Thumbnail
Υπό το βάρος νέων σοβαρών στοιχείων, συντριπτικών µαρτυρικών καταθέσεων και του διαβιβαστικού-καταπέλτη της ΕΛ.ΑΣ. για την περίπτωσή τους προσέρχονται σήµερα για να απολογηθούν στον ανακριτή οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας και ο ιδιοκτήτης της φυτείας.

Υπό το βάρος νέων σοβαρών στοιχείων, συντριπτικών µαρτυρικών καταθέσεων και του διαβιβαστικού-καταπέλτη της ΕΛ.ΑΣ. για την περίπτωσή τους προσέρχονται σήµερα για να απολογηθούν στον ανακριτή οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας και ο ιδιοκτήτης της φυτείας.

Το βίντεο «καίει» τον τσιφλικά

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στους τρεις επιστάτες είναι για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και κατά συναυτουργία, για βαριές σωµατικές βλάβες, απειλή και παράβαση των νόµων περί όπλων και αλλοδαπών.

Μαζί τους θα απολογηθεί και ο ιδιοκτήτης της φυτείας, ο 57χρονος Νίκος Βαγγελάτος, ο οποίος επίσης κρατείται, κατηγορούµενος για το αδίκηµα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αν και µε βάση νέα στοιχεία φαίνεται να εµπλέκεται άµεσα στην αιµατηρή επίθεση.

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι ο 57χρονος επιχειρηµατίας είχε συναντήσει αντιπροσωπεία εργατών το µεσηµέρι της ίδιας µέρας. Ο Ν. Βαγγελάτος φέρεται να απείλησε άµεσα τους εργάτες, λέγοντάς τους πως «αν επιµείνουν στο αίτηµά τους να πληρωθούν, θα κινδύνευε η ζωή τους». «Δεν θα τη βγάλετε καθαρή», ήταν, σύµφωνα µε πληροφορίες, τα ακριβή λόγια του επιχειρηµατία...

Ο 57χρονος επιχειρηματίας Ν. Βαγγελάτος ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πάνω, το διαβιβαστικό-καταπέλτης της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση. Αριστερά, οι επιστάτες ενώ προ

Ο 57χρονος επιχειρηματίας Ν. Βαγγελάτος ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Πάνω, το διαβιβαστικό-καταπέλτης της ΕΛ.ΑΣ για την υπόθεση. Αριστερά, οι επιστάτες ενώ προσάγονται στον εισαγγελέα

Κατά την ίδια πηγή, οι απειλές του έχουν καταγραφεί σε βίντεο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το διαβιβαστικό που δηµοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα zougla.gr, την ίδια µέρα που σηµειώθηκε το αιµατηρό περιστατικό, ο ίδιος ο Ν.Βαγγελάτος «συµµάζεψε τους επικεφαλής των εργατών στο γραφείο του, στο Λάππα Αχαΐας και απείλησε από κοινού µε τους λοιπούς δράστες, µε κίνδυνο ζωής τους, να αναχωρήσουν χωρίς αξίωση των δεδουλευµένων τους, εάν δεν πείθονταν να συνεχίσουν να εργάζονται».

Σε σκηνές και παραπήγματα, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής διαμένουν οι μετανάστες - εργάτες στα χωράφια φράουλας της Μανωλάδας

Σε σκηνές και παραπήγματα, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής διαμένουν οι μετανάστες - εργάτες στα χωράφια φράουλας της Μανωλάδας

Στο ίδιο έγγραφο φαίνεται επίσης ότι κατηγορούµενος για την ίδια υπόθεση είναι και ένας υπήκοος Μπαγκλαντές που αντιµετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες µε τους τρεις επιστάτες.

Η υπεράσπιση των τριών «πιστολέρο», υποστηρίζει ότι βρίσκονταν σε άµυνα κατά το αιµατοκύλισµα της περασµένης Τετάρτης και πως πυροβόλησαν στο έδαφος. Τους διέψευσαν, ωστόσο, οι µαρτυρίες των εργατών που βρέθηκαν απέναντι στις κάννες των όπλων τους. Οπως περιγράφουν, οι επιστάτες αρνήθηκαν αρχικά να τους πληρώσουν, τους έδωσαν εντολή να φύγουν από τον χώρο που είχαν συγκεντρωθεί και, όταν εκείνοι δεν διαλύθηκαν, οι τρεις πήγαν και έφεραν τα δύο κυνηγετικά όπλα και το πιστόλι, µε τα οποία πυροβόλησαν εναντίον τους.

Περιγράφοντας στο «Εθνος» τις σκηνές που έζησαν κατά τα κρίσιµα λεπτά της επίθεσης, ένας από τους µετανάστες λέει: «Μας είπαν ''φύγετε γιατί θα σας σκοτώσουµε και θα σας κάψουµε αν ξανάρθετε''. Και άρχισαν να πυροβολούν». Ο Λιεντού και οι συµπατριώτες του, που εργάζονται χωρίς χαρτιά στα χωράφια της περιοχής φοβούνται τώρα για τη ζωή τους. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να ζουν µέσα σε παραπήγµατα-νάιλον σε συνθήκες που θυµίζουν σκλαβοπάζαρο άλλης εποχής...

Ανθρωποι της περιοχής, πάντως, που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα αναφέρουν ότι οι τρεις επιστάτες (Κώστας Χαλούλος, Γιώργος Χαλούλος και Θεόδωρος Αποστολόπουλος) είναι έµπιστοι υπάλληλοι του «αφεντικού» και έχαιραν της απόλυτης εµπιστοσύνης του ως επιστάτες των κτηµάτων στην Ηλεία.

Επισηµαίνουν επίσης ότι οι δύο από τους τρεις σχετίζονται και µε τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος Αιγύπτιου µετανάστη τον Αύγουστο του 2012 στη Μανωλάδα. Ηταν το περιστατικό κατά το οποίο έσυραν µε το αυτοκίνητό τους τον εργάτη που ζητούσε τα δεδουλευµένα του, χτυπώντας την ίδια στιγµή µε σφυρί ένα ένα τα δάκτυλά του...

  • Στις 22 Μαΐου θα εκδικαστεί και η δεύτερη υπόθεση υπόθαλψης εγκληµατία για την επίθεση στους αλλοδαπούς εργάτες στη Ν. Μανωλάδα, µε κατηγορούµενο έναν 38χρονο από την περιοχή της Πηνείας.
  • Ο κατηγορούµενος φέρεται ότι φιλοξένησε δράστες της εγκληµατικής επίθεσης εναντίον των µεταναστών, µετά το περιστατικό. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε οριστεί χθες στο Αυτόφωρο Αµαλιάδας, ωστόσο, µέσω του συνηγόρου του, ο κατηγορούµενος δήλωσε κώλυµα. Αλλο ένα άτοµο που κατηγορούνταν επίσης για υπόθαλψη, καταδικάστηκε το µεσηµέρι της Παρασκευής σε ποινή 3 ετών και 4 µηνών µε αναστολή.

Η Αστυνομία βρήκε τα θερμοκήπια άδεια

«Εξαφανισμένοι» είναι οι αλλοδαποί εργάτες που απασχολούνται στα χωράφια και τα θερμοκήπια της Μανωλάδας, υπό τον φόβο ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας που ήδη έχουν ξεκινήσει στην περιοχή.

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι οι ελεγκτές αστυνομικοί αντίκρισαν... άδεια χωράφια, αφού εργοδότες και εργαζόμενοι γνώριζαν για τους επικείμενους ελέγχους των Αρχών και φρόντισαν να «κρύψουν» τους εργαζομένους που απασχολούσαν και δεν είχαν δηλώσει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο σχετικός νόμος του υπουργείου Εργασίας, που δίνει τη δικαιοδοσία ελέγχων στην ΕΛΑΣ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή.

Παρόλο που οι Αρχές γνώριζαν πως δεν επρόκειτο να βγάλουν... «λαβράκι», πραγματοποίησαν ελέγχους σε 8 εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σε δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε επτά περιπτώσεις διακίνησης αγροτικών προϊόντων με φορτηγά οχήματα.

Οι αστυνομικοί βεβαίωσαν τρεις παραβάσεις της εργατικής - ασφαλιστικής νομοθεσίας και μία φορολογική παράβαση, ενώ συνελήφθη ο υπεύθυνος εταιρείας συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Το πρόσφατο μακελειό στη Νέα Μανωλάδα έριξε φως στο «αμαρτωλό μυστικό» της περιοχής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια ένα νέο σκλαβοπάζαρο. Περίπου 5.500 εργάτες απασχολούνται στα χωράφια της περιοχής. Οι περισσότεροι είναι υπήκοοι Μπαγκλαντές, εργάζονται πολλές ώρες για μεροκάματα από 18-25 ευρώ και -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- ανασφάλιστοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν και ανήλικα παιδιά.

ΕΘΝΟΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα