Χονγκ Κονγκ: Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν περικυκλώσει το αρχηγείο της αστυνομίας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Χονγκ Κονγκ

Χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ και έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας για να απαιτήσουν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης, του αρχηγού της αστυνομίας και την απελευθέρωση των διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και δεκαετίες.

Το ημιαυτόνομο έδαφος του Χονγκ Κονγκ είναι εδώ και εβδομάδες θέατρο ιστορικών κινητοποιήσεων, ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους στις 9 Ιουνίου, περί τα δύο εκατομμύρια στις 16, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που επιτρέπει την έκδοση προς την ηπειρωτική Κίνα.

Μπροστά στην πίεση του πεζοδρομίου, η Κάρι Λαμ ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση του κειμένου, αλλά οι διαδηλωτές ζητούν πλέον την παραίτησή της καθώς και την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν το πρωί την πορεία προς το κέντρο του Χονγκ Κονγκ, ντυμένοι ομοιόμορφα στα μαύρα, στο χρώμα που είχε επιλεγεί για την γιγάντια συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής, απέκλεισαν προσωρινά την μεγάλη κεντρική αρτηρία Harcourt Road, που περνά μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Στην συνέχεια, κατευθύνθηκαν μέσα σε αποπνικτική ζέστη προς την έδρα της αστυνομίας φωνάζοντας «ντροπή σας αστυνομικοί αλήτες» και απαιτώντας εκτός από την παραίτηση της Κάρι Λαμ και την απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, την διενέργεια έρευνας για την αστυνομική βία.

Αξιωματούχος της αστυνομίας κάλεσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν και εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η περικύκλωση της έδρας της αστυνομίας μπορεί να εμποδίσει τις υπηρεσίες άμεσης δράσης. Ανακοίνωσε δε ότι ομάδα διαπραγματευτών έχει σταλεί για να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν ανοίξει ομπρέλες για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο και βρέχονται με νερό.

Η σημερινή διαδήλωση οργανώνεται από φοιτητικά συνδικάτα και άτυπους διοργανωτές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο περί εκδόσεως θα έθετε τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ υπό το αδιαφανές και υπό την επιρροή του πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος δικαιικό σύστημα της ηπειρωτικής Κίνας, τονίζουν οι ακτιβιστές. Οι επιχειρηματικοί κύκλοι φοβούνται επίσης μήπως η μεταρρύθμιση αυτή ζημιώσει την διεθνή εικόνα του Χονγκ Κονγκ και την θέση του ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Το θέμα της έκδοσης προς την ηπειρωτική Κίνα διαταράσσει την ζωή του Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες. Αλλά ο πληθυσμός καταγγέλλει εδώ και χρόνια την αυξανόμενη ανάμειξη του Πεκίνου, κατά παράβασιν της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που εγγυάται, θεωρητικά μέχρι το 2047, καθεστώς ημιαυτονομίας και ατομικές ελευθερίες που δεν ισχύουν πουθενά αλλού στην Κίνα.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΑΒ2210
Συναγερμός στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη, έπεσε στο κενό από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας
Η 24χρονη έπεσε από τον έκτο όροφο πολυκατοικίας και μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο "Τζάνειο"
Συναγερμός στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη, έπεσε στο κενό από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας
Στρατηγική συνεργασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με το Texas A&M και το Texas A&M Engineering Experiment Station
ΑΠΘ: Στρατηγική συνεργασία με το Texas A&M και το Texas A&M Engineering Experiment Station
Σύμφωνο Συνεργασίας για την έρευνα και τη διεθνή κινητικότητα – Τι προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Διπλού Μεταπτυχιακού στη Βιοϊατρική Μηχανική
ΑΠΘ: Στρατηγική συνεργασία με το Texas A&M και το Texas A&M Engineering Experiment Station
Νέα Αριστερά
«Αποφασίστε γρήγορα»: Η Νέα Αριστερά δείχνει την έξοδο σε Χαρίτση και στελέχη
Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Καμία συμπόρευση με το κόμμα Τσίπρα – Το τελεσίγραφο στους «αμφιταλαντευόμενους»
«Αποφασίστε γρήγορα»: Η Νέα Αριστερά δείχνει την έξοδο σε Χαρίτση και στελέχη
Πανελλαδικες εξετασεις
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: «Λοβοτομή» στην επιστημονική γνώση η υποβάθμιση των Μαθηματικών
Για ποιες σχολές «καταργούνται» ως προϋπόθεση – Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΜΕ
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: «Λοβοτομή» στην επιστημονική γνώση η υποβάθμιση των Μαθηματικών