Σε ποια χώρα του κόσμου οι γάτες έχουν το δικό τους... «μιαουσείο»
Ένα μουσείο γεμάτο... γάτες!

Ένας χοντρός γατούλης ξαπλωμένος στα σκαλοπάτια υποδέχεται το κοινό στο μουσείο-καφέ της Τεχεράνης όπου καμιά τριανταριά γάτες περιφέρονται ελεύθερα στις αίθουσες.

Έχουν ονόματα όπως Σεχραζάντ, Φαρούκ, Σαπούρ ή Σιρίν και είναι τα αστέρια του μουσείου που άνοιξε το 2020 σε ένα διώροφο κτίριο στο κέντρο της Τεχεράνης.

Οι ιδιοκτήτες του το ονομάζουν «μιαουσείο» προβάλλοντας συμβολικά την επιθυμία τους να δημιουργήσουν συνθήκες ανέφελης συνύπαρξης ανάμεσα σε ανθρώπους επισκέπτες και γάτες στις αίθουσες, στην βεράντα του καφέ, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Χοσέιν Χάμλεχ Ντάρι.

Στους τοίχους παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων ζωγραφικής, φωτογραφίες, σκίτσα και μία συλλογή γραμματοσήμων από διάφορες χώρες (Ιράν, Κορέα, Γουινέα, Ουκρανία...) που υμνούν την γάτα.

Αλλά όπως φαίνεται, το κοινό έρχεται κυρίως για να χαϊδέψει και να παίξει με τις υιοθετημένες γάτες του μουσείου που εκπροσωπούν μία πλειάδα από γατίσιες ράτσες.

Ανάμεσά τους, πολλές περσικές γάτες, με το μακρύ τρίχωμα και τον ήρεμο χαρακτήρα, που κατάγονται από την Περσία, μία περιοχή που σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία.

«Όταν οι άνθρωποι έρχονται εδώ και συναντούν τον Φαρούκ, έναν γάτο εκ γενετής τυφλό, αλλά πολύ ευκίνητο, καταλαβαίνουν ότι οι γάτες είναι κι' αυτές πολίτες αυτής της πόλης και μπορούν να συνυπάρξουν με τον (ανθρώπινο) πληθυσμό», λέει ο Χάμλεχ Ντάρι που θέλει επίσης να αποκαταστήσει την φήμη τους που έχει υποφέρει εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αδέσποτων γατών που κυκλοφορούν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων του Ιράν και κυρίως της Τεχεράνης.

Οι γάτες είναι πολύ αγαπητές στο Ιράν εδώ και αιώνες. «Απεικονίζονται σε πλήθος έργων τέχνης, κυρίως στις περσικές μινιατούρες», λέει ο διευθυντής του μουσείου αναφέροντας ως παράδειγμα την διάσημη γάτα του Νασρεντίν Σαχ, που βασίλεψε από 1848 μέχρι το 1896.

Όλοι οι Ιρανοί ξέρουν επίσης το χιουμοριστικό παραμύθι «Η γάτα και το ποντίκι» (Masnavi Mush-O Gorbeh), μία πολιτική σάτιρα γραμμένη από τον ποιητή Ομπέιντ Ζακάνι τον 14ο αιώνα, όπου πρωταγωνιστεί μία παμπόνηρη και όλο αυτοπεποίθηση γάτα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
Πρώτος επίσημος εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ γιορτάζει για πρώτη φορά επισήμως την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας με τον Michael Sandel του Harvard – Ζωντανός διάλογος για τη δημοκρατία, την...
Πρώτος επίσημος εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
«Καμπανάκι» ΠΑΣΑΝ: Αν δεν αλλάξει το σύστημα, τα σχολεία θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς
Το δράμα των αναπληρωτών: «Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο, ούτε οικονομικό, ούτε ηθικό, ούτε επαγγελματικό»
«Καμπανάκι» ΠΑΣΑΝ: Αν δεν αλλάξει το σύστημα, τα σχολεία θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς
Πολλαπλό βιβλίο
Υπουργείο Παιδείας: Το χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτρονική δημοσίευση του πολλαπλού βιβλίου
Το ΙΕΠ «κλειδώνει» το τελικό χρονοδιάγραμμα των ψηφιακών βιβλίων – Πότε παραδίδονται
Υπουργείο Παιδείας: Το χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτρονική δημοσίευση του πολλαπλού βιβλίου