Καιρός: Ραγδαία αλλαγή την Πέμπτη - Πού θα δούμε καταιγίδες και χαλάζι

Κοινωνία 0

Μέχρι πότε συνεχίζεται η καλοκαιρινή διάθεση του καιρού - Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

Γυναίκες συνταξιούχοι κάθονται σε παγκάκι και κοιτάνε τη θάλασσα το καλοκαίρι
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι καλοκαιρινές συνθήκες αναμένεται να επιμείνουν και τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου

Σε ήπιους ρυθμούς κινήθηκε η φετινή θερινή περίοδος στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερές, το καλοκαίρι δεν παρουσίασε τους παρατεταμένους καύσωνες των προηγούμενων ετών, σημαδεύτηκε ωστόσο από ελάχιστες υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, τοπικές καταιγίδες και μεγάρες πυρκαγιές. Κάνοντας τον απολογισμό για τους μήνες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, ο κ. Καντερές επισημαίνει ότι το 2026 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ήπιο καλοκαίρι για τη χώρα, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αναλυτικότερα ανά μήνα, ο Ιούνιος αποδείχθηκε ανοιξιάτικος και χωρίς καύσωνα, με συχνές ατμοσφαιρικές διαταραχές και βροχές σε πολλές περιοχές, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία του μήνα σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου με 37 βαθμούς στη Νέα Φιλαδέλφεια και 40 βαθμούς στις Σέρρες και το Λεωνίδιο. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήρθαν να συμπληρώσουν τη ζέστη με δύο θερμές εισβολές ανά μήνα, με τον Αύγουστό να χαρακτηρίζεται επιπλέον από την εμμονή του μελτεμιού με ριπές 7 και 8 μποφόρ στο Αιγαίο και τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Πόρτο Γερμενό, Κιθαιρώνα και Βοιωτία, όπου κάηκαν 135.000 στρέμματα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η σύγκριση του φετινού τριμήνου με τις τέσσερις προηγούμενες θερινές περιόδους στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου οι ημέρες με θερμοκρασία από 37 βαθμούς και πάνω περιορίστηκαν στις 19 ημέρες –έναντι 31 το 2023, 51 το 2024 και 43 το 2025. Ο κ. Καντερές υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν επηρεάστηκε καθόλου από τους καύσωνες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ενώ το φαινόμενο Ελ Νίνιο δεν είχε καμία απολύτως θερμική επίδραση στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, οι καλοκαιρινές συνθήκες αναμένεται να επιμείνουν και τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου. Συγκεκριμένα, η πρώτη και η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου –συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου της ΔΕΘ– δεν δείχνουν καμία αξιόλογη μεταβολή του καιρού, με μόνη εξαίρεση πιθανή θερμική αστάθεια στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας τις απογευματινές ώρες.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Πίνακες Αναπληρωτών - Προσλήψεις 2026: Όλα τα ονόματα έγκυρα και έγκαιρα στο alfavita

Πριν γίνει Αθήνα: Ποιο ήταν το πρώτο όνομα της πόλης

 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία