σκακι
Η μικρή πρωταθλήτρια από τον Πόρο σάρωσε στο European School Chess Championship 2026 και θεωρείται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού σκακιού

Με ψυχραιμία πρωταθλήτριας, πειθαρχία που εντυπωσιάζει ακόμη και τους προπονητές της και αγάπη για το σκάκι από την ηλικία των δύο ετών, η 7χρονη Σοφία Καλισκάμη κατάφερε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης και να κάνει υπερήφανη ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, η μικρή σκακίστρια από τον Πόρο κατέκτησε το European School Chess Championship 2026 στην κατηγορία U7, που διεξήχθη στην Κροατία, ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση αήττητη με 8,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Η επίδοσή της προκάλεσε θαυμασμό στη διεθνή σκακιστική κοινότητα, καθώς απέδειξε ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας της, διαθέτει σπάνια αγωνιστική ωριμότητα.

Το ταλέντο της Σοφίας φάνηκε από πολύ νωρίς. Η μητέρα της, Ναταλία Μίσκο, η οποία έπαιζε ερασιτεχνικά σκάκι, θυμάται πως η κόρη της άφηνε στην άκρη τα παιχνίδια και τις κούκλες για να περνά ώρες μπροστά σε μια σκακιέρα.

«Από δύο ετών ήθελε συνέχεια να παίζει σκάκι. Το είχε αγαπήσει πραγματικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ένα παιδί που μετέτρεψε το παιχνίδι στρατηγικής σε καθημερινό τρόπο ζωής.

Σήμερα, η 7χρονη πρωταθλήτρια ακολουθεί ένα απαιτητικό πρόγραμμα, συνδυάζοντας σχολείο, καθημερινές προπονήσεις δύο έως τριών ωρών και συνεχείς συμμετοχές σε τουρνουά σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Παρά τις δυσκολίες, οι εκπαιδευτικοί της τη στηρίζουν ενεργά ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο στις σχολικές όσο και στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.

Ο προπονητής της, Παντελής Λυκουριώτης, μιλά για ένα παιδί με «μέταλλο πρωταθλητή», επισημαίνοντας ότι η Σοφία ξεχωρίζει όχι μόνο για το σπάνιο ταλέντο της αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίζεται ακόμη και τις ήττες.

«Στεναχωριέται για λίγο, αλλά αμέσως προχωρά μπροστά. Αυτό δείχνει χαρακτήρα μεγάλου αθλητή», σημειώνει.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Σοφία έχει ήδη κατακτήσει περισσότερα από 40 μετάλλια και 20 κύπελλα, ενώ πολλοί θεωρούν πως αποτελεί ένα από τα πιο ελπιδοφόρα παιδιά του ευρωπαϊκού σκακιού.

Και όλα δείχνουν πως η μικρή «βασίλισσα» της σκακιέρας μόλις ξεκίνησε τη δική της μεγάλη διαδρομή.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

epidomata OPEKA plirwmi Avgoustos
Επίδομα 409 ευρώ κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ: Ποιοι το δικαιούνται και πώς γίνεται η αίτηση
Οικονομική στήριξη για ανασφάλιστους υπερήλικες χωρίς σύνταξη – Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Επίδομα 409 ευρώ κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ: Ποιοι το δικαιούνται και πώς γίνεται η αίτηση
σκακι
Η 7χρονη Σοφία Καλισκάμη κατέκτησε την Ευρώπη στο σκάκι: «Αντί για κούκλες, ζητούσε μια σκακιέρα»
Η μικρή πρωταθλήτρια από τον Πόρο σάρωσε στο European School Chess Championship 2026 και θεωρείται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού...
Η 7χρονη Σοφία Καλισκάμη κατέκτησε την Ευρώπη στο σκάκι: «Αντί για κούκλες, ζητούσε μια σκακιέρα»