Thumbnail
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους αμερικανούς πολίτες για τον αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων με στόχο Αμερικανούς στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης αντι-αμερικανικής ρητορικής.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (χθες) στην ιστοσελίδα του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί τους Αμερικανούς για "αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων" και καλεί τους πολίτες του να "σταθμίσουν προσεκτικά την ανάγκη να μεταβούν στην Τουρκία στην παρούσα φάση".

"Επιπλέον, η ενίσχυση της αντι-αμερικανικής ρητορικής μπορεί ενδεχομένως να ωθήσει μεμονωμένα άτομα να διαπράξουν βίαιες εναντίον αμερικανών πολιτών", προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η δημοσιοποίηση της προειδοποίησης αυτής στους ταξιδιώτες έρχεται ενώ η Τουρκία συγκλονίζεται από ένα χωρίς προηγούμενο κύμα επιθέσεων που συνδέονται με την κουρδική εξέγερση ή με τους τζχιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ εναντίον ενός νυκτερινού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά προκάλεσε 39 θανάτους, στην πλειονότητά τους ξένων, και δεκάδες τραυματίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν τον Οκτώβριο την αποχώρηση των οικογενειών των μελών του προσωπικού του γενικού προξενείου τους στην Κωνσταντινούπολη λόγω κινδύνου επιθέσεων.

Εξάλλου η αντι-αμερικανική ρητορική έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία στο πλαίσιο των εντάσεων που σημειώνονται ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον για το θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία και την έκδοση ενός ιερωμένου, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος που περασμένου Ιουλίου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται συχνά στις αμερικανικές αρχές τις οποίες κατηγορεί ότι εξοπλίζουν κουρδικές πολιτοφυλακές τις οποίες χαρακτηρίζει "τρομοκρατικές" στη Συρία.

Ενώ ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, καθώς και τούρκοι αξιωματούχοι, μεταφέρουν συχνά θεωρίες συνωμοσίας, βλέποντας για παράδειγμα δάκτυλο της CIA πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ή ακόμη τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Μαζικές αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας, συναφειών και μονιμοποιήσεις
Σημαντικές εξελίξεις για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς φέρνει η 3η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας - Ενημέρωση στο alfavita των αιρετών ΔΑΚΕ
ΠΥΣΠΕ Α’ Αθήνας: Μαζικές αναγνωρίσεις προϋπηρεσίας, συναφειών και μονιμοποιήσεις
Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη
Υπουργείο Παιδείας: Υπεγράφη η απόφαση - Ιδρύεται Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη
«Οι νέοι μας μέσα από την δωρεάν φοίτηση, πρόκειται να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες και πραγματικές προοπτικές απασχόλησης στον χώρο του φαρμάκου,...
Υπουργείο Παιδείας: Υπεγράφη η απόφαση - Ιδρύεται Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη