"Αιγαίο-θάλασσα φιλίας" λέει ο Γιλντιρίμ - Ρίχνουν τους τόνους οι Τούρκοι
Επιμένουν όμως ότι το επεισόδιο στα Ίμια ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά

Σε συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας παραπέμπει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάνοντας παράλληλα λόγο για "Αιγαίο-θάλασσα φιλίας", μετά την επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα. Παρά όμως την κίνηση αποκλιμάκωσης επιμένει πως το επεισόδιο ξεκίνησε από την ελληνική πλευρά.

Σε δηλώσεις του προς τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η "Άγκυρα τόνισε προς την Ελλάδα ότι η αποφυγή των εντάσεων θα ήταν καλύτερη για τις διμερείς σχέσεις", συμπληρώνοντας πως "το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα φιλίας" μεταξύ των δύο κρατών, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους.

Ακόμη, πρόσθεσε: "Εκφράσαμε ρητά την πεποίθηση πως η αποκλιμάκωση της έντασης θα βοηθήσει τις σχέσεις μας". Ωστόσο επέμεινε πως οι εντάσεις στα Ίμια ξεκίνησαν από την ελληνική πλευρά. Πρόσφατα υπήρξε ένταση στην περιοχή και δώσαμε απάντηση στις παραβιάσεις".

Στη συνέχεια δήλωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις και να διατηρήσουν την επικοινωνιακή γραμμή ανοιχτή μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε μάλιστα ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ τον Μάιο.

"Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν αμοιβαία τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω", κατέληξε χωρίς να αναφερθεί στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και τις έρευνες που διεξάγονται από την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI για κοιτάσματα πετρελαίου.

Στα ίδια πλαίσια, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή των Ιμίων, όπου μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης παρέμεναν τουρκικά σκάφη σε επιφυλακή.

best of network

σχετικά άρθρα

Θεματική Εβδομάδα στα γυμνάσια: Για τα ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
Θεματική Εβδομάδα στα γυμνάσια: Για τα ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
Η Εγκύκλιος όπως δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας αναρτάται στο alfavita.gr
Θεματική Εβδομάδα στα γυμνάσια: Για τα ζητήματα Δημοκρατικής Συνύπαρξης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων