Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις εισαγωγής στις Σχολές Βιολογίας
Πώς διαμορφώθηκαν οι βάσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις το 2020; Τι αλλάζει στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2021; Πόσο θα επηρεαστούν οι βάσεις εισαγωγής στις Σχολές Βιολογίας;

Τα πάνω - κάτω αναμένεται να φέρει φέτος το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά εντός του Ιουνίου.

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν πως εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα μείνει φέτος το 30% των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων. Παράλληλα, περίπου 150 τμήματα ΑΕΙ από το σύνολο των 459 (ποσοστό 30%) κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους πρωτοετείς φοιτητές και σταδιακά να βάλουν λουκέτο.

Οι βασικές αλλαγές που θα έχουν να αντιμετωπίσουν για πρώτη χρονιά οι υποψήφιοι είναι η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και η επιστροφή των συντελεστών βαρύτητας που επιστρέφουν μετά από δύο χρόνια «απουσίας».

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά εισάγεται το διπλό μηχανογραφικό που θα επιτρέπει σε όλους τους υποψηφίους να διεκδικήσουν και μία θέση σε κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ, εκτός των Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Τέλος, η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, η μείωση δηλαδή των θέσεων των κεντρικών Πανεπιστημίων (Αθήνας - Θεσσαλονίκης), όπου κατοικοεδρεύει η πλειονότητα των υποψηφίων, και η αντίστοιχη αύξηση των περιφερειακών Πανεπιστημίων, αναμένεται να απογειώσει τον αποκλεισμό των υποψηφίων.

Πώς θα επηρεαστούν τα ΑΕΙ

Η κυρίαρχη εκτίμηση από τη μέχρι τώρα εξέταση των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί φανερώνουν ότι οι φετινές αλλαγές του υπουργείου Παιδείας λιπαίνουν το έδαφος για ανοδικές τάσεις στην κίνηση των βάσεων.

Πανελλήνιες 2021: Οι βάσεις εισαγωγής στις Σχολές Βιολογίας

Αυτές αναμένεται να παρουσιαστούν κυρίως σε χαμηλόβαθμα τμήματα κυρίως του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου και λιγότερο του 1ου αλλά και στα τμήματα των Πανεπιστημίων των δυο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, για τελείως διαφορετικούς λόγους.

Τα Τμήματα Βιολογίας

Υπάρχουν δύο «είδη» Τμημάτων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια που προσφέρουν σπουδές στο πεδίο της επιστήμης της Βιολογίας. Έτσι υπάρχουν τα Τμήματα Βιολογίας και τα Τμήματα Βιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών.

Αν και όλες οι Σχολές βιολογίας βρίσκονται στις «περιζήτητες σχολές», τα αμιγώς Τμήματα Βιολογίας βρίσκονται υψηλότερα στις προτιμήσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων όπως φαίνεται και από το πως διαμορφώνονται κάθε χρόνο οι βάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2020 πρώτο σε μόρια ήταν το Τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με συνολικά 16.750 μόρια.

Ακόμα και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο βρίσκεται τελευταίο στην λίστα των Τμημάτων βιολογίας, συγκέντρωσε το 2020, 15.750 μόρια.

Οι βάσεις εισαγωγής επιβεβαιώνουν ουσιαστικά πως η Βιολογία αποτελεί σήμερα μία από τις ευρύτερες επιστήμες της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η εποχή μας έχει χαρακτηρισθεί ως «ο αιώνας της Βιολογίας»

Βάσεις 2020

Οι βάσεις όπως διαμορφώθηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2020 για τα Τμήματα Βιολογίας και τα Τμήματα Βιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών, ταξινομημένες κατά φθίνουσα σειρά:

Τμήματα Βιολογίας

  • Τμήμα Βιολογίας (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 16.750
  • Τμήμα Βιολογίας (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 16.500
  • Τμήμα Βιολογίας (Πάτρα): Πανεπιστήμιο Πατρών - 16.100
  • Τμήμα Βιολογίας (Ηράκλειο): Πανεπιστήμιο Κρήτης - 15.900
  • Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής (Αλεξανδρούπολη): ΔΠΘ - 15.750

Τμήματα Βιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών

  • Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (Λάρισα): Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - 15.350
  • Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Ιωάννινα): Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - 15.175
  • Βιοτεχνολογίας (Αθήνα): Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - 15.125
  • Βιοϊατρικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη): Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας - 13.200
  • Βιοϊατρικών Επιστημών (Αιγάλεω): Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - 13.150

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Οι δύο ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ για τις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης

Κυρώσεις σε εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν self test

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΜΑΘΗΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Η νέα 7μηνη ή 9μηνη Μοριοδοτούμενη ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ εκπαιδευτικών ΜΟΝΟ 240 ή 220 ΕΥΡΩ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα