα Θεολογίας.

Στην Αθήνα οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν επίσης το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας ενώ στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο ακόμα Τμήματα, το Τμήμα Θεολογίας - Μουσουλμανικών Σπουδών και το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Ως φοιτητές οι υποψήφιοι πρέπει να ξέρουν πως τα Τμήματα Θεολογίας προσφέρουν ένα Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών τα οποία δίνουν στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να ερευνούν την εξέλιξη και τις μορφές της συνάντησης ανάμεσα στον ανθρώπινο λόγο και τα γενεσιουργά γεγονότα του Χριστιανισμού.

Η συνάντηση αυτή προσεγγίζεται κατ’ αρχάς μέσα από τη γένεση, την ιστορική πορεία και τη διδασκαλία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού και συσχετίζεται με τα νεώτερα φιλοσοφικά ρεύματα, τις επιστήμες και τις τέχνες, με τις άλλες μορφές του Χριστιανισμού και με τις άλλες θρησκείες και με άλλες εκφάνσεις του θρησκευτικού φαινομένου, καθώς και με τον σύγχρονο διεπιστημονικό διάλογο.

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Θεολογίας μπορούν να συμβάλλουν εποικοδομητικά στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Θεολογίας, Εκκλησίας και κοινωνίας είτε υπηρετώντας το εκκλησιαστικό έργο ως κληρικοί είτε ως εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, καθώς και στη μελέτη και ανάδειξη του πολιτισμού, που διαμορφώθηκε με τη συμβολή της Ορθοδοξίας μέχρι σήμερα.

Βάσεις 2020

Οι βάσεις εισαγωγής όπως διαμορφώθηκαν στις Σχολές Θεολογίας το 2020:

  • Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 7.750
  • Τμήμα Θεολογίας (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 7.400
  • Τμήμα Θεολογίας (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 7.375
  • Τμήμα Θεολογίας - Μουσουλμανικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 7.225
  • Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 6.950

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Τα Θέματα στα Αρχαία για τις Πανελλήνιες

Αυτά είναι τα Θέματα στα Μαθηματικά για τις Πανελλήνιες

Πανελλαδικές - έκθεση: Ντρέπονται (;) να πουν ονόματα «ΒΗΜΑ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες: Παλαιότερα θέματα και λύσεις στη Φυσική
Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2021: Οι λύσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών
Φθιώτιδα: Στο εδώλιο ο 25χρονος που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης
Ο 25χρονος συνελήφθη ύστερα από καταγγελία της οικογένειας και παραμένει κρατούμενος στο Αστυνομικό Μέγαρο, έχοντας ζητήσει προθεσμία για να...
Φθιώτιδα: Στο εδώλιο ο 25χρονος που κατηγορείται για βιασμό 11χρονης