Σε μαζικές συλλήψεις 97 φοιτητών προχώρησε η τουρκική αστυνομία στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στη συμμετοχή του αμφιλεγόμενου μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Νουρεντίν Γιλντίζ σε πανεπιστημιακή εκδήλωση.
Η ένταση ξέσπασε όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό μέσα στην πανεπιστημιούπολη.
Ποιος είναι ο Νουρεντίν Γιλντίζ
Ο Γιλντίζ είναι γνωστός στην Τουρκία για τις συντηρητικές και ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες απόψεις του υπέρ των πρόωρων γάμων και του αυστηρού θρησκευτικού ελέγχου. Η παρουσία του σε διάσκεψη που διοργανώθηκε από φοιτητική λέσχη του Μπογάζιτσι προκάλεσε έντονη αντίδραση από μεγάλο μέρος της φοιτητικής κοινότητας, που κατηγόρησε τις πανεπιστημιακές αρχές για φιλοκυβερνητικές μεροληψίες.
Συμπλοκές και τραυματισμοί
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιούλ, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν όταν ομάδα φοιτητών επιχείρησε να παραβιάσει φραγμό της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν καθώς έπεσαν σε εργοταξιακό λάκκο βάθους πέντε μέτρων. Οι συλλήψεις χαρακτηρίστηκαν από φοιτητικές οργανώσεις ως υπερβολική καταστολή.
Φοιτητικά κινήματα στην Τουρκία: Η φωτιά σιγοκαίει
Το Μπογάζιτσι παραμένει ένα από τα πιο ενεργά πανεπιστήμια στον χώρο των κοινωνικών κινημάτων, με φοιτητές και ακαδημαϊκούς να διαδηλώνουν επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζουν κρατική χειραγώγηση της πανεπιστημιακής αυτονομίας.
Η ένταση έρχεται σε συνέχεια του κλίματος πολιτικής πόλωσης, το οποίο έχει οξυνθεί μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, βασικού πολιτικού αντιπάλου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πολλοί φοιτητές συμμετέχουν ενεργά στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αντίθεση της νεολαίας στις κυβερνητικές πολιτικές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ