Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, διατηρεί αμετακίνητη τη στάση του απέναντι στη Χαμάς παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ολοκληρώσει τη στρατιωτική επιχείρηση και να εξουδετερώσει πλήρως τη Χαμάς. Αυτή η «δουλειά», όπως την χαρακτήρισε, περιλαμβάνει την εξάλειψη των τελευταίων εστιών αντίστασης στη Γάζα.
Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι το 70-75% της Γάζας βρίσκεται ήδη υπό ισραηλινό έλεγχο, με μόνο δύο σημαντικά οχυρά της Χαμάς να παραμένουν ανεξέλεγκτα — την πόλη της Γάζας και στρατόπεδα στον Μαουάσι. Ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει εντολή να καταστρέψει αυτά τα τελευταία προπύργια, δίνοντας όμως προτεραιότητα στην ασφαλή μετακίνηση των αμάχων σε ειδικές ζώνες προστασίας, όπου θα τους παρέχονται βασικές ανάγκες, όπως φαγητό, νερό και ιατρική βοήθεια.
Παρά τα στοιχεία που δείχνουν καταστροφές και μεγάλες απώλειες σε αμάχους, ο Νετανιάχου αρνείται ότι το Ισραήλ έχει επιβάλει λιμό ή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει επιτρέψει την είσοδο σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας και κατηγορεί τη Χαμάς ότι λεηλατεί τα φορτηγά με τη βοήθεια, δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις. Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες στον ΟΗΕ για έλλειψη συνεργασίας στη διανομή βοήθειας.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, συγκρίνοντάς την με προηγούμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Ράφα. Παρόλο που απέφυγε να δώσει ακριβείς ημερομηνίες, τόνισε πως στόχος είναι ο ταχύς τερματισμός του πολέμου, με παράλληλη προστασία του αμάχου πληθυσμού μέσω ασφαλών ζωνών.
Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη διαφάνεια, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο περισσότερων ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να δείξει την προσπάθεια του Ισραήλ να παράσχει βοήθεια στους κατοίκους, να παρουσιάσει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς και να εξηγήσει τις καταστροφές, τις οποίες αποδίδει στην τοποθέτηση εκρηκτικών από τη Χαμάς στα κτήρια.
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Νετανιάχου εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στήριξή του καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Υπογράμμισε ότι και οι δύο συμφωνούν πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί και τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ