Τραγικό! Έφυγε από τη ζωή, πρόωρα, ο καθηγητής, αιρετός του ΚΥΣΔΕ, Θοδωρής Κατσωνόπουλος

Κοινωνία 0

Καιρός 15Αύγουστου: Τι δείχνουν τα τελευταία μοντέλα GFS και ECMWF – Η μεγάλη ανατροπή πριν τον Δεκαπενταύγουστο

ουρανός ήλιος σύννεφα καιρός
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι νεότερες μετεωρολογικές εκτιμήσεις σκιαγραφούν την εξέλιξη του καιρού έως τα μέσα Αυγούστου, με εναλλαγές στη θερμοκρασία και πιθανή αστάθεια λίγο πριν από τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

Αρχίζει να διαμορφώνεται η εικόνα για τον καιρό του Δεκαπενταύγουστου, καθώς τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από τα διεθνή μετεωρολογικά μοντέλα GFS και ECMWF αποτυπώνουν τις τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του φυσικού με ειδίκευση στη Μετεωρολογία και την Κλιματική Αλλαγή, Δημήτρη Καμπόλη, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα χαρακτηρίζεται από διαδοχικές μεταβολές, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει αισθητά πριν υποχωρήσει εκ νέου όσο θα πλησιάζουμε στις 15 Αυγούστου.

Ειδικότερα, από τις 4 έως και τις 11 Αυγούστου ο υδράργυρος αναμένεται να κινηθεί πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, δημιουργώντας ένα παρατεταμένο διάστημα ζέστης σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Παράλληλα, το διήμερο 8 και 9 Αυγούστου δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί θερμική αστάθεια, κυρίως στα ορεινά τμήματα της βόρειας Ελλάδας, με τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες.

Ωστόσο, τα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν στο ότι από τις 12 έως τις 15 Αυγούστου η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και θα επιστρέψει κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Παράλληλα, υπάρχει ένδειξη για αστάθεια στα βορειοδυτικά της χώρας, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνονται την Παρασκευή 14 Αυγούστου, όταν ενδέχεται να σημειωθούν πιο έντονα φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο.

Τι δείχνουν τα μοντέλα μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Για το διάστημα 16 έως 19 Αυγούστου, τα δύο μεγάλα μετεωρολογικά μοντέλα εμφανίζουν διαφορετική εικόνα. Το αμερικανικό GFS «βλέπει» νέα σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ το ευρωπαϊκό ECMWF εκτιμά ότι ο καιρός θα παραμείνει πιο ήπιος, με τιμές κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια πρώτη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση, η οποία ενδέχεται να μεταβληθεί όσο πλησιάζουμε στις ημερομηνίες του Δεκαπενταύγουστου. Παρ' όλα αυτά, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν πως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών δεν φαίνεται να διατηρούνται μέχρι την κορύφωση των καλοκαιρινών διακοπών, με τον καιρό να παρουσιάζει πιο ήπια χαρακτηριστικά γύρω από την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Διορισμοί 5.487 εκπαιδευτικών: Βγήκαν οι προσκλήσεις (ΦΕΚ)

Κορωνησία: Ένα πανέμορφο νησί που πάτε και με αυτοκίνητο

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία