Σε λειτουργία τέθηκαν οι πρώτες «έξυπνες» κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας στην Αττική, σηματοδοτώντας το επίσημο ξεκίνημα του προγράμματος οδικής ασφάλειας που υλοποιεί η Περιφέρεια. Οι επτά πρώτες συσκευές εγκαταστάθηκαν στη συμβολή των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αλίμου, ένα από τα πιο επιβαρυμένα και επικίνδυνα οδικά σημεία του Λεκανοπεδίου.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο, τονίζοντας ότι ως τον Φεβρουάριο θα έχουν τοποθετηθεί 44 κάμερες, ενώ η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου – συνολικά 388 συσκευές – θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Το έργο χρηματοδοτείται με 17,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πού έχουν εγκατασταθεί οι πρώτες κάμερες
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές σε έξι κρίσιμους κόμβους:
- Στη συμβολή της Λ. Ποσειδώνος με Αλίμου, Γρηγορίου Λαμπράκη και πλατεία Βεργωτή
- Στη συμβολή της Λ. Βουλιαγμένης με Αλίμου, Δωδεκανήσου και Καλύμνου
Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα προστεθούν ακόμη 11 κάμερες και, από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά, η εγκατάσταση θα προχωρά με ρυθμό περίπου 85 κάμερες τον μήνα.
Πώς λειτουργούν οι «έξυπνες» κάμερες
Οι κάμερες έχουν δυνατότητα λειτουργίας 24 ώρες το 24ωρο και είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για την καταγραφή παραβίασης ερυθρού σηματοδότη.
Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων:
- Καταγράφεται μόνο η πίσω πλευρά του οχήματος
- Δεν εμφανίζονται πρόσωπα ή επιβάτες
Το υλικό αποστέλλεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, στο κεντρικό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία και εκδίδει τα προβλεπόμενα πρόστιμα βάσει του ΚΟΚ.
Ένα ευρύτερο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας
Η εγκατάσταση των καμερών αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει:
- Κατασκευή 101 νέων διαβάσεων πεζών
- Τοποθέτηση 1.362 φωτιστικών LED σε 31 υπόγειες διαβάσεις
- Παρεμβάσεις σε βασικές λεωφόρους με νέες ασφαλτοστρώσεις και διαγραμμίσεις
«Δεν πρόκειται για έργο βιτρίνας, αλλά για έργο ζωής», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι η μείωση των τροχαίων και η καλλιέργεια νέας κουλτούρας οδικής συμπεριφοράς.
Οι «έξυπνες» κάμερες θεωρούνται ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία στη μάχη για την οδική ασφάλεια, καθώς συνδυάζουν τεχνολογία, αυτοματισμό και απόλυτη προστασία προσωπικών δεδομένων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση