νεμο
Καταγγέλλει σύγκρουση αξιών και στέλνει πίσω το τρόπαιο, ενώ αυξάνονται οι χώρες που αποχωρούν από τον διαγωνισμό

Νέο κύμα αναταράξεων πλήττει τη Eurovision, καθώς το Nemo, που κατέκτησε τον διαγωνισμό το 2024, ανακοίνωσε ότι επιστρέφει το βραβείο του στην EBU ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονων αντιδράσεων, που έχουν οδηγήσει ήδη πέντε χώρες στην αποχώρηση από τον επόμενο διαγωνισμό.

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram, το Nemo δηλώνει: «Ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, δεν πιστεύω πια ότι αυτό το τρόπαιο έχει θέση στο ράφι μου». Το ίδιο είχε ήδη ταχθεί υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως η παρουσία του δεν συνάδει με τις αξίες της διοργάνωσης.

Το 26χρονο άτομο, το πρώτο μη δυαδικό άτομο που κέρδισε τη Eurovision, ασκεί δριμεία κριτική στην EBU, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός οφείλει να προασπίζεται «ενότητα, συμπερίληψη και αξιοπρέπεια», αλλά η συνέχιση της συμμετοχής του Ισραήλ, υπό το φως σοβαρών διεθνών κατηγοριών, δείχνει «ξεκάθαρη σύγκρουση αξιών».

Εξηγεί επίσης πως το ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένους καλλιτέχνες, αλλά το ότι «ο διαγωνισμός χρησιμοποιείται επανειλημμένα για να εξωραΐσει την εικόνα ενός κράτους που κατηγορείται για σοβαρές θηριωδίες».

Το κύμα αντιδράσεων επεκτείνεται: η Ισλανδία ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την Eurovision 2026, προσθέτοντας το όνομά της στη λίστα των χωρών που αποσύρονται — μετά την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία. Παρά τις αντιδράσεις, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της EBU είχε κρίνει νωρίτερα τον Δεκέμβριο ότι δεν απαιτείται ψηφοφορία για τη συμμετοχή της ισραηλινής δημόσιας τηλεόρασης ΚΑΝ.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, το Nemo ανέφερε πως έστειλε το τρόπαιο πίσω στα γραφεία της EBU στη Γενεύη, μέσα σε μια κούτα, «με ευγνωμοσύνη και ένα σαφές μήνυμα: εφαρμόστε τις αξίες σας».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εβελινα
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
Η Εβελίνα Αδάμου ξεχώρισε ανάμεσα σε 250 υποψηφίους και θα φοιτήσει στο UWC USA με στόχο μια παγκόσμια εκπαιδευτική εμπειρία
Τρίκαλα: Μαθήτρια κατακτά υποτροφία στις ΗΠΑ και «ανοίγει φτερά» για διεθνείς σπουδές
δημοσκόπηση, εκλογές
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα, άνοδος της αντιπολίτευσης και έντονη ανησυχία των πολιτών για ακρίβεια και οικονομία
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Υποχωρεί η Νέα Δημοκρατία, ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό
μπατιστατου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου
Νέα θητεία για την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καθηγήτρια Άννα Κ. Μπατιστάτου, μετά από ομόφωνη εκλογή από το Συμβούλιο Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Νέα θητεία για την Πρύτανη Άννα Κ. Μπατιστάτου