Το μεγάλο δίλημμα: Πρότυπο ή συμβατικό σχολείο για την κόρη μου;

Κοινωνία 0

Φρούτα, λαχανικά και μαγειρική σόδα: Είναι αποτελεσματικό;

Η διατροφή της ευτυχίας: Ποια τρόφιμα μας κάνουν πιο χαρούμενους και δεν παχαίνουν
Unsplash
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στα social media έχει γίνει δημοφιλές να βλέπουμε τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, να μουλιάζουν σε διάλυμα μαγειρικής σόδας, με την υπόθεση ότι έτσι απομακρύνονται φυτοφάρμακα και άλλες ακαθαρσίες. Αλλά πόσο χρήσιμο είναι αυτό στην πραγματικότητα;

Πόσο καθαρά είναι τα τρόφιμα;

Ακόμη και τα πιο λαμπερά φρούτα, όπως οι φράουλες ή οι ντομάτες, μπορεί να κρύβουν βρωμιές, μικροοργανισμούς και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Στην επιφάνειά τους μπορεί να εντοπιστούν βακτήρια όπως σαλμονέλα, E. coli και λιστέρια. Επιπλέον, αρκετά φρούτα επικαλύπτονται με βρώσιμες ουσίες, όπως κερί, για να παραμείνουν φρέσκα περισσότερο και να χάσουν λιγότερο νερό. Όλα αυτά καθιστούν αναγκαίο τον σχολαστικό καθαρισμό πριν την κατανάλωση.

Μέθοδοι καθαρισμού

Έρευνες, όπως αυτή της Consumer Reports, συγκρίνουν διάφορους τρόπους καθαρισμού:

Πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό

Μούλιασμα σε διάλυμα ξιδιού και καλό ξέβγαλμα

Χρήση διαλύματος μαγειρικής σόδας

Η μαγειρική σόδα φαίνεται να αφαιρεί ορισμένα φυτοφάρμακα πιο αποτελεσματικά από το νερό, όπως έδειξε μια μελέτη του 2017 με μήλα. Ωστόσο, η έρευνα κάλυψε μόνο δύο τύπους φυτοφαρμάκων, οπότε τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν σε όλα τα προϊόντα.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Η μαγειρική σόδα είναι χρήσιμη, αλλά απαιτεί προσοχή. Αν αφήσουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά για πολλή ώρα μέσα στο διάλυμα, μπορεί να μαλακώσουν ή να εισχωρήσει κάτω από τη φλούδα τους, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα τρόφιμα όπως τα πράσινα φασολάκια.

Ακόμη και αν αποφασίσουμε να πλύνουμε μόνο με τρεχούμενο νερό, πρέπει να αφιερώσουμε 15–20 δευτερόλεπτα στο καθάρισμα κάθε φρούτου ή λαχανικού και να τα στεγνώσουμε καλά πριν τα κόψουμε ή τα καταναλώσουμε.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Μπράβο Αθερίδη σε Χρυσοχοΐδη για Marfin: «Κατουρήθηκα στα γέλια με το ελληνικό FBI – Σήμερα τα παίρνω όλα πίσω»

Τα σχολεία που προσφέρουν επιπλέον μόρια στους εκπαιδευτικούς – Τι ισχύει

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία