πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ
Επίθεση ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου - Η απόφαση στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, τα οποία θα μπορούσαν να εξαπολυθούν ακόμα και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο.

Παρά τη στρατιωτική κινητοποίηση-μαμούθ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμα το τελικό «πράσινο φως», ζυγίζοντας τις εισηγήσεις των συμβούλων του ανάμεσα στη δυναμική απάντηση και τη συνέχιση της διπλωματικής πίεσης.

Το USS Gerald Ford και η αεροπορική «τανάλια»

Η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή θυμίζει προπαρασκευή ευρείας κλίμακας σύρραξης.

Η ομάδα αεροπλανοφόρου του USS Gerald Ford, η πλέον εξελιγμένη στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, αναμένεται να λάβει θέσεις μάχης μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Μαχητικά αεροσκάφη και ιπτάμενα τάνκερ ανεφοδιασμού μετακινούνται από τις βάσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο προς στρατηγικά σημεία της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης.

«Ξοδεύει πολύ χρόνο για να το σκεφτεί», αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο Λευκός Οίκος ενημερώνεται διαρκώς για τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης.

Διπλωματικό αδιέξοδο στη Γενεύη

Η στρατιωτική κλιμάκωση έρχεται ως συνέχεια της άκαρπης συνάντησης στη Γενεύη. Παρά τις έμμεσες συνομιλίες διάρκειας άνω των τριών ωρών, το χάσμα παραμένει μεγάλο.

Ο Ιρανός διαπραγματευτής έκανε λόγο για συμφωνία σε «ένα σύνολο κατευθυντήριων αρχών», όμως η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε πως «ακόμη υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες προς συζήτηση».

Ιράν, ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ήταν σαφής στη δήλωσή της την Τετάρτη. «Δεν πρόκειται να θέσω χρονοδιαγράμματα εκ μέρους του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διπλωματία είναι πάντα η πρώτη επιλογή του προέδρου, αλλά η στρατιωτική δράση παραμένει στο τραπέζι», σημείωσε.

Οχυρώνεται το Ιράν

Στην αντίπερα όχθη, η Τεχεράνη δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας δείχνουν πυρετώδεις εργασίες οχύρωσης σε κρίσιμες υποδομές στο Νατάνζ, το Ισφαχάν και το Παρτσίν.

Οι Ιρανοί ενισχύουν τις βάσεις τους με νέες κατασκευές από σκυρόδεμα και επιχωματώσεις σηράγγων, σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν το πυρηνικό και πυραυλικό τους πρόγραμμα από ενδεχόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Η επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στο Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου για ενημέρωση του Μπεντζαμιν Νετανιάχου θεωρείται ο επόμενος μεγάλος σταθμός, εκτός αν οι εξελίξεις στο πεδίο προλάβουν τις διπλωματικές αποστολές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης στη Βουλή
Κ. Βλάσης στη Βουλή: «Δεν πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών για τα Ειδικά Σχολεία»
Κόντρα στη Βουλή για τα 11 ανενεργά Ειδικά Σχολεία της Αττικής – «Η ίδρυση δεν είναι απλώς ένα ΦΕΚ» απαντά ο Υφυπουργός Παιδείας
Κ. Βλάσης στη Βουλή: «Δεν πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών για τα Ειδικά Σχολεία»
Κωνσταντίνος Βλάσης
Κώστας Βλάσης: Νομοθετική ρύθμιση για τις άδειες ανατροφής τέκνου των εκπαιδευτικών
«Εξετάζουμε λήψη τους και μετά τις 31 Αυγούστου, από το επόμενο σχολικό έτος» - Η δέσμευση του υφυπουργού Παιδείας από το βήμα της Βουλής
Κώστας Βλάσης: Νομοθετική ρύθμιση για τις άδειες ανατροφής τέκνου των εκπαιδευτικών