Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται το Δημόσιο, καθώς η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα μεγάλη απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις 4 Φεβρουαρίου 2026, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων έλαβε σαφείς αποφάσεις για κλιμάκωση με απεργία, θέτοντας στην προμετωπίδα οικονομικά, ασφαλιστικά και θεσμικά αιτήματα.
Απεργιακή κλιμάκωση από την ΑΔΕΔΥ
Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να προσδιορίσει το συντομότερο δυνατό τον χρόνο της απεργιακής κινητοποίησης.
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του Σαββάτου, 28 Φεβρουαρίου 2026, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την τραγωδία στα Τέμπη, με κεντρικό σημείο συνάντησης το Σύνταγμα στις 12:00 το μεσημέρι.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση για επαναφορά της Απεργίας-Αποχής από τις διαδικασίες της αξιολόγησης (νόμος Βορίδη). Η ΑΔΕΔΥ θα καλύψει νομικά και συνδικαλιστικά όλες τις Ομοσπονδίες που θα αιτηθούν τη συμμετοχή τους στην αποχή, δείχνοντας ότι το μέτωπο κατά του ν. 4940/2022 παραμένει ενεργό.
Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με στόχο να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νέου Πειθαρχικού Δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο οι συνδικαλιστές χαρακτηρίζουν ως αυταρχικό.
Η ΑΔΕΔΥ σκοπεύει να παρέμβει ενεργά και στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αξιοποιώντας επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και μελέτες από το «Κοινωνικό Πολύκεντρο», ώστε να τεκμηριώσει τις θέσεις της για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 2ης συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2026
Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συνεδρίασε την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2026 και κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:
Εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για χρονικό προσδιορισμό απεργιακής κλιμάκωσης της πάλης των δημοσίων υπαλλήλων το επόμενο διάστημα, με όλα τα ανοιχτά μέτωπα και αιτήματά μας (οικονομικά, θεσμικά, ασφαλιστικά).
Συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στα συλλαλητήρια των συνδικάτων με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη, το Σάββατο 28/2/2026. Στην Αθήνα στις 12.00, στο Σύνταγμα.
Οργάνωση συσκέψεων των Ομοσπονδιών και των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ σε όλη την Ελλάδα για την καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή των συναδέλφων στον προγραμματισμό των δράσεων.
Προκήρυξη Απεργίας-Αποχής από τις διατάξεις του ν. 4940/2022 για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο (νόμος Βορίδη) για όσες Ομοσπονδίες το αιτηθούν στην ΑΔΕΔΥ και εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την εξειδίκευση των περαιτέρω βημάτων.
Προσφυγή στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νέου Πειθαρχικού Δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Αξιοποίηση του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, γνωμοδοτήσεων και όποιων άλλων ερευνητικών και μελετητικών προσεγγίσεων απαιτηθούν για την πληρέστερη τεκμηρίωση των θέσεων μας στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σε σχέση με τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν, καθώς και για την εξειδίκευση του διεκδικητικού πλαισίου, το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να τα εξετάσει και να εκδώσει τις αντίστοιχες ανακοινώσεις.
Για το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις
Alfavita Newsroom