Η συνταγή για κάστανα στιφάδο με ελιές παρουσιάζει μια δημιουργική και χειμωνιάτικη προσέγγιση στο παραδοσιακό ελληνικό στιφάδο, μετατρέποντάς το σε ένα νηστίσιμο, γεμάτο αρώματα και χαρακτήρα πιάτο.
Τα κάστανα λειτουργούν ως κύριο συστατικό, ενώ οι ελιές και τα μπαχαρικά, όπως κανέλα, μπαχάρι και δάφνη, χαρίζουν βάθος και γιορτινή ζεστασιά.
Η χρήση κρασιού, ντομάτας και πορτοκαλιού προσθέτει ισορροπία ανάμεσα στη γλύκα και την οξύτητα, δημιουργώντας μια πρόταση που μπορεί να σταθεί ως πλήρες κυρίως πιάτο στο χειμωνιάτικο τραπέζι.
Τα υλικά:
1 κιλό κάστανα
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο (εσαλότ)
1 σκελίδα σκόρδο (ή αποξηραμένο)
50 ml κόκκινο κρασί
100 γρ. χυμό ντομάτας
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι
1 ξύλο κανέλα
4-5 μπαχάρια
3-4 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
Μια φλούδα πορτοκαλιού
Χυμό από μισό πορτοκάλι
Το στιφάδο, ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά μαγειρέματα, εδώ παρουσιάζεται σε μια νηστίσιμη και απόλυτα μεσογειακή εκδοχή. Τα κάστανα αντικαθιστούν το κρέας και απορροφούν με απίστευτη μαεστρία τα αρώματα. Οι ελιές, από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της Κρήτης, δίνουν αλμυρό χαρακτήρα και ισορροπούν τη γλύκα του κάστανου.
Ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι, συνοδεύεται υπέροχα με κριθαράκι, πουρέ ή ακόμα και απλό, τραγανό ψωμί για «βούτες».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση