Thumbnail
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη  «φυλακή» του κόσμου. Αυτό έγραφε στο άρθρο του μια εβδομάδα πριν ο Glenn Greenwald στην εφημερίδα Guardian. Χαρακτηρίζοντας το ποινικό της σύστημα το πιο αδίστακτο και ανελέητο του δυτικού  κόσμου. Στις φυλακές του κλείνονται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι περισσότεροι άνθρωποι , αριθμητικά και αναλογικά, σε σχέση με οποιοδήποτε κράτος της Δύσης. Φτωχοί και φυλετικές μειονότητες σε συντριπτικά δυσανάλογο ποσοστό, έγκλειστοι πίσω από τα κάγκελα, αφήνουν τα χρόνια τους έχοντας καταδικαστεί ακόμα και για ασήμαντες παραβάσεις

 

Του Χρήστου Κωστόπουλου

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη  «φυλακή» του κόσμου. Αυτό έγραφε στο άρθρο του μια εβδομάδα πριν ο Glenn Greenwald στην εφημερίδα Guardian. Χαρακτηρίζοντας το ποινικό της σύστημα το πιο αδίστακτο και ανελέητο του δυτικού  κόσμου. Στις φυλακές του κλείνονται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι περισσότεροι άνθρωποι , αριθμητικά και αναλογικά, σε σχέση με οποιοδήποτε κράτος της Δύσης. Φτωχοί και φυλετικές μειονότητες σε συντριπτικά δυσανάλογο ποσοστό, έγκλειστοι πίσω από τα κάγκελα, αφήνουν τα χρόνια τους έχοντας καταδικαστεί πολλές φορές και για ασήμαντες παραβάσεις.

Το κράτος φυλακή  για τους ανήμπορους και τους κατατρεγμένους επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το βαθιά άδικο χαρακτήρα του, προσφέροντας ποινική ασυλία στους ισχυρούς παράγοντες της οικονομίας ακόμα και αν υπάρχουν καθαρές ενδείξεις ότι έχουν συμμετάσχει σε εγκλήματα, εναντίον της ανθρωπότητας. Η κατασκευή ενός παγκόσμιου καθεστώτος βασανιστηρίων, η κατασκοπεία χωρίς την έγκριση του νόμου, των αρμόδιων αρχών και τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, η  διεξαγωγή ενός χρηματοπιστωτικού πολέμου στηριγμένου σε απάτες που πυροδότησε την κρίση του 2008 είναι ενέργειες προστατευμένες πλήρως από το Αμερικάνικο κράτος.

Ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα αυτής της πραγματικότητα εμφανίστηκε την προηγούμενη Τρίτη. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, η HSBC επί σειρά ετών διέπραττε σοβαρά εγκλήματα ξεπλένοντας μαύρο χρήμα για λογαριασμό έμπορων ναρκωτικών, όπλων  και οργανώσεων όπως της Αλ Κάιντα. Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι ανώτερα τραπεζικά στελέχη συμμετείχαν στην παράνομη αυτή δραστηριότητα.

Την Τρίτη το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η τράπεζα δεν θα διωχθεί  ποινικά και ισχυρίστηκε οτι η σημασία και ο ρόλος που έχει η τράπεζα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας δεν της επέτρεπαν να ασκήσει ποινικές διώξεις. Η δικαιοσύνη προχώρησε σε έναν συμβιβασμό αποδεχόμενη τη ροή μαύρου χρήματος σε κράτη-παρίες και άρχοντες ναρκωτικών με ένα πρόστιμο 1,9 δις δολαρίων. Αμέσως τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το ποσό αυτό «μαμούθ» και πρωτοφανές στην ιστορία, προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο ότι το έγκλημα πληρώθηκε ακριβά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου τα έσοδα τεσσάρων εβδομάδων μόνο, όταν τα κέρδη του προηγούμενου χρόνου ήταν 21,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον χρηματοπιστωτικό κολοσσό .

Οι New York Times έγραψαν ότι «είναι μια μαύρη μέρα για το κράτος δικαίου».

Οι μαύρες μέρες όμως  απ΄ ότι φαίνεται είναι πολλές και θα συνεχίσουν να είναι. Αυτό είναι ένα μόνο από τα περιστατικά που καλύφθηκαν από τη δικαιοσύνη καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια η CIA και η NSA εισέπραξαν το ίδιο δώρο από το κράτος, όπως επίσης και η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, ανώτατοι αξιωματούχοι και το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού κλάδου.

 Ήδη οι έρευνες έφτασαν έξω από τα γραφεία της UBS με το κίνδυνο προστίμου 1,6 δις για τον διατραπεζικό τζόγο τρισεκατομμυρίων που είχε στήσει.

Ακολουθεί και η  Deutsche Bank με υψηλόβαθμα στελέχη του να κατηγορούνται για την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Την ίδια μέρα που αθωώνονται οι πιο αδίστακτοι και επικίνδυνοι εχθροί της ανθρώπινης αξιοπρέπειας οι New York Times δημοσιεύουν μια ιστορία που συνθέτει το βίαιο και κοινωνικά άδικο πρόσωπο της Αμερικάνικης δικαιοσύνης. Την οδυνηρή ιστορία μιας Αφροαμερικάνας μητέρας τριών παιδιών που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην ηλικία των 27 για μια μικρή παράβαση ναρκωτικών. Απόδειξη της ενοχής της αποτέλεσε το γεγονός ότι βρέθηκε στη σοφίτα του σπιτιού της μισό κιλό κοκαΐνης το οποίο αποδείχτηκε μετά από 15 χρόνια ότι δεν της ανήκε.  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νοσοκομείο Γεννηματάς
Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση
Η ρύθμιση αυτή θα μετατρέψει ουσιαστικά το σύστημα υγείας σε έναν απολύτως αυτόνομο φορέα
Αλλάζει πλήρως το ΕΣΥ: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση
απόβαση
Τραγικά απίθανη ιστορία: πώς σκοτώθηκαν περισσότεροι Αμερικανοί στην Άσκηση παρά στην Απόβαση στη Νορμανδία
Άσκηση για την Απόβαση στη Νορμανδία
Τραγικά απίθανη ιστορία: πώς σκοτώθηκαν περισσότεροι Αμερικανοί στην Άσκηση παρά στην Απόβαση στη Νορμανδία