Χάπια
Τι δείχνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ για την κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε 32 χώρες του κόσμου

Οι ΗΠΑ θεωρούνται ως η χώρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στον κόσμο, αλλά αυτό μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια στοιχεία.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην διαδικτυακή επιστημονική πλατφόρμα Our World in Data (OWID), δείχνουν ότι η Ισλανδία έχει αναλογικά τους περισσότερους κατοίκους που παίρνουν αυτά τα φάρμακα.

Η πλατφόρμα δημοσίευσε τον αριθμό των καθορισμένων ημερήσιων δόσεων (DDD) αντικαταθλιπτικών ανά 1.000 κατοίκους σε 32 χώρες του κόσμου. Η κατανάλωση εκφράστηκε σε καθορισμένες ημερήσιες δόσεις διότι λαμβάνουν υπ’ όψιν τις διαφορετικές δοσολογίες κάθε φαρμάκου ανά χώρα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει αξιόπιστη σύγκριση μεταξύ των κρατών.

Τα στοιχεία που παραθέτει η πλατφόρμα προέρχονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με αυτά, στην Ισλανδία η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών είναι 161,1 δόσεις ανά 1.000 ανθρώπους.

Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί στο σχεδόν ένα έκτο του πληθυσμού της. Η χώρα που είναι γνωστή για τους παρατεταμένους, σκοτεινούς χειμώνες της, έχει λιγότερους από 400.000 μόνιμους κατοίκους.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών βρίσκονται Πορτογαλία και Καναδάς, με 139 και 130 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Έπεται η Αυστραλία με 122 δόσεις.

Αν και οι ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του Our World in Data, παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι έχουν 110 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Επομένως βρίσκονται στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ακολουθούν Σουηδία και Βρετανία, με 108,9 και 107,9 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντιστοίχως.

Κατανάλωση αντικαταθλιπτικών

Στην Ελλάδα

Η σχετική ανάλυση συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Καταναλώνουμε 70,6 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που μας φέρνει στην 12η θέση μεταξύ των 32 κρατών του ΟΟΣΑ ή στην 13η αν συμπεριληφθούν και οι ΗΠΑ.

Στις τρεις τελευταίες θέσεις στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών βρίσκονται Ιταλία, Ουγγαρία και Νότιος Κορέα. Έχουν 44, 29 και 27 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντιστοίχως.

Μελέτη που είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Public Health είχε αποδώσει την χαμηλή κατανάλωση στη Νότιο Κορέα με το γεγονός ότι τα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές της.

Άλλη μελέτη είχε δείξει ότι η πλειονότητα των Νοτιοκορεατών (το 78%) εκλαμβάνουν ως ένδειξη αδυναμίας την κατάθλιψη.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
patatakia
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού
Έρευνα: Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού