Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της εφεδρείας, στο πλαίσιο του συνολικού μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω της «Ατζέντας 2030».
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία σώματος 150.000 εθελοντών εφέδρων, οι οποίοι θα διατηρούν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας, με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.
Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση τριών νέων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Βόρειο Έβρο, εκ των οποίων οι δύο θα στελεχώνονται αποκλειστικά από εφέδρους. Οι μονάδες θα διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση ανάγκης.
Το νέο μοντέλο εφεδρείας βασίζεται σε πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες όπως η Φινλανδία και το Ισραήλ, όπου οι έφεδροι συμμετέχουν σε τακτική επανεκπαίδευση, διατηρούν συνεχή επαφή με τις μονάδες τους και είναι προετοιμασμένοι για άμεση επιχειρησιακή αξιοποίηση.
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αναβαθμίζονται και τα κέντρα μετεκπαίδευσης στον Αυλώνα και το Λιτόχωρο, όπου οι έφεδροι θα εκπαιδεύονται σε σύγχρονα αντικείμενα, όπως η χρήση εξομοιωτών και ο χειρισμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί περιοδεία σε νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου, συνοδευόμενος από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την αξιολόγηση των στρατιωτικών υποδομών, των ναυτικών εγκαταστάσεων και των μονάδων πρώτης γραμμής.
Με τις αλλαγές αυτές, το υπουργείο επιδιώκει τη μετάβαση από το υφιστάμενο μοντέλο εφεδρείας σε μια πιο ευέλικτη, τεχνολογικά αναβαθμισμένη και διαρκώς εκπαιδευμένη δύναμη, ικανή να ανταποκρίνεται άμεσα σε ενδεχόμενες επιχειρησιακές ανάγκες.