Thumbnail
Σε κινηματικό αναβρασμό η Γαλλία

"Συγχαρητήρια"... στις δυνάμεις καταστολής έδωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τις επιθέσεις σε βάρος φοιτητών κατά τις εκκενώσεις πανεπιστημίων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις που τελούσαν υπό κατάληψη.

Ο Πρόεδρος «χαιρέτισε την εργασία των δυνάμεων της τάξης», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό, υπογραμμίζοντας πως η εκκένωση, για μία ακόμη φορά, των πανεπιστημιακών κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Τολμπιάκ, σήμερα το πρωί, «έγινε ήρεμα, χωρίς έκτροπα». «Υπενθύμισε, όπως είχε την ευκαιρία να πει πριν από μερικές ημέρες, πως μερικές φορές υπάρχει πίσω από αυτές τις καταλήψεις πολλή εργαλειοποίηση, πολλή πολιτική κινητικότητα», είπε ακόμη ο Γκριβό για τον Μακρόν.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο πως «το στοίχημα των επόμενων ημερών» στα πανεπιστήμια θα είναι «η διεξαγωγή των εξετάσεων υπό καλές συνθήκες». Διευκρινίστηκε δε ότι ενδεχόμενες εκκενώσεις πανεπιστημιακών κτιρίων που τελουν υπό κατάληψη θα αποφασίζονται «κατά περίπτωση». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι υπάρχει συνεχής επαφή ανάμεσα στους προέδρους των πανεπιστημίων και την Αστυνομία.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεσάσει το τελευταίο διάστημα, ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως «δεν υπάρχει σύγκλιση των αγώνων και αντιμετωπίζουμε πολύ διαφορετικές καταστάσεις ανάλογα με διαφορετικές κινητοποιήσεις και χώρους κινητοποίησης», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το κεντρικό κτίριο της Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού, που τελούσε υπό κατάληψη από φοιτητές αλληλέγγυους με το κίνημα κατά του νόμου για τη μεταρρύθμιση της πρόσβασης στα πανεπιστήμια, άνοιξε και πάλι, και τα μαθήματα θα διεξαχθούν κανονικά τις πρώτες απογευματινές ώρες, ανακοίνωσε η διεύθυνση του πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές που είχαν αποφασίσει την κατάληψη στη διάρκεια μιας γενικής συνέλευσης χθες βράδυ, δέχθηκαν να φύγουν από το κτίριο, με αντάλλαγμα να ανοίξουν οι αίθουσές του σε «συνελεύσεις και σε ελεύθερες συζητήσεις», διευκρινίζεται σχετικά.

Στη Γαλλία έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό ένας κύκλος μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων σε πολλούς εργασιακούς χώρους, κυρίως των σιδηροδρόμων, των ταχυδρομείων και άλλων τομέων του Δημοσίου, καθώς και καταλήψεων σε Πανεπιστήμια, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και του Προέδρου. 

Βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων πανεπιστημίων έχουν σημειωθεί σε αρκετές περιπτώσεις, όπως αυτή του πανεπιστημίου της Ναντέρ στο Παρίσι, καθώς και η εισβολή μπράβων-φασιστών με ρόπαλα στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ. Και τα δύο χτυπήματα σε βάρος των φοιτητών έγιναν καθ' υπόδειξη των διοικήσεων των Ιδρυμάτων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

alpha bank atm
Σεισμός στις τράπεζες: «Πακέτα» στους λογαριασμούς - Τέλος στις προμήθειες συναλλαγών
Πώς θα χρεώνονται οι πελάτες από τον Φεβρουάριο και τι ισχύει για τις δωρεάν συναλλαγές στις τράπεζες
Σεισμός στις τράπεζες: «Πακέτα» στους λογαριασμούς - Τέλος στις προμήθειες συναλλαγών
Τσικνοπέμπτη σε σχολείο, σουβλάκια επάνω σε θρανίο
Τσικνοπέμπτη: «Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες» - "Πόλεμος" για τις ψησταριές στα προαύλια
Μπλόκο στην Τσικνοπέμπτη στα σχολεία ζητά Ομοσπονδία με επιστολή στην Υπουργό Παιδείας
Τσικνοπέμπτη: «Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες» - "Πόλεμος" για τις ψησταριές στα προαύλια
Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό - Μέχρι πότε οι αιτήσεις
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό από το σχολικό έτος 2026-27 και από το έτος 2027 Νοτίου Ημισφαιρίου
Υπουργείο Παιδείας: Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό - Μέχρι πότε οι αιτήσεις