Σκηνές χάους και πανικού εκτυλίσσονται στη Βενεζουέλα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα μέσα σε λίγα λεπτά, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους για μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Φόβοι ακόμα και για 100.000 νεκρούς
«Είναι πιθανό να υπάρξουν πολλές απώλειες και εκτεταμένες ζημιές, ενώ η καταστροφή φαίνεται να είναι ευρείας κλίμακας», ανέφερε η USGS, εκτιμώντας αρχικά ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να κυμαίνεται από 10.000 έως 100.000.
Οι αρχές δεν έδωσαν αμέσως τον συνολικό αριθμό των νεκρών ή των τραυματιών, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν κατάρρευση κτιρίων, επιχειρήσεις διάσωσης και αυξανόμενο αριθμό τραυματιών.
Οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 7,1 και 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγιναν αισθητές σε μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καράκας, όπου καταγράφηκαν καταρρεύσεις κτιρίων και σκηνές πανικού στους δρόμους.
Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 18:04 τοπική ώρα, με επίκεντρο περίπου 28 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Μορόν, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 168 χιλιομέτρων από το Καράκας.
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ακόμη ισχυρότερη δόνηση, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ίδιας περιοχής.
Η διπλή σεισμική δόνηση προκάλεσε ισχυρές ταλαντώσεις σε πολυώροφα κτίρια, με κατοίκους να εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους.
Καταρρεύσεις κτιρίων στο Καράκας
Οι πρώτες εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν κτίρια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή να έχουν καταρρεύσει σε περιοχές της πρωτεύουσας.
Ιδιαίτερα σοβαρή εμφανίζεται η κατάσταση στη συνοικία Αλταμίρα του Καράκας, όπου σύμφωνα με τις τοπικές αρχές σημειώθηκαν καταρρεύσεις κατοικιών και άλλων κτιρίων.
Συνεργεία διάσωσης και πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στα σημεία των καταρρεύσεων αναζητώντας εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες, ωστόσο οι αρχές προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί όσο προχωρούν οι έρευνες.
Συγκλονιστικές εικόνες καταγράφηκαν και στο διεθνές αεροδρόμιο Σιμόν Μπολίβαρ, όπου επιβάτες και εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τους χώρους του αεροσταθμού μετά τις ισχυρές δονήσεις.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας αναφέρθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Πολλοί κάτοικοι παρέμειναν όλη τη νύχτα σε ανοιχτούς χώρους, φοβούμενοι νέες ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.
Προειδοποίηση για τσουνάμι
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο θαλάσσιων κυμάτων σε περιοχές της Καραϊβικής.
Η προειδοποίηση αφορούσε κυρίως το Πουέρτο Ρίκο, τις Αμερικανικές και Βρετανικές Παρθένες Νήσους, καθώς και τα νησιά Αρούμπα, Κουρασάο και Μπονέρ, που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ αρκετές παράκτιες περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
«Το κτίριο σείστηκε σαν να ήταν από χαρτί»
Κάτοικοι του Καράκας περιέγραψαν στιγμές τρόμου.
«Το κτίριο σείστηκε από τη μία πλευρά στην άλλη. Ήταν απίστευτο. Μας πετούσε δεξιά και αριστερά καθώς προσπαθούσαμε να κατέβουμε τις σκάλες», ανέφερε κάτοικος της πρωτεύουσας.
Άλλοι μάρτυρες μίλησαν για σκηνές πανικού, με ανθρώπους να φωνάζουν, να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να αναζητούν ασφαλή σημεία μακριά από κτίρια και ηλεκτροφόρα καλώδια.
Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγουν την επιστροφή σε κτίρια που ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση και ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται αδιάκοπα.
Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους, ενώ οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη μετασεισμική δραστηριότητα που εξακολουθεί να καταγράφεται στην περιοχή.
Η Βενεζουέλα ζει μία από τις πιο δύσκολες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, αναμένοντας τον πρώτο επίσημο απολογισμό των συνεπειών του ισχυρού διπλού σεισμού.