seismos
Απατεώνες ζητούν δωρεές για τους πληγέντες από τους σεισμούς με τη viral εικόνα της ΕΜΑΚ

Τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, για να συγκεντρώσουν δωρεές, χρησιμοποιούν απατεώνες, εκμεταλλευόμενοι δημοφιλείς φωτογραφίες και βίντεο εκμαιεύοντας τη συγκίνηση των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα. Φυσικά τα χρήματα δεν καταλήγουν σε κάποιον «κουμπαρά» για τους σεισμόπληκτους, αλλά στους ιδιωτικους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Εκθέσεις του ειδησεογραφικού ιστότοπου με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια Bleeping Computer έφεραν στο φως τις εν λόγω πρακτικές, με τις προειδοποιήσεις να αφορούν και στο παράδειγμα της χρήσης μιας viral φωτογραφίας που προέρχεται από την Ελλάδα.

Σε αυτήν, με τον δικό του τρόπο, δημιουργώντας και «μοιράζοντας» με τους ακολούθους του μια ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα, ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Κοτρίδης, τέως Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, έστειλε την επομένη κιόλας των φονικών σεισμών, το δικό του μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης στους συναδέλφους του που μάχονται στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας που πλήττονται μετά από τους φονικούς σεισμούς.

Οι επιτήδειοι έχουν εντοπιστεί αναρτώντας εικόνες και βίντεο από την τραγωδία σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, με μηνύματα όπως “Προσευχηθείτε για την Τουρκία”, “Ας βοηθήσουμε την Τουρκία” και “Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού”.

Μάλιστα, στο TikTok Live, οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να κερδίσουν χρήματα μέσω ψηφιακών δώρων που τους αποστέλλονται μέσω της πλατφόρμας, βρίσκοντας έτσι «θύματα» χρήστες από τις νεότερες γενιές.

Σε άλλο παράδειγμα, λογαριασμός φέρεται να μετέδιδε ζωντανά για περισσότερες από τρεις ώρες, ωστόσο έδειχνε μια εικονογραφημένη αεροφωτογραφία των κτιρίων που καταστράφηκαν από τον φονικό σεισμό.

Σε σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν ότι η εικόνα συνοδευόταν από ήχους εκρήξεων. «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία με μια δωρεά», ανέφερε η λεζάντα του βίντεο.

Το BBC ανέφερε ότι άλλος λογαριασμός δημοσίευσε την ίδια έκκληση οκτώ φορές μέσα σε 12 ώρες, κοινοποιώντας την ίδια εικόνα ενός πυροσβέστη που κρατάει ένα παιδί, περιτριγυρισμένο από κτίρια που καταρρέουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα και οι λύσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πρυτανικές εκλογές Παν. Μακεδονίας: Η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης και η Πρόσκληση για τη θέση Πρύτανη
Η Διαπιστωτική Πράξη συγκρότησης του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η πρόσκληση  εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή...
Πρυτανικές εκλογές Παν. Μακεδονίας: Η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης και η Πρόσκληση για τη θέση Πρύτανη
πανελληνιες
Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα της Έκθεσης και οι... καταργημένες κοινωνικές επιστήμες
Πανελλαδικές 2023: Τα παιδιά καλούνται να κατανοήσουν κείμενα, να επιλύσουν γλωσσικές ασκήσεις, να παράξουν λόγο, για κοινωνικά φαινόμενα την ουσία...
Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα της Έκθεσης και οι... καταργημένες κοινωνικές επιστήμες
πανελληνιες
Πανελλήνιες 2023: Στην έκθεση φέτος κάποια παιδιά έγραψαν... από καρδιάς!
Πανελλήνιες 2023: Ο Π. σκέφτηκε τον πατέρα του που όλη μέρα δίνει διαταγές στη μητέρα του θεωρώντας πως οι οικιακές εργασίες είναι «προνόμιο» της...
Πανελλήνιες 2023: Στην έκθεση φέτος κάποια παιδιά έγραψαν... από καρδιάς!
panelladikes_exetaseis.jpg
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!
Πανελλήνιες 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα: Το αποτέλεσμα είναι να  καταπνίγεται ο αυθορμητισμός και να εθίζονται οι μαθητές στην ανειλικρίνεια και την...
Πανελλήνιες 2023 - Θέμα Ν. Γλώσσας: Ένοχος ο … Αριστοτέλης για τις γυναικοκτονίες!