damaskos
Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, τουλάχιστον 20–22 νεκροί και 50–63 τραυματίες, περιλαμβανομένων και παιδιών. 

Χθες Κυριακή 22 Ιουνίου 2025, μέσα στην εκκλησία Mar Elias στην συνοικία Dweila της Δαμασκού, ένας ένοπλος εισέβαλε απρόκλητα, άνοιξε πυρ στο συγκεντρωμένο πλήθος και στη συνέχεια ανατίναξε γιλέκο με εκρηκτικά, σε συντονισμένη επίθεση που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος (IS). 

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, τουλάχιστον 20–22 νεκροί και 50–63 τραυματίες, περιλαμβανομένων και παιδιών. 

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές έντονης βίας: αίμα, θρύψαλα από στασίδια και έντονο ψυχολογικό τραύμα – με βίντεο των White Helmets να καταγράφουν την καταστροφή. 

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεύτερο δράστη (οπλοφόρο) και χρήση χειροβομβίδων κατά την είσοδο στην εκκλησία.

Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας σε εκκλησία της Δαμασκού μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον Δεκέμβριο. Αν και έχουν προηγηθεί απόπειρες, αυτή είναι η πρώτη με τόσο πρακτικό αποτέλεσμα .

δαμασκος

Αντιδράσεις & Δήλωση Ευθύνης

Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας κατονομάζει τον δράστη ως μέλος του Ισλαμικού Κράτους . 

Ο νέος μεταβατικός πρόεδρος Αχμέντ αλ-Σάραα καταδίκασε την επίθεση και δεσμεύτηκε για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων . 

Η Ελλάδα, ως χώρα με στενούς πολιτισμικούς δεσμούς με την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, καταδίκασε έντονα το συμβάν και ζήτησε άμεση ανάληψη μέτρων προστασίας . 

Η UNAOC και ο ΟΗΕ κατέκριναν ως «απάνθρωπη πράξη» και ανέδειξαν την ανάγκη για διεθνή προστασία προσκυνημάτων. 

Η επίθεση αποδεικνύει πως, παρά την ήττα στην επικράτεια, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή, εκμεταλλευόμενο τρωτά σημεία ασφάλειας . 

ΔΑΜΑΣΚΟΣ

Η νέα ισλαμιστική κυβέρνηση της Συρίας υπό τον αλ-Σάραα φαίνεται μπερδεμένη ανάμεσα στην επανασύνδεση με τη Δύση και την ενίσχυση των μειονοτικών δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα επιχειρεί να διαχειριστεί το χάος της ιδιοσυγκρασίας ισλαμικών παραστρατιωτικών δικτύων . 

Ο διεθνής συναγερμός θεωρεί κρίσιμη τις επόμενες ανακοινώσεις για ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε χώρους λατρείας και η θρησκευτική κοινότητα της Χριστιανικής Συρίας αισθάνεται βαθύτατα τραυματισμένη.

Η τρομοκρατική επίθεση στον Ορθόδοξο Ναό του Προφήτη Ηλία αποτελεί τραγικό ορόσημο, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ αναδεικνύει ανανεωμένη παρουσία και δράση τρομοκρατικών ομάδων στο εσωτερικό της Συρίας. Η οριστική αντοχή του κράτους, η προστασία μειονοτήτων και η εγρήγορση της διεθνούς κοινότητας θα καθορίσουν τη συνέχεια των εξελίξεων.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απεργια ταξι
Απεργία ταξί: Συνεχίζεται και την Πέμπτη (15/01) με πορεία προς το Μαξίμου
Οι αυτοκινητιστές συνεχίζουν τον αγώνα τους για τα αιτήματα της τάξης τους με συγκέντρωση και αυτοκινητοπομπή
Απεργία ταξί: Συνεχίζεται και την Πέμπτη (15/01) με πορεία προς το Μαξίμου
doe.jpg
ΔΟΕ: Καταγγελία για ποινικοποίηση της απεργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Για την κλήση σε απολογία απεργών εκπαιδευτικών από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
ΔΟΕ: Καταγγελία για ποινικοποίηση της απεργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
στρατός
Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο
Ολόκληρες οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, την ΕΣΣΟ και τα κίνητρα για παραμεθόριες και ειδικές μονάδες
Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο
εγκαίνια
Σ. Ζαχαράκη: Εγκαίνια της Κεντρικής Δομής Συντονισμού των 13 Κέντρων Καινοτομίας του ΙΤΥΕ «Διόφαντος»
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση που κοιτά μπροστά για την εξάλειψη ανισοτήτων και την...
Σ. Ζαχαράκη: Εγκαίνια της Κεντρικής Δομής Συντονισμού των 13 Κέντρων Καινοτομίας του ΙΤΥΕ «Διόφαντος»