πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
Η χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι συμπλήρωμα στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και να λάβει και άλλα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Άγκυρα, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι συμπλήρωμα στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας του 2016 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από ΜΚΟ για τους περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, εξήγησε αυτή η πηγή.

Η Επιτροπή, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει επίσης να διευκολυνθεί η έκδοση βίζας για Τούρκους υπηκόους.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αποδέσμευση επείγουσας βοήθειας ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ «για τους πιο ευάλωτους στη Συρία» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα. Η χρηματοδότηση αυτή δεν περιλαμβάνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων για τους πρόσφυγες.

Από τα 6 δισεκ. ευρώ, τα 4,7 είναι ήδη δεσμευμένα και από αυτά έχουν ήδη εκταμιευθεί 3,2 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στον κατευνασμό της Άγκυρας, η οποία αποφάσισε να επιτρέψει στους μετανάστες και στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της να περάσουν τα σύνορα προς την ΕΕ με σκοπό να αποκτήσει νέα υποστήριξη των Βρυξελλών. Έπειτα την ανακοίνωση, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα ελληνικά σύνορα.

«Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΕΕ «απέρριψε κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης» από την Τουρκία για «πολιτικούς σκοπούς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αυτοκινητο
Αυτό είναι το νέο επάγγελμα που θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα
Η συνεχής είσοδος νέων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην αγορά, αυξάνει την ανάγκη για την ύπαρξη εξειδικευμένων τεχνιτών
Αυτό είναι το νέο επάγγελμα που θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα
δασκαλοι
Δικαίωση εκπαιδευτικών: Το Διοικητικό Εφετείο «γκρεμίζει» το τείχος της αξιολόγησης και ανοίγει τον δρόμο για μαζικές μονιμοποιήσεις
Μια ακόμη σημαντική δικαστική νίκη για τους νεοδιόριστους του 2020 – Τι σηματοδοτεί η απόφαση 1610/2025 για το μέλλον της αξιολόγησης στην εκπαίδευση
Δικαίωση εκπαιδευτικών: Το Διοικητικό Εφετείο «γκρεμίζει» το τείχος της αξιολόγησης και ανοίγει τον δρόμο για μαζικές μονιμοποιήσεις
panepistimia
Πανεπιστήμια σε αναδιάρθρωση: Με όχημα τις κενές θέσεις της ΕΒΕ στη μεγάλη εκκαθάριση του ακαδημαϊκού χάρτη
Εδώ και αρκετά χρόνια, ένα αόρατο νήμα συνδέει τις συζητήσεις στις Συνόδους των Πρυτάνεων με τα σχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων: το νήμα της...
Πανεπιστήμια σε αναδιάρθρωση: Με όχημα τις κενές θέσεις της ΕΒΕ στη μεγάλη εκκαθάριση του ακαδημαϊκού χάρτη