Το σύνθημα «Κανένα σπίτι χωρίς ανθρώπους, κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι» κυριάρχησε έξω από το υπουργείο Οικονομικών το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά της κερδοσκοπίας στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων.
Στη διαμαρτυρία έδωσαν το «παρών» οργανώσεις εργαζομένων, φοιτητών και συνταξιούχων, μαζί με συλλογικότητες δανειοληπτών, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Νόμου Κατσέλη και ο Σύλλογος Δανειοληπτών με Ελβετικό Φράγκο. Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν προτάσεις για την προστασία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, όπως μεταδίδει η «ΕΦΣΥΝ», ήρθαν ξανά στην επιφάνεια περιπτώσεις αρπαγής διαμερισμάτων, με αυθαίρετες ή και παράτυπες πρακτικές εταιρειών εις βάρος δανειοληπτών – ανθρώπων που βρέθηκαν μόνοι απέναντι σε funds και servicers, εξοπλισμένους με οικονομική ισχύ και ολόκληρα νομικά επιτελεία.
Οι ομιλητές έθεσαν ζήτημα πολιτικών ευθυνών για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και διατύπωσαν συγκεκριμένα αιτήματα:
- Παύση κάθε μορφής αναγκαστικής εκτέλεσης από τις τράπεζες σε βάρος οφειλετών λαϊκών οικογενειών.
- Διαγραφές χρεών και τόκων ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού.
- Εφαρμογή των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και τους ενταγμένους στον Νόμο Κατσέλη, με συνυπολογισμό των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί.
- Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
«Τα στεγαστικά δάνεια μετατράπηκαν σε αντικείμενα αγοροπωλησίας»
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία προς την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου οι συμμετέχοντες κατηγόρησαν τον εποπτικό φορέα για αβελτηρία απέναντι σε καταγγελίες κατά τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.
«Τα στεγαστικά δάνεια μετατράπηκαν σε αντικείμενα αγοροπωλησίας και η αγωνία των ανθρώπων σε προσδοκώμενη απόδοση. Τα funds και οι εταιρείες που διαχειρίζονται απαιτήσεις δεν συγκινούνται από το ποιος μεγάλωσε πίσω από κάθε πόρτα. Βλέπουν χαρτοφυλάκια, εξασφαλίσεις, ποσοστά κέρδους», τόνισε η Τόνια Κατερίνη από την Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών.
Η ίδια επισήμανε πως οι «όποιες πολιτικές για τη στέγη προστατεύουν την αγορά και τα κέρδη εκμισθωτών και κατασκευαστών» και πρότεινε «κοινές πρωτοβουλίες, ανοιχτές συνελεύσεις, θεωρητική νομική υποστήριξη, κινηματικές δράσεις μέσα και έξω από τη Βουλή». «Γιατί η μάχη για τη στέγη δεν είναι μία μάχη για τέσσερις τοίχους. Είναι μάχη για το δικαίωμα να σχεδιάσεις τον μέλλον χωρίς να ζητάς άδεια από κανέναν επενδυτή. Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί σήμερα ή θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ο καθένας μόνος του την αδικία να επαναλαμβάνεται», κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας αναφέρθηκε στις νίκες των κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών και στις διώξεις όσων αντιστέκονται, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί ο αγώνας ώστε να μη βρεθεί καμία λαϊκή οικογένεια στον δρόμο, αλλά και να διεκδικηθούν αυξήσεις μισθών και μια στρατηγική κοινωνικής κατοικίας.
Ο Δημήτρης Ακτύπης από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ μίλησε για τις δυσκολίες των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων συνολικά να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή στέγη με τους σημερινούς μισθούς, οι οποίοι «κουρεύτηκαν» την ώρα που τα χρέη τους παρέμειναν ακέραια. Έφερε, μάλιστα, σε αντιπαράθεση τις πολυτελείς επενδύσεις με τις στεγαστικές ανάγκες των εργατικών οικογενειών και επανέλαβε το πάγιο αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα.