Σε τροχιά έντονης μεταβολής εισέρχεται η χώρα, με το μετεωρολογικό σκηνικό να παρουσιάζει έντονες αντιθέσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Σύμφωνα με την ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, η τρέχουσα εβδομάδα θα κορυφωθεί με ένα σφοδρό κύμα αστάθειας την Παρασκευή, το οποίο θα φέρει ισχυρές βροχές και χαλαζοπτώσεις, για να δώσει στη συνέχεια τη θέση του σε μια θερμή εισβολή που θα ανεβάσει κατακόρυφα τον υδράργυρο.
Για σήμερα, ο καιρός παρουσιάζει ένα διπλό πρόσωπο. Στα νησιά και τις παραθαλάσσιες ζώνες διατηρούνται απόλυτα καλοκαιρινές συνθήκες με εκτεταμένη ηλιοφάνεια. Στον αντίποδα, οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, καθώς και το εσωτερικό της Πελοποννήσου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με απότομη ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα αυτά ενδέχεται να συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλάζι. Την ίδια ώρα, οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν ενισχυμένοι στα 6 με 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία στα ηπειρωτικά να σταθεροποιείται κοντά στους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλότερες τιμές θα εντοπιστούν στα νοτιοανατολικά τμήματα του πελάγους.
Το βαλκανικό ψυχρό μέτωπο και το crash test της Παρασκευής
Η πιο επικίνδυνη ημέρα της εβδομάδας θεωρείται η Παρασκευή, καθώς μια ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια Βαλκάνια θα κινηθεί προς τη χώρα μας. Η κακοκαιρία αναμένεται να εκδηλωθεί αρχικά στα βορειοδυτικά αμέσως μετά το πρωί και μέσα στο μεσημέρι θα επεκταθεί γρήγορα στο μεγαλύτερο μέρος του ηπειρωτικού κορμού, αλλά και στα δυτικά και βόρεια τμήματα του Αιγαίου. Ο μετεωρολόγος συνιστά αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η συγκεκριμένη διαταραχή συνοδεύεται από υψηλό κίνδυνο ισχυρών χαλαζοπτώσεων.
Όσον αφορά τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα:
- Στην Αττική, το σκηνικό θα παραμείνει γενικά αίθριο σήμερα και αύριο, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 34 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, την Παρασκευή η αστάθεια θα χτυπήσει και το λεκανοπέδιο με μπόρες και καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ (έως 7 μποφόρ στο Κάβο Ντόρο).
- Στη Θεσσαλονίκη, η αστάθεια είναι ήδη παρούσα με τοπικές καταιγίδες στα γύρω ορεινά, με το ίδιο άστατο μοτίβο να επαναλαμβάνεται τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή.
Σταδιακή εκτόνωση το Σαββατοκύριακο και 37άρια από Δευτέρα
Η καιρική διαταραχή θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τα όποια έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν προοδευτικά προς το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και τις γειτονικές ακτές, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αρχικά στο Ιόνιο και στη συνέχεια στο Αιγαίο.
Η απομάκρυνση του ψυχρού μετώπου θα ανοίξει τη χρυσή πύλη για μια θερμή μάζα που μετατοπίζεται από τα δυτικά προς την Ελλάδα. Από τη νέα εβδομάδα, η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά σταδιακής και καθημερινής ανόδου της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, επαναφέροντας το σκηνικό σε συνθήκες απόλυτου καλοκαιριού.