Σαφείς ενστάσεις και πολιτικά μηνύματα εξέπεμψε η Μαρία Καρυστιανού κατά την παρουσία της στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, όπου εκδικάζεται υπόθεση που αφορά το βιντεοληπτικό υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας της τραγωδίας των Τεμπών. Οι δηλώσεις της ανέδειξαν ζητήματα εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη, αλλά και ευρύτερους προβληματισμούς για το πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον.
Η κ. Καρυστιανού εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της με τη διεξαγωγή της δίκης στη Λάρισα, επικαλούμενη τόσο πρακτικούς όσο και ουσιαστικούς λόγους. Όπως υπογράμμισε, μια πόλη με ευκολότερη πρόσβαση για τους νομικούς εκπροσώπους, όπως η ύπαρξη αεροδρομίου, θα διευκόλυνε τη διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι δεν αισθάνεται εμπιστοσύνη για τη συγκεκριμένη έδρα, διατυπώνοντας σοβαρό προβληματισμό για το κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσεται η υπόθεση.
Αναφορά έκανε και στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα ή κινήματος πολιτών, σημειώνοντας ότι ο έντονος δημόσιος θόρυβος που έχει προκληθεί οφείλεται, κατά την εκτίμησή της, σε φόβο. Όπως διευκρίνισε, το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί επίσημα θέσεις ή πρόγραμμα, γεγονός που καθιστά –όπως είπε– τις επιθέσεις πρόωρες και ενδεικτικές της ανησυχίας που προκαλεί.
Σε ερώτηση για τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ενδεχόμενου νέου σχήματος, η Μαρία Καρυστιανού απέφυγε τις ταμπέλες, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρύ κίνημα πολιτών, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες. Όπως τόνισε, οι θέσεις θα παρουσιαστούν αναλυτικά και με σαφήνεια όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στη σύγκριση της ελληνικής διαχείρισης της τραγωδίας των Τεμπών με το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία. Σύμφωνα με την ίδια, στην ισπανική περίπτωση υπήρξε άμεση και συντονισμένη κινητοποίηση των Αρχών, με στόχο τη διασφάλιση των στοιχείων και την αποκάλυψη της αλήθειας. Αντίθετα, για την ελληνική υπόθεση έκανε λόγο για συγκάλυψη από την πρώτη ημέρα, επισημαίνοντας ότι σήμερα η Δικαιοσύνη καλείται να εξετάσει υπόθεση που αφορά χαμένο οπτικό υλικό.
Κλείνοντας, η κ. Καρυστιανού άφησε σαφείς αιχμές για τους λόγους εξαφάνισης των επίμαχων βίντεο, καλώντας την κοινή γνώμη να αναρωτηθεί τι ακριβώς απεικόνιζαν και γιατί δεν διασώθηκαν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο
Νίκος Μακρής