Thumbnail
Ενα αντιρατσιστικό κομμωτήριο στις Βρυξέλλες

Αμήχανοι και λιγοστοί οι τουρίστες στο κέντρο των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες.

Βαριά παραμένει η σκιά των δολοφονικών χτυπημάτων με τα δεκάδες θύματα. Το μετρό σχεδόν άδειο, ενώ οι συρμοί δεν σταματούν στη στάση Μαλμπέκ, μία από τις δύο τοποθεσίες που μετατράπηκαν σε πραγματικούς τάφους.

Οι διακοπές του καθολικού Πάσχα, η εμφανής απουσία ενδιαφέροντος να τριγυρίσει ο κόσμος στα μαγαζιά και στις πλατείες των Βρυξελλών και τέλος, ένας συννεφιασμένος καιρός με δυνατό αέρα συνθέτουν μια εικόνα ερημιάς πρωτόγνωρης για την πόλη, την καρδιά της Ε.Ε.

Ωστόσο όπως πάντα και παντού υπάρχουν εκείνες οι εικόνες που δίνουν όχι μόνο ελπίδα αλλά και σαφή διέξοδο από το σκηνικό του φόβου που προσπαθεί να τρυπώσει στις ανθρώπινες συμπεριφορές και συνήθειες αυτή τη φορά των Βέλγων πολιτών, αλλά και των χιλιάδων μεταναστών που ζουν εδώ.

Σε έναν δρόμο μεταξύ της συνοικίας του Μόλενμπεεκ, όπου και συνελήφθη ο καταζητούμενος για τις βομβιστικές ενέργειες στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, και του κέντρου των Βρυξελλών, μια επιγραφή έξω από ένα κομμωτήριο τράβηξε την προσοχή μας. Σημειώνουμε ότι η συνοικία Μόλενμπεεκ είναι μια γειτονιά μεταναστών που κυριολεκτικά σφύζει από ζωή, όπως αποδεικνύουν τα δεκάδες μικρομάγαζα και οι υπαίθριες αγορές.

Η επιγραφή στο τζάμι του κομμωτηρίου λέει: «Αν είσαι ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός ή μαλάκας... ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΜΕΣΑ».

Αντιρατσιστικό κομμωτήριο στις Βρυξέλλες

Αυτό μας προξένησε ζωηρό ενδιαφέρον και θελήσαμε να περάσουμε την είσοδο του... αντιρατσιστικού κομμωτηρίου.

Αντιρατσιστικό κομμωτήριο στις Βρυξέλλες
Μέσα ήταν ο ιδιοκτήτης και τρεις πελάτες, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι. Του ζητήσαμε μια σύντομη συνέντευξη για λογαριασμό της «Εφ.Συν.» και πολύ πρόθυμα δέχτηκε γελώντας να απαντήσει, διευκρινίζοντας ότι ο φίλος του είναι Ελληνας ενώ ο ίδιος έμοιαζε να ξέρει αρκετά πράγματα για τη χώρα.

Μας ζήτησε συγγνώμη που θα απαντούσε την ώρα που κούρευε, ενώ ο πελάτης του χιουμοριστικά σχολίασε ότι ο ίδιος είναι ρατσιστής αλλά αναγκάζεται να κουρεύεται εδώ γιατί είναι κοντά στο σπίτι του.

Αντιρατσιστικό κομμωτήριο στις Βρξέλλες

Αντιρατσιστικό κομμωτήριο στις Βρυξέλλες
Ο κομμωτής είναι Βέλγος και η πρώτη μας ερώτηση ήταν πώς σκέφτηκε και κυρίως γιατί αποφάσισε να βάλει αυτή την επιγραφή στη βιτρίνα του.

«Η επιγραφή ταιριάζει απόλυτα με ό,τι δεν θέλουμε να δούμε μέσα στον χώρο μας. Είμαστε δύο συνεργάτες και καλωσορίζουμε ό,τι είναι ανοιχτό στους ανθρώπους. Από τη στιγμή που κάποιος αντιδρά στην ανοχή και στην αποδοχή τότε καλύτερα να μένει έξω».

Τον ρωτήσαμε αν η επιγραφή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις μερίδας ρατσιστών ή ομοφοβικών, αν φοβάται για το μαγαζί του μήπως γίνει στόχος.

«Με ρωτάτε αν θα μου σπάσουν τη βιτρίνα; Το έχουν ήδη κάνει κι αν το ξανακάνουν τότε θα βάλουμε μεγαλύτερη επιγραφή!».

Μετά τις επιθέσεις επιμένετε στην άποψή σας, σχολιάσαμε.

«Σκέφτομαι ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε και να μη δώσουμε τη χαρά σε όλους αυτούς τους παλιανθρώπους να μας εμποδίσουν να ζούμε. Είναι σκανδαλώδες όμως το γεγονός ότι αυτό πυροδότησε αντιδράσεις από ρατσιστές και ακροδεξιούς, κι αυτό όταν αποκτάει έκφραση τότε γίνεται επικίνδυνο. Αυτό με φοβίζει. Αυτό που γίνεται με αυτούς τους τρομοκράτες για μένα είναι κάτι σαν τον καρκίνο. Ποτέ δεν είμαστε βέβαιοι αν τον σταματήσαμε, αν θα χτυπήσει ξανά και σε ποιο σημείο, αν θα γίνει μετάσταση ή αν θα θεραπευτεί. Δεν το γνωρίζουμε ποτέ αυτό με σιγουριά αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε να ζούμε».

Εκείνη τη στιγμή ήρθε στο κομμωτήριο ο Ελληνας φίλος του συνομιλητή μας. Γεννημένος από μετανάστες στο Βέλγιο, μιλάει λίγα ελληνικά και δουλεύει κάπου στο κέντρο.

«Η ζωή θα συνεχιστεί», μας είπε χαμογελώντας. «Ισως χρειαστεί απλά λίγο μεγαλύτερη προσοχή», συμπλήρωσε.

Αφήσαμε τους αντιρατσιστές να κάνουν τη δουλειά τους και φύγαμε με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό και μια σαφή αίσθηση ότι είμαστε αυτή τη φορά λιγάκι Βέλγοι.

Πηγή: efsyn.gr / Άντα Ψαρρά

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ πρόγραμμα voucher
Συνεχίζονται οι δράσεις της ΔΥΠΑ τον Σεπτέμβριο με 161 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής 
Σε ό,τι αφορά στα 143 δια ζώσης εργαστήρια, αυτά θα είναι διάρκειας 3 ωρών και θα πραγματοποιηθούν από εργασιακούς συμβούλους, με ώρα έναρξης από τις...
Συνεχίζονται οι δράσεις της ΔΥΠΑ τον Σεπτέμβριο με 161 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής 
ΕΚΑΒ2210
Πιερία: Τροχαίο δυστύχημα με θύμα 9χρονο κορίτσι – Σοβαρά τραυματισμένες η αδελφή και η μητέρα
Το 9χρονο κορίτσι κατέληξε ακαριαία, ενώ η 11χρονη αδελφή του και η μητέρα διακομίστηκαν τραυματισμένες στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης
Πιερία: Τροχαίο δυστύχημα με θύμα 9χρονο κορίτσι – Σοβαρά τραυματισμένες η αδελφή και η μητέρα
peripoliko-astynomia-768x576.jpg
Λάρισα: Νέα ληστεία με δράστες ανηλίκους – Θύμα 17χρονος στο Φρούριο
Η υπόθεση διερευνάται από την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Λάρισας, ενώ οι δράστες παραμένουν μέχρι στιγμής ασύλληπτοι
Λάρισα: Νέα ληστεία με δράστες ανηλίκους – Θύμα 17χρονος στο Φρούριο