Thumbnail
Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως έχει μιλήσει με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην οποία διαμήνυσε ότι η Βρετανία πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για τους ανήλικους του καταυλισμού μεταναστών στο Καλαί, της επονομαζόμενης "Ζούγκλας".

Ένταση σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με το τι θα γίνει με τη φροντίδα των νεαρών μεταναστών μετά τη διάλυση του καταυλισμού όπου διέμεναν περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες που διατηρούσαν την ελπίδα ότι θα περνούσαν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.

Ο Ολάντ είπε πως 5.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Καλαί και έχουν μείνει εκεί 1.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι θα μεταφερθούν σύντομα σε άλλα κέντρα υποδοχής.

"Μίλησα χθες με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, όπως και ο (γάλλος υπουργός Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ με τη βρετανίδα ομόλογό του, έτσι ώστε οι Βρετανοί να μπορούν να πάνε σε αυτά τα κέντρα με τους ανήλικους και να αναλάβουν το μερίδιο (της ευθύνης) που τους αναλογεί για να τους υποδεχθούν στη Βρετανία", είπε ο Ολάντ.

Αργά την Πέμπτη (προχθές) η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, είπε στη Γαλλία πως πρέπει να εγγυηθεί την προστασία των νεαρών αυτών ατόμων.

Το θέμα είναι ευαίσθητο και στις δύο χώρες και ο επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας προσφύγων, Ofpra, Πασκάλ Μπρις, αποκρίθηκε χωρίς περιστροφές: "Έχουμε κάνει τη δουλειά της Βρετανίας φροντίζοντας τους ενήλικους".

"Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να φροντίσουν τους απομονωμένους ανήλικους που βρίσκονται τώρα στα CAP (προσωρινά καταλύματα) και που ενδιαφέρονται να πάνε στη Βρετανία", δήλωσε στο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία πρέπει να παραλάβει τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν οικογενειακούς δεσμούς εκεί. Μια τροποποίηση αυτών των κανόνων που ενέκρινε η Βρετανία φέτος αναφέρει πως ανήλικοι το συμφέρον των οποίων εξυπηρετείται καλύτερα με αυτή τη διευθέτηση θα πρέπει επίσης να γίνουν δεκτοί στη χώρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

karistianou-sintagma
Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαίρεσης της Μαρίας Καρυστιανού
«Δεν μπορείς να είσαι πρόεδρος και να δημιουργείς κόμμα» - Ρήγμα στο ΔΣ του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μετά τις δηλώσεις Καρυστιανού
Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών: Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθαίρεσης της Μαρίας Καρυστιανού
taksi
Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Ζακύνθου - 12.450 χαμένες διδακτικές ώρες χωρίς δέσμευση για κάλυψη των κενών
Αδιοριστία και υποχρηματοδότηση αφήνουν μαθητές χωρίς μάθημα στη Ζάκυνθο
Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Ζακύνθου - 12.450 χαμένες διδακτικές ώρες χωρίς δέσμευση για κάλυψη των κενών