Κατώτατος μισθός
Προς νέα αύξηση οδεύει ο κατώτατος μισθός τη νέα χρονιά

Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου τον Απρίλιο του 2026, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει άνοδο περίπου 40 ευρώ, στα 920 ευρώ από 880 ευρώ μικτά που είναι σήμερα.

Σήμερα ο καθαρός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται περίπου στα 742 ευρώ, ενώ με την αύξηση του 2026 το καθαρό ποσό αναμένεται να ανέλθει στα 770 ευρώ.  

Πρόκειται για την προτελευταία αύξηση πριν από τις εκλογές, ενώ στόχος της κυβέρνησης για το 2027 παραμένει ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 790 με 800 ευρώ καθαρά.

Οι διαδικασίες για τον καθορισμό του νέου κατώτατου θα ξεκινήσουν εντός Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο, οπότε και θα ανακοινωθεί το ποσό που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου 2026.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις αποδοχές στο Δημόσιο, καθώς προβλέπεται αύξηση κατά το ίδιο ποσό τόσο του εισαγωγικού μισθού όσο και των βασικών μισθών των επόμενων κλιμακίων. Ενδεικτικά, αν η αύξηση διαμορφωθεί στα 40 ευρώ, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα ανέλθει στα 920 ευρώ.

Πως επηρεάζονται οι τριετίες

Στον ιδιωτικό τομέα, στο ίδιο σενάριο, οι κατώτατες αποδοχές εργαζομένων με προϋπηρεσία θα διαμορφωθούν υψηλότερα:

  • Με μία τριετία στα 1.016 ευρώ
  • Με δύο τριετίες στα 1.117 ευρώ 
  • Με τρεις τριετίες στα 1.230 ευρώ

Παράλληλα, οι αυξήσεις στους μέσους μισθούς το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν άμεσα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η οποία περιλαμβάνεται στην κοινωνική συμφωνία και αναμένεται να νομοθετηθεί εντός Ιανουαρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ
Οργή στη Βρετανία για τις δηλώσεις Τραμπ: «Υποτιμά τους νεκρούς μας»
Βουλευτές και βετεράνοι καταγγέλλουν τον Αμερικανό πρόεδρο για προσβλητικά σχόλια σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
Οργή στη Βρετανία για τις δηλώσεις Τραμπ: «Υποτιμά τους νεκρούς μας»
house_spitia_eforia_enfia.jpg
Τελευταία προθεσμία για την υποβολή και επικαιροποίηση του Ε9 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Ποιοι είναι υπόχρεοι για την υποβολή - Σημασία της σωστής δήλωσης
Τελευταία προθεσμία για την υποβολή και επικαιροποίηση του Ε9 – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι