Δυστοπικό παρόν: Σβάστικα-διακόσμηση σε εμπορικό κέντρο
Ουκρανία

Ο όρος "δυστοπία" συνδέεται με μια (φανταστική κατά κανόνα) επεικόνιση του μέλλοντος με ιδιαίτερα απαισιόδοξο και δυσοίωνο τρόπο. Χρησιμοποιείται κυρίως στις τέχνες (λογοτεχνία, κινηματογράφος, κόμιξ κ.α) αλλά και μεταφορικά για εικόνες και στιγμιότυπα του κοινωνικού βίου που αποτελούν "θραύσματα" από το μέλλον.

Στην Ουκρανία που δοκιμάζεται από μια ζοφερή διαδικασία επαναδιατύπωσης της Ιστορίας -σε άμεση συνάρτηση με πολιτικές εξελίξεις που σημάδεψαν την ανάδειξη της κυβέρνησης Ποροσένκο και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή- η δυστοπία είναι το παρόν. Από το 2015 και μετά οι αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα για την πολιτική κατάσταση προκαλούν αποτροπιασμό και απογοήτευση για έναν λαό και μια χώρα που εξοντώθηκε από τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες του· υπολογίζεται πως την περίοδο της Κατοχής εξοντώθηκε το 1/5 του άμαχου πληθυσμού της χώρας, ενώ συνολικά από τα 41,7 εκ. επιβίωσαν μόλις 27,4 άνθρωποι.

Όπως δημοσίευσε ο Έντουαρντ Ντολίνσκι, διευθυντή του Εβραϊκού Συμβουλίου της Ουκρανίας, σε εμπορικό κέντρο στο Κίεβο (Γκαραντόκ) τις σκάλες "κοσμεί" μια σβάστικα. Στον περίγυρο επικρατεί μια κανονικότητα, με τους πολίτες να κουβαλάνε τις σακούλες με τα ψώνια και να συζητούν σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

 

σχετικά άρθρα

Η ηδονή της Γνώσης
Η ηδονή της Γνώσης
Πόσο όμορφο είναι να μαθαίνεις… Χρόνια τώρα προσπαθώ να κατανοήσω γιατί η γνώση χαρίζει τόση γοητεία! Από πού πηγάζει η ηδονή της μάθησης;
Η ηδονή της Γνώσης