Ο καιρός σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 28η Οκτωβρίου: Που έχουμε κόκκινες προειδοποιήσεις για καταιγίδες

Κοινωνία 0

Κακοκαιρία: Σε Red Code η Αττική έως την Πέμπτη

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έως τις 29 Οκτωβρίου, με ιδιαίτερη προσοχή στην ανατολική χώρα και στις μετακινήσεις για την εθνική επέτειο.

Σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code έως και την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου βρίσκεται η Αττική, μαζί με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς οι προβλέψεις για ισχυρές βροχές και καταιγίδες οδήγησαν τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, βάσει του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ και της γνωμοδότησης της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου. Η απόφαση ισχύει από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και καλύπτει την περίοδο των μετακινήσεων και των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο. 

Στην Αττική και στο Βόρειο Αιγαίο, η κινητοποίηση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως σε ενδεχόμενα προβλήματα.

Ποιες περιοχές καλύπτει η απόφαση

Σε κατάσταση κινητοποίησης βρίσκονται:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Σποράδων, Μαγνησίας και Λάρισας.
  • Η Περιφέρεια Αττικής.
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Δωδεκανήσων.
  • Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το Red Code αφορά την επιχειρησιακή κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και δεν ταυτίζεται αυτομάτως με κόκκινη μετεωρολογική προειδοποίηση για κάθε περιοχή και για ολόκληρο το διάστημα ισχύος του. Προβλέπει ενεργοποίηση προσωπικού και μέσων, συντονισμό των υπηρεσιών και προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων.

Πού αναμένεται η νέα επιδείνωση

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, σήμερα, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, αναμένεται σχετική ύφεση της κακοκαιρίας, χωρίς να απουσιάζουν οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Βόρειες Σποράδες.

Για την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου προβλέπεται νέα επιδείνωση, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, στις Βόρειες Σποράδες, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στη Σκύρο, ενώ κατά τόπους τα φαινόμενα ενδέχεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Παράλληλα, δήμοι και περιφέρειες καλούνται να συγκαλέσουν τα αρμόδια συντονιστικά όργανα, προκειμένου να εξετάσουν την ετοιμότητα των υπηρεσιών και τα μέτρα αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.

Για όσους σχεδιάζουν μετακινήσεις ή συμμετοχή σε υπαίθριες εκδηλώσεις, καθοριστική είναι η παρακολούθηση των επικαιροποιημένων δελτίων της ΕΜΥ και των ανακοινώσεων των τοπικών αρχών, καθώς η ένταση και η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων μπορεί να μεταβληθούν. Η κατάσταση κινητοποίησης, από μόνη της, δεν συνιστά ανακοίνωση ακύρωσης παρελάσεων ή άλλων εκδηλώσεων.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Γνωρίζετε τι σημαίνει η σπάνια λέξη «φλήναφος»;

Δεκάδες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα – Η λίστα με τα κλειστά σχολεία

Τα ιδανικά χωριά για φθινοπωρινές εξορμήσεις και περιπέτεια

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία