Τουρισμός για όλους: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα Παρασκευή - Τα sos για το voucher

Κόσμος 0

Πρόστιμο-μαμούθ στη Meta: Σχεδόν 1 δισ. δολάρια για τις επιπτώσεις των social media στους ανήλικους

court dikastirio
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Meta καλείται να καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές για την προστασία των ανήλικων χρηστών

Σε μία από τις σημαντικότερες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα κατά εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, δικαστήριο του Νέου Μεξικού επέβαλε στη Meta, μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, συνολική οικονομική επιβάρυνση ύψους 942 εκατ. δολαρίων, κρίνοντας ότι οι πλατφόρμες της συνέβαλαν στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας ανηλίκων.

Η τελευταία απόφαση προσθέτει 567 εκατ. δολάρια στο πρόστιμο των 375 εκατ. δολαρίων που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο, όταν οι ένορκοι έκριναν ότι η εταιρεία γνώριζε τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν παιδιά και έφηβοι από τη χρήση των υπηρεσιών της, αλλά δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα.

Από το συνολικό ποσό, 420 εκατ. δολάρια θα κατευθυνθούν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και θεραπείας νέων στο Νέο Μεξικό. Τα υπόλοιπα θα χρηματοδοτήσουν, μέσα στην επόμενη πενταετία, προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης, ελέγχου και έγκαιρης διάγνωσης.

Νέα υποχρεωτικά μέτρα για Facebook και Instagram

Παράλληλα με την οικονομική κύρωση, το δικαστήριο επέβαλε σειρά αλλαγών στη λειτουργία των πλατφορμών. Μεταξύ άλλων, η Meta θα πρέπει να ενισχύσει τους μηχανισμούς εκτίμησης της ηλικίας των χρηστών, να χρησιμοποιήσει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό ανήλικων λογαριασμών, να ζητά αποδεικτικά ηλικίας όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χρήστης είναι κάτω των 13 ετών και να εφαρμόζει αυστηρότερες ρυθμίσεις προστασίας για τους ανήλικους.

Επιπλέον, Facebook και Instagram υποχρεώνονται να εμφανίζουν πιο σαφείς οδηγίες για την ασφάλεια των χρηστών, να δημιουργήσουν πλατφόρμα αναφοράς ύποπτων λογαριασμών σε συνεργασία με σχολεία ή φορείς προστασίας παιδιών και να διαγράφουν προσωπικά δεδομένα χρηστών κάτω των 13 ετών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση και θα ασκήσει έφεση, υποστηρίζοντας πως επενδύει σημαντικά στην προστασία των ανήλικων χρηστών και στη διαγραφή επιβλαβούς περιεχομένου.

Ακολουθούν και άλλες δικαστικές μάχες

Παρότι το ποσό θεωρείται μικρό σε σχέση με τα ετήσια κέρδη της Meta, η απόφαση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλη δικαστική αναγνώριση ευθύνης της εταιρείας για ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία των ανηλίκων.

Παράλληλα, η Meta βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες αγωγές σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ακόμη μία σημαντική δίκη στην Καλιφόρνια, με επίκεντρο τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Καθιερώνεται νέα σχολική αργία στις 26 Οκτωβρίου με Προεδρικό Διάταγμα

Το τέλος μιας εποχής για το Allou! Fun Park: Το Ρέντη αλλάζει πρόσωπο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος