Πανελλήνιες 2021 & Σπουδές Ψυχολογίας: Αναλυτικός Οδηγός
Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Ποια Πανεπιστήμια και σε ποιες πόλεις έχουν Τμήματα Ψυχολογίας; Που κυμαίνονται οι βάσεις; Ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων; Αναλυτικός οδηγός για τις Πανελλήνιες εξετάσεις και όσους θέλουν αν σπουδάσουν Ψυχολογία

Συνολικά έξι Πανεπιστημιακά Τμήματα λειτουργούν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα σχετικά με τις σπουδές στην Ψυχολογία και δέχονται φοιτητές μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα Τμήματα Ψυχολογίας λειτουργούν στην Αθήνα (ΕΚΠΑ και Πάντειο Πανεπιστήμιο), στην Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ), στα Ιωάννινα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ), στο Ρέθυμνο (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και στη Φλώρινα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

Σύμφωνα με την κατάταξη του υπουργείου Παιδείας τα Τμήματα Ψυχολογίας εντάσσονται στις σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) στο Μηχανογραφικό Δελτίο Πανελληνίων Εξετάσεων του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως όποιος θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία μέσα από τις Πανελλαδικές εξετάσεις πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος αφού οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται κάθε χρόνο σε αρκετά υψηλά επίπεδα, όπως φαίνεται και παρακάτω.

Σπουδές και Επαγγελματικά δικαιώματα

Η φοίτηση στα παρακάτω Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οδηγεί σε πτυχίο Ψυχολογίας. Οι κάτοχοι πτυχίου Ψυχολογίας μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου κατόπιν αιτήσεώς τους στις Διευθύνσεις Υγείας των κατά τόπους περιφερειών.

Οι Πανεπιστημιακές Σπουδές σε όλα τα Τμήματα Ψυχολογίας είναι τετραετούς φοίτησης και οδηγούν σε πτυχίο, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, επιπέδου 6 (αντίστοιχο του Bachelor's Degree).

Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί επίσης αναπόσπαστο και υποχρεωτικό μάθημα για τους φοιτητές των Τμημάτων που βρίσκονται στο τέταρτο έτος των σπουδών τους. Η Πρακτική Άσκηση συνδέει τις θεωρητικές γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών στο Πανεπιστήμιο, με την επαγγελματική πρακτική και δεοντολογία.

Οι φοιτητές από τη χρήση της πρακτικής άσκησης με τις επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται σε διαφορετικά πλαίσια εργασίας του ψυχολόγου. Η εμπειρία της Πρακτικής Άσκησης μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να προσανατολιστούν στην επιλογή της μεταπτυχιακής ειδίκευσής τους ή της επαγγελματικής εξειδίκευσής τους.

Γενιά ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, ο κύριος ρόλος είναι να βοηθά κανείς τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και την ψυχολογία της καθημερινότητας τους μέσω της εξερεύνησης των συναισθημάτων τους

Πανελλήνιες 2021 & Σπουδές Ψυχολογίας: Αναλυτικός Οδηγός

Στην συνέχεια ακολουθεί μία σύντομη περιγραφή των Τμημάτων Ψυχολογίας:

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ χορηγεί πτυχίο Ψυχολογίας μετά από επιτυχή φοίτηση τουλάχιστον οκτώ (8) εξαμήνων. Οι κάτοχοι πτυχίου Ψυχολογίας μπορούν να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου (Ν.991/79, Ν.2646/98 και Ν.3919/11 ΦΕΚ 32).

Το Τμήμα Ψυχολογίας έχει ως κύριο σκοπό την εκπαίδευση ψυχολόγων, ικανών να εργαστούν στη διδασκαλία, στην έρευνα και στις πρακτικές εφαρμογές της Ψυχολογίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή γενικών και ειδικών επιστημονικών γνώσεων, με την κατάρτιση των φοιτητών σε θέματα επιστημονικής μεθοδολογίας και αξιολόγησης, με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και με την υλοποίηση πρακτικής άσκησης στο τελευταίο έτος των σπουδών τους. 

Ειδικότερα, το Τμήμα Ψυχολογίας έχει τους εξής στόχους:

  • την καλλιέργεια και προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης της Ψυχολογίας,
  • τη διάχυση και την αξιοποίηση της τεκμηριωμένης ψυχολογικής γνώσης, και
  • την παροχή ψυχολογικής κατάρτισης στους φοιτητές και στους πτυχιούχους των καθηγητικών Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων συμβάλλει στη βελτίωση της ευημερίας και της ψυχικής υγείας ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κοινωνικής τάξης, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1993. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Tμήμα το οποίο αποσκοπεί στην προετοιμασία νέων επιστημόνων και την προαγωγή και εξέλιξη της επιστήμης. Κάθε χρόνο δέχεται περίπου 200 νέους προπτυχιακούς και 30 μεταπτυχιακούς φοιτητές. 
  
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας αποσκοπεί στην παροχή άρτιας θεωρητικής εκπαίδευσης των φοιτητών σε βασικά και εξειδικευμένα πεδία της Ψυχολογίας, όπως είναι η πειραματική, η βιολογική, η γνωστική, η εξελικτική, η εκπαιδευτική/σχολική, η κοινωνική, και η κλινική ψυχολογία.

Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών (Αθήνα)

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών είναι ένα Τμήμα με εικοσιπενταετή ιστορία, το οποίο χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, επιστημονική επάρκεια και πρωτοπορία. Το Τμήμα ακολουθεί το παράδειγμα του επιστήμονα-επαγγελματία (scientist-practitioner model), παράδειγμα που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Θεωρία, έρευνα και πράξη.  

Ο συνδυασμός υποχρεωτικών μαθημάτων με τα μαθήματα επιλογής, η έμφαση στις ερευνητικές μεθόδους, σε συνδυασμό με την Πτυχιακή Εργασία, και η Πρακτική Άσκηση διασφαλίζουν ότι οι απόφοιτοι μας, εσείς, αποκτούν ολοκληρωμένη γνώση της επιστήμης της ψυχολογίας

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ιωάννινα)

Στόχος του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η παροχή ολοκληρωμένης και υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στους/στις φοιτητές/τριες στο αντικείμενο της Ψυχολογίας.

Περαιτέρω, το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, μέσω της παροχής θεωρητικών και εφαρμοσμένων γνώσεων της σύγχρονης επιστήμης της Ψυχολογίας, δίνει στους/στις φοιτητές/τριες τη δυνατότητα της απόκτησης ικανού υποβάθρου ικανοτήτων και δεξιοτήτων χρήσιμων, τόσο για την επαγγελματική τους κατεύθυνση σε έναν από τους τομείς εξειδίκευσης της επιστήμης της Ψυχολογίας, όσο και για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, είτε βασικής, είτε εφαρμοσμένης έρευνας στην Ψυχολογία

psychology_panellinies.jpg

Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο)

Το Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (ΣΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρύθηκε το 1984 και λειτούργησε για πρώτη φορά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 1987-88 στο Ρέθυμνο.

Πρωταρχικός στόχος του Τμήματος είναι η παροχή στους φοιτητές του μιας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης με τη διασύνδεση της διδασκαλίας τόσο με βασικές και σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις, όσο και με την έρευνα.

Για την καλύτερη σύνδεση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής του λειτουργίας το Τμήμα προχώρησε στη θεσμοθέτηση 5 Εργαστηρίων (Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας, Εργαστήριο Νευροεπιστημών της Συμπεριφοράς, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, Εργαστήριο Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων, και Εργαστήριο Νευροψυχολογίας).

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα)

Το Τμήμα Ψυχολογίας ιδρύθηκε το 2019 και το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 είναι η πρώτη φορά που υποδέχθηκε φοιτητές. Το Τμήμα Ψυχολογίας έχει έδρα τη Φλώρινα και εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το Τμήμα οδηγεί σε Πτυχία Ψυχολογίας (χωρίς ειδικεύσεις και κατευθύνσεις) και σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων οριοθετείται στο 6ο Επίπεδο (αντίστοιχο του Bachelor’s Degree).

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ψυχολογίας του Π.Δ.Μ. έχουν το δικαίωμα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ψυχολόγου (χωρίς ειδικότητα) κατόπιν αιτήσεώς τους στις Διευθύνσεις Υγείας των κατά τόπους περιφερειών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 991/1979 (ΦΕΚ 278/20. 12. 1979 τ. Α’)

Βάσεις 2020

Οι βάσεις στα Τμήματα Ψυχολογίας όπως διαμορφώθηκαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2020:

  • Τμήμα Ψυχολογίας (Αθήνα): Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - 17.875
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Θεσσαλονίκη): Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - 17.725
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Αθήνα): Πάντειο Πανεπιστήμιο - 17.550
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Ιωάννινα): Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - 17.350
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Ρέθυμνο): Πανεπιστήμιο Κρήτης - 17.075
  • Τμήμα Ψυχολογίας (Φλώρινα): Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονία - 16.675

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Ένα self test για μαθητές-εκπαιδευτικούς από τις 17 Μαΐου

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξετάσεων για ΓΕΛ - ΕΠΑΛ

Σε όλα τα σχολεία το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΟΤΗΣΗ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

paideia-ypaith
Αξιολόγηση-στελέχη εκπαίδευσης: Η αναδίπλωση Κεραμέως έχει αιτία και στόχο
Το υπουργείο Παιδείας έχει ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό για αυτονομία των σχολικών μονάδων, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και νέο σύστημα επιλογής...
Αξιολόγηση-στελέχη εκπαίδευσης: Η αναδίπλωση Κεραμέως έχει αιτία και στόχο