Η επιμονή να μην κλείσουν τα ΚΕΣΥ βλάπτει την υγεία: Θετικός στον κορονοϊο εργαζόμενος
«Τρύπα» των μέτρων πρόληψης στα ΚΕΣΥ - Το υπουργείο Παιδείας, κατόπιν εορτής, προχώρησε στο άμεσο κλείσιμο του συγκεκριμένου ΚΕΣΥ, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα - Καταγγελία που δημοσιεύει το Sputniknews

Στα 352 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση λαμβάντει αυστηρά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του Covid-2019. 

Ωστόσο, παρατηρούνται «κενά» στο σύστημα ασφαλείας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες εξάπλωσης του ιού σε χώρους που θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Παιδείας, τα οποία – σ’ αντίθεση με τα σχολεία – παρέμμειναν εν λειτουργία και αυτή τη στιγμή αποτελούν εστία εξάπλωσης του Covid-2019.

Σε αποκλειστική καταγγελία που δημοσιεύει το sputniknews.gr, ένας εκ των εργαζομένων στα ΚΕΣΥ,  ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με δεκάδες άλλα άτομα, ανάμεσα στα οποία γονείς και μαθητές, διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι τα ΚΕΣΥ

Τα ΚΕΣΥ είναι δομές του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες είναι αρμόδιες τόσο για την υποστήριξη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, όσο και για τη διάγνωση – αξιολόγηση βαθύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας.

Αποτελούν δε, συνέχεια των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), όπως και των Κέντρων Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ).

Αυτή τη στιγμή, σ’ όλη την Ελλάδα, υπάρχουν δεκάδες τοπικές διευθύνσεις των ΚΕΣΥ – 13 εκ των οποίων στην Αττική – οι οποίες συνδέονται άρρηκτα με τη λειτουργία των σχολείων και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Κλειστά σχολεία, ανοιχτά ΚΕΣΥ

Στις 10 Μαρτίου του 2020, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο όλων των σχολείων, των φροντιστηρίων και των βρεφονηπιακών σταθμών, με στόχο τον περιορισμό επέκτασης του Covid-2019.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας δεν ενέταξε τα ΚΕΣΥ στην παραπάνω απόφαση – παρά τις περί αντιθέτου συστάσεις και παρά το γεγονός ότι αποτελούν εκπαιδευτικές δομές.

Έτσι, γονείς και μαθητές συνέχισαν να συγχρωτίζονται και να έρχονται σε επαφή με τους υπαλλήλους των κατά τόπους ΚΕΣΥ.

Θετικός στον Covid-2019 εργαζόμενος των ΚΕΣΥ

Πριν λίγες ημέρες, όπως καταγγέλλεται στο Sputnik, ένας εκ των υπαλλήλων του ΚΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα, διαγνώσθηκε θετικός στον Covid-2019. Ο ίδιος φέρεται να νόσησε από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Λόγω της ήπιας – έως και ανύπαρκτης συμπτωματολογίας των πρώτων ημερών – ο συγκεκριμένος υπάλληλος έδινε κανονικά το «παρών» στην εργασία του, ερχόμενος σε επαφή με συναδέλφους, μαθητές και γονείς.

Μετά την επιβεβαίωση της ασθένειάς του, το υπουργείο Παιδείας – κατόπιν εορτής – προχώρησε στο άμεσο κλείσιμο του συγκεκριμένου ΚΕΣΥ, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα.

Όμως, η ζημιά για το σύστημα υγείας ενδεχομένως να έχει ήδη γίνει, δεδομένων των δεκάδων επαφών του νοσούντα υπαλλήλου, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, η οποία καλείται άμεσα να λάβει αποφάσεις και να προχωρήσει – έστω και την ύστατη στιγμή – στην αναστολή της λειτουργίας όλων των ΚΕΣΥ, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Έσπασε το φράγμα των 900 κρουσμάτων. Σήμερα Σάββατο σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το μεγαλύτερο αριθμό...
Κοροναϊός: 935 νέα κρούσματα, 91 διασωληνωμένοι και 5 νέοι θάνατοι
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
«Δεν μένει άλλη επιλογή για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρά να προβεί σε εμπάργκο εις βάρος όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών...
Η Ορμπανοποίηση της ελληνικής τηλεόρασης
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
«Το ερώτημα λοιπόν που περιμένει την απάντησή του είναι πόσο αγωνιστές κι ευτυχισμένοι είμαστε ως άτομα και ως κοινωνία μέσα στην υποδούλωσή μας σε...
Η ανθρώπινη ευδαιμονία κατά τον Ηρόδοτο
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη
Μετά την υπαγωγή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 3 αναστέλλεται η λειτουργία αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων στους...
Κορονοϊός: Κλείνουν αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη